Trygghetsarbete

Läs om kommunens arbete för att öka tryggheten i våra olika stadsdelar.

Trygghetsarbetet i olika områden

Fler områden kommer att inkluderas i framtida trygghetsplaner. Arbete har redan påbörjats och åtgärder har genomförts. För mer information om de specifika åtgärderna, klicka på någon av länkarna nedan.

Trygghetsplaner

Våra trygghetsplaner ska vara ett stöd och en vägledning i arbetet med att skapa en trygg stad.

En del trygghetsskapande förändringar som finns med i trygghetsplanerna kan åtgärdas direkt, som att bredda cykelvägar genom att rensa buskage eller byta ut lampor, medan andra kräver mer tid. Trygghetsplanerna bör också finnas med i arbetet när man planerar förändringar i ett område som påverkar människors trygghet – till exempel om- eller nybyggnation.

Så här samlar vi in information till trygghetsplanerna

Arbetet med trygghetsplanerna sker i nära dialog med de som bor, vistas eller arbetar i området, på så vis kan vi dra nytta av värdefulla kunskaper och erfarenheter. Hittills har arbetet genomförts i Andersberg, Sätra och på Brynäs.

För att få veta vad personer som bor eller vistas i ett område tycker om tryggheten organiseras trygghetsvandringar i olika stadsdelar. Under vandringen går deltagare tillsammans med tjänstpersoner runt i stadsdelen för att diskutera trygghet och identifiera platser som upplevs som trygga eller otrygga.

Deltagarna har i genomförda vandringar delats in i grupper och därefter vandrat i olika delat av stadsdelen för att täcka ett så stort område som möjligt. Synpunkter och tankar har dokumenterats och efter vandringen har man haft en workshop och medborgardialog.

En e-tjänst använts för att fånga upp synpunkter om tryggheten i ett område i samband med att trygghetsvandringen genomförts i stadsdelen. E-tjänsten handlar om platser och/eller situationer där folk känner sig trygga eller otrygga, vad trygghet är för dem, vad som får dem att känna sig trygga eller otrygga samt tankar om- och synpunkter på Gävle kommuns trygghetsarbete.

Det har genomförts kompletterande fokusgruppsintervjuer för att fånga upp målgruppen flickor och unga kvinnor, en målgrupp som inte deltog i tillräcklig utsträckning vid de genomförda trygghetsvandringarna.

Information har också inhämtats från de trygghetsvandringar som skolorna i stadsdelarna genomfört på sina respektive skolor.

Trygghetsskapande arbete med väktare och ordningsvakter

Sedan oktober 2020 pågår ett trygghetsskapande arbete inom Gävle kommun med väktare och ordningsvakter. Arbetet ska bidra till ökad trygghet hos dom som bor och vistas i Gävle kommun.

För att få en så flexibel lösning som möjligt med syfte att förebygga och motverka ordningsstörningar och skapa en ökad trygghet används både ordningsvakter och väktare då dessa arbetar utifrån olika lagstöd och förutsättningar.

Kontaktvägar mellan väktare och socialtjänstens fältgrupp finns också för att skapa så stor effekt och samhällsvinst som möjligt.

Under början av 2021 kommer väktarna även att fungera som Första Insatsperson-resurs (FIP) vid brandrelaterade ärenden som inkommer till Räddningstjänsten. Detta är ett samarbete med Gästrike Räddningstjänst och tanken är att eftersom väktarna rör sig kommunen kanske de är i närheten vid en eventuell brand och kan göra tidiga insatser för att reducera skadeverkningarna och/eller skapa ett mer gynnsamt läge för räddningstjänstens insats när deras enheter kommer till platsen.

Stadsdelslyftet

Stadsdelslyftet är ett projekt där kommunen tillsammans med föreningsliv, invånare och näringsliv ska genomföra åtgärder som skapar ökad trygghet och integration.

Här kan du läsa mer om Stadsdelslyftet i Andersberg som blev den första utvalda stadsdelen för projektet.