Finsk temavecka firar Finlands självständighet 100 år

16 mars 2017 - Nyhet

Gävlebor och besökare får under temaveckan 18-26 mars lära sig mer om grannlandets 100-åriga resa och nutid. Temat för jubileumsåret är "tillsammans" och programmet har skapats tillsammans med lokala föreningar, organisationer och Länsstyrelsen Gävleborg.

Kommunalråd Margaretha Wedin (C) och Sinikka Bohlin (Föreningen Norden) inviger temaveckan i samband med Henrik Wiléns föreläsning om "Finland 100 – en tvåspråkig framgångssaga" den 18 mars kl. 15 på Stadsbiblioteket.

- Under veckan bjuds på föreläsningar, konserter, teaterföreställningar, dans, filmvisningar, barnaktiviteter och utställningar. Rådhusklockorna spelar finsk musik och Gävles skolor bjuder på finsk mat den 23 mars, säger Eeva Östberg, strateg social hållbarhet vid Gävle kommun.

Gävle kommun tillhör sedan 2012 finskt förvaltningsområde som främjar och skyddar det finska språket och sverigefinsk kultur. Kommunen erbjuder även finskspråkig service, förskoleverksamhet och äldreomsorg helt eller delvis på finska. Cirka åtta procent av Gävleborna har idag finsk bakgrund.

För mer information:

www.gavle.se/finland100