Du är här: 

Giftfri förskola, regional träff i Gävle 2015-10-07

7 oktober 2015 genomfördes en regional träff på tema "giftfri förskola" i Gävle. Här finns materialet från träffen, samt ytterligare tips och länkar relaterat till arbetet med giftfri eller "kemikaliesmart" förskola, som vi numera börjat säga i Gävle.

Presentationer, filer och filmer

 Information från Gävle och programmet för dagen

Gittan Matssons utbildning i giftfri förskola, som använts i Falu kommun

Upphandlingsmyndighetens presentation

Gruppdiskussioner

Tips för vidare arbete

Sedan vi hade denna träff har Håll Sverige (HSR) rents pedagogiska material för en "kemikaliesmart förskola" blivit klart. Det är ett mycket bra material, som helt följer upphandlingsmyndighetens rekommendationer. Det går att ladda hem från HSRs hemsida, länk: http://www.hsr.se/det-har-gor-vi/skola-forskola/kemikalier.

Det nationella kommunnätverket för en "giftfri vardag" som drivs av Kemikalieinspektionen och Sveriges kommuner och landsting, är nu igång. Information om nätverket finns på Kemikalieinspektionens webbplats: Kommunnätverk för Giftfri vardag. Se filmerna från nätverkets kick-off i Örebro. Kemikalieinspektionen kommer varannan månad ut med ett nyhetsbrev, senaste brevet hittar ni här: Nyhetsbrev Februari 2016. För att gå med i nätverket och få tillgång till en nationell webbportal med massor med information, skicka ett mejl till therese.Gellerstedt@kemi.se.

Vi konstaterade i oktober att vi inte kommer att nå hela vägen med upphandling, utan vi önskade oss en webbportal där de mest kemikaliesmarta, miljövänliga och socialt hållbara varorna finns upplagda. Vi i Gävle har ställt detta önskemål till vår inköpsavdelning, och hoppas att fler gör detsamma. Stockholms Kemikaliecentrum har tagit fram listor på vilka kemikaliesmarta varor som finns i flera olika leverantörers sortiment, bl.a. Lek-o-lars: http://www.stockholm.se/ByggBo/Giftfri-stad/Kemikaliesmart-forskola/ (finns en bit ner på sidan under rubriken "Tips vid inköp").

I Gävle har vi lagt en del tid på att hitta bra ersättningsprodukter till plasttallrikar osv. De tallrikar som vi valt att i första hand köpa in är flat tallrik: "Trianon flat glastallrik, 24,6 cm" - en lättviktstallrik av härdat glas, samt djup tallrik: "Artikelnr. 936724. 17 cm. Active. enkel vit utan färg. (250 g.)" - en lättare djuptallrik, båda från Martin och Servera. Rostfria kannor finns hos Martin & Servera. Övriga rostfria produkter har vi köpt från Lapland Ecostore (enkel direktupphandling i mindre omfattning, eftersom varorna inte finns i vårt avtalade sortiment). Har ni andra bra tips? Hör gärna av er.

Var kan man få svar på ytterligare frågor?

Lycka till med ert fortsatta arbete!

Vänliga hälsningar Sofia Lord och Ullrika Forsgren, Gävle kommun

Tipsa andra om den här sidan

Senast granskad 2017-04-24