450 nyanlända - 13 språk - testar kultur och fritid i Gävle

22 juni 2017 - Nyhet

Kultur & fritid Gävle kommun samarbetar med Arbetsmarknadsenheten i Gävle och Arbetsförmedlingen i ett sommarprojekt som kallas för "Sommar i Gävle" för nyanlända familjer och unga som startar 26 juni.

-I år deltar 450 nyanlända som talar 13 olika språk, säger Ann Bylund, enhetschef på Kultur & fritid Gävle kommun.

Deltagarna ger ett högt betyg till sommarlovssatsningen, som genomförs för sjätte året. Syftet är att visa och introducera nyanlända om vilka kultur- och fritidsaktiviteter som finns i Gävle. Det är en form av samhällsutbildning där deltagarna får lära sig vad man kan göra i Sverige på sommaren samt att öka kunskapen i allemansrätten. I Hemlingby friluftsområde får deltagarna lära sig mer om naturen.

Aktiviteterna startar måndag den 26 juni och pågår till och med 7 juli. Den sista veckan 10-14 juli är frivillig.

Deltagarna får prova på att fiska i Gavleån, paddla kanot i Forsbacka och prova på utomhuslekar och fotboll på Nynäs. Ett besök på biblioteket står på programmet. Här finns språkkaféer och grupper som svenska med baby samt information och tidningar på andra språk, vilket kan vara bra att känna till som ny i stan. Det blir en gemensam avslutning i Gasklockorna där en mångkulturell musikgrupp från Gävle underhåller. Den sista veckan är frivillig. Deltagarna får fribiljetter till aktiviteter som Fjärran Höjderbadet och Limöbåten.

-En viktig del för våra ledare är att bygga upp en trygghet kring upplevelserna som kan tyckas självklara för oss som är uppväxta med de här aktiviteterna, säger Ann Bylund.

Aktiviteterna är anpassade för både barn och vuxna. De flesta av de vuxna deltagarna har läst på Svenska för invandrare (SFI).
Det är informationsträffar med tolkar före starten men under aktiviteterna finns inga tolkar.

-Vi ser att med enkel kommunikation kan vi paddla, fiska och skapa utan att prata samma språk, säger Ann Bylund.