Du är här: 

Återbruk av leksaker och den miljövänliga döden

15 mars 2017 - Nyhet

Gävle kommun deltar varje år i Earth Hour som är världens största klimatmanifestation. I år är dagen den 25 mars.

-Gävle bibliotek vill bidra och arrangerar en hel hållbarhetsvecka som pågår 20-25 mars. Det blir olika föredrag, skapande med återvunnet material, utställning och minimässa, säger Sara Stenquist, enhetschef på Konsument Gästrikland och en av arrangörerna på biblioteket.

Tisdag den 21 mars kl. 19.30 leds ett samtal av Nils Hannerz, Forsknings- och Innovationschef på Innovations- och kemiindustrierna i Sverige (IKEM) med ungdomar, medborgare, kommun och industri om hur vi alla kan bidra till ett hållbart Gävle 2030.

Onsdag den 22 mars kl. 10-17 är det minimässa på stadsbiblioteket om Hållbar ekonomi i samverkan med EKC, Ekonomiskt kunskapscenter. Dagen innehåller även fem föreläsningar som bla handlar om handla på nätet och skuldsanering och hur man får och behåller en lägenhet hos Gavlegårdarna AB.

Fredag 24 mars kl. 12.05 Håller Charlotta Lindgren Östlund från Sveriges begravningsbyråers förbund en lunchföreläsning om den miljövänliga döden. Finns den? Är Pokémon välkomna på begravningsplatser, metallåtervinning och miljövänliga kistor m.m.

Lördag den 25 mars är det återbruk som gäller. TV-programledaren Maria Westerberg håller workshop på Stadsbiblioteket tillsammans med barn där de får hitta ny användning av gamla leksaker. Begränsat antal platser, biljett hämtas på stadsbiblioteket.
Det är även återbrukspyssel på Bomhus bibliotek kl. 10-14, drop in.

På flera biblioteken i Hedesunda, Andersberg, Hille, Valbo och Stadsbiblioteket blir det leksaksbytardag den 20 mars. På måndagen blir det språkkafé och temat är källsortering med Gästrike Återvinnare. En utställning visar på hållbar kemi. En plastpåse kan vara gjord av olja eller av sockerrör. Genom att välja den av sockerrör minskar miljöpåverkan. Under hela veckan kan du lämna en av dina privata böcker och ta en ny i utbyte – Read-Cycle. På Valbo bibliotek kan du låna ett frö!

Earth hour är en kampanj som bidrar till Gävle kommuns långsiktiga och strategiska miljöarbete, att bli en av de bästa miljökommunerna i Sverige. Earth Hour är den 25 mars klockan 20.30-21.30. Då vi släcker för en ljusare framtid.

Läs mer:
http://www.gavle.se/earthhour
https://www.facebook.com/events/296480504102212/
https://www.facebook.com/events/182426305592719/
https://www.facebook.com/events/1130612513734102/ 

Tipsa andra om den här sidan