Gävle kommun lanserar wifi på stan

27 juni 2017 - Nyhet

Just nu monterar Gävle kommun upp accesspunkter för att gävlebor och turister ska kunna koppla upp sig på wifi i centrala Gävle.

- Självklart ska vi ligga i framkant när det gäller moderna lösningar. Det är bra för Gävle att vi kan ge den här servicen till våra medborgare och besökande turister, säger kommunstyrelsens ordförande Inger KällgrenSawela (M).

Fritt wifi på allmänna platser är en efterlängtad service, både av medborgare och Gävle Centrumsamverkan som har varit aktiva och skickat in förslag till kommunen. Beslutet om fritt wifi i centrum och inom delar av de kommunala verksamheterna togs förra året och är en del av kommunplanen för 2017.

Under våren har kommunens IT- och utvecklingsavdelning haft flera pilotverksamheter, bland annat har wifi-tjänsten testats utanför Stadshuset och inom Omvårdnad Gävles verksamheter.

- I det framväxande e-samhället finns förväntningar från medborgarna att i vardagen nå olika typer av service via offentliga och privata digitala tjänster. En förutsättning för att det ska fungera är att det går att koppla upp sig, så det här blir en efterlängtad service. Över 800 personer kopplade upp sig förra veckan trots att verksamheten ännu inte har lanserats, säger Anders Olsson, chef för IT och utveckling vid Gävle kommun.

I nuläget har accesspunkter satts upp på delar av Drottninggatan, Slottstorget och vid Stortorget. Målsättningen är att sätta upp totalt 30 accesspunkter i centrala Gävle för att kunna erbjuda wifi, se karta för täckningsområde. Grönt område är nuläge och blått är täckningen när arbetet är avslutat efter sommaren.

- Vi har haft ett gott samarbete med fastighetsägarna som ställt upp för att vi ska kunna sätta upp accesspunkter, säger Anders Olsson.

Så här gör du för att koppla upp på kommunens öppna wifi:

• Sök upp det trådlösa nätet Gavle WiFi och anslut.
  • En startsida för Gavle WiFi syns i din webbläsare.
  • Välj Gå Online/Go Online och godkänn villkoren.

Totalt beräknas satsningen på öppet wifi i centrum och för besökare i de kommunala verksamheterna kosta 1 miljon kronor per år.