Du är här: 

Stadsvandringar i Gävle i sommar

18 maj 2017 - Nyhet

Den 30 maj startar Gävles populära stadsvandringar. I år blir det 16 vandringar och samt ett antal repetitioner på några av vandringarna till olika platser.
-Nyheter i år är en cykeltur på Norrlandet och vandringar i Gamla Gefle där besökarna får kika in i några trädgårdar. Gävles offentliga avrättningsplatser är en annan ny stadsvandring. Det blir också möjligt att besöka Tångbergets naturreservat. Orion i Bomhus är ett område med fina trähus och trädgårdar som Korsnäsbolaget byggde i början av 1900-talet, berättar Marcus Olsson, kultursamordnare och ansvarig för stadsvandringarna vid Kultur & fritid i Gävle kommun.

Det blir också stadsvandringar i repris. Det är Almagrundet, ett av Sveriges sista och mäktigaste fyrskepp, som ligger vid kajen vid Gävle Strand och ön Orarna som blev naturreservat 2016.
-De var väldigt populära förra året med flera hundra besökare. Det blir också en tur där besökare åker båt till skärgårdsön Limön och sedan gör en vandring runt ön med en guide. Den vandringen har inte varit på några år men är mycket uppskattad, säger Marcus Olsson.
I år erbjuds fem dramatiserade vandringar. Tre är riktade mot barn och unga av Kulturas teatergrupp och två av Arbetarteatern Pegasus. Alla dessa gör en tur i Gävles historia.

Stadsvandringarna i Gävle har en lång historia. Med vandringarna vill Gävle kommun och samarbetspartners inbjuda till spännande möten, ibland med oväntade infallsvinklar och i varierande ämnen, som kan få oss att upptäcka nya platser, miljöer och berättelser. Platser dit vi vill återkomma. Ciceronerna är specialister inom olika områden men har ett gemensamt – lusten att berätta. Reservation för ändringar. Vandringar är gratis, om inget annat anges.

I programmet finns också andra tips på kulturaktiviteter att ta del av i sommar.
-Det är roligt att erbjuda ett utökat program i den upprustade musikpaviljongen i Esplanaden i sommar. Dessutom besöker Konsertorganisten Gerald Martindale från Kanada Gävle den 3 augusti och spelar på klockspelet i Rådhuset, säger Marcus Olsson.

Programmet finns även på http://www.gavle.se/stadsvandringar
Tryckt program finns att hämta på turistcenter i stadshuset och på kommunens bibliotek från och med den 17 maj.

Tipsa andra om den här sidan