Fjärran firar 20 år – från tropiska palmer till HBTQ

7 juni 2017 - Nyhet

Den 10 juni kl 10-18 firar Fjärran Höjderbadet 20 år. Under dagen blir det aktiviteter för barn på temat 20. Inträde 20 kr (för barn), aktiviteter som har med siffran 20 att göra och mycket annat.

Den 7 juni 1997 öppnades dörrarna för den anläggning den är idag, det vill säga som ett "året om" bad med inriktning familjebad.

I grunden skulle det vara ett exklusivt och modernt badhus, ett galleriabad med många aktiviteter. Något Fjärran försökt behålla under alla år men med olika inriktningar.

2001 ville man öka besöken genom att göra förändringar i det som vi idag kallar barn- och vuxenoasen. Ett Tropicanaland växte fram, temperaturen var hög, palmer och grönskande laguner. Barnfamiljerna var i fokus för verksamheten. Det visade sig att de stora grönskande växterna måste till viss del tas bort till fördel för säkerheten. Därefter har Fjärran Höjderbadet utvecklat allt från HBTQ certifiering, satsning på simsäkerhet till aufguss och träningsverksamhet.

- Men det viktigaste som vi har är ändå arbetet med att få fler simkunniga barn och ungdomar. Jag ser oss som samhällsbärare för att våra barn och unga som växer upp i Gävle med omnejd blir simkunniga. Vi träffar dagligen barn och unga som på ett eller annat sätt får lära sig att bli vattenvana och som till slut är simkunniga. Det är verkligen något att vara stolta över, säger Johanna Thorsell, enhetschef Bad, Gävle kommun.

Våra badhus i Gävle har haft olika långa levnadstider. Murénska badhuset hann fylla 60 år, Strömbadet 35 år. Fjärran Höjder är egentligen äldre men i den form som det är nu så har badet hunnit bli 20 år.

Läs mer om firandet på Fjärran Höjderbadet här