Christina vill sprida kärlek och medmänsklighet

Christina Eriksson, kyrkoherde

Gävleborna har tagit emot sin nya kyrkoherde Christina Eriksson med öppna armar. Hon har redan blivit nominerad till Årets Gävlebo, trots att hon bara bott här i ett och ett halvt år. –Jag blev alldeles varm i hjärtat av nomineringen, säger hon.

Det var kärleken och ett spännande jobb som kyrkoherde för nya Gävle pastorat som lockade Christina Eriksson från Göteborg till Gävle. Hon och hennes man Mats hade haft ett distansförhållande och ville bo närmare varandra så när chansen dök upp tog hon den. På bara några veckor hade hon fått ny tjänst och var på väg med flyttlasset.

Idag ser hon Gävle som sin självklara hemstad och stormtrivs. Visst har arbetet hjälpt henne ut i nya nätverk och gjort det enkelt för henne att etablera sig här, men det är inte enda anledningen till att hon så snabbt funnit sig till rätta.

–Jag har blivit så väl mottagen på så många sätt. Många enskilda personer har varit omsorgsfulla och vänliga. Flytten hit har bidragit till min egen utveckling, vilket är både roligt, stimulerande och spännande. Här är min erfarenhet efterfrågad och uppskattad på ett annat sätt än tidigare. Jag får utnyttja mina erfarenheter på ett väldigt tydligt sätt, säger Christina.

Hon gillar att ordna upp saker, allt från linneskåpet hemma till omorganisationen av Svenska kyrkan i Gävle där tre tidigare församlingar slagits samman till ett pastorat. Tålamod har hon också. I nuläget jobbar hon och hennes arbetskamrater med siktet inställt på 2017.

–Det är en stor skuta att vända och reformen omvälvande, men Svenska kyrkan här i Gävle har enorm potential. Jag känner en stark motivation och drivkraft, säger Christina Eriksson.

Hon tycker att kyrkan har en stor och viktig plats i samhället som aktören som påtalar orättvisor. Det blev tydligt när hon tillsammans med pingstpastorn Sven-Gunnar Hultman höll en gudstjänst för kärlek och medmänsklighet i Heliga Trefaldighets kyrka den 29 augusti 2014. Det skedde samtidigt som ett nynazistiskt parti talade i stan.
–Vi ville erbjuda människor ett alternativ, inte gå i polemik med dem, säger Christina Eriksson.

Hon berättar hur folk grät när de kom till gudstjänsten.

–Jag frågade hur det var fatt och de berättade att de hade gått genom Gävle på vägen dit och att de inte kände igen sig. 'Det här är inte mitt Gävle', sa de. Det var hemskt.

Gudstjänsten blev väldigt uppskattad. Christina Eriksson minns att sången ljöd extra högt den kvällen och att det fanns en närvaro och nerv i kyrkorummet. Det var också orsaken till att hon två månader senare blev nominerad till Årets gävlebo. Nu planerar hon och en kollega att fortsätta hålla böner för kärlek och medmänsklighet under våren 2015.

– Det kan aldrig bli för mycket kärlek. Vi behöver värme som smälter våra frusna hjärtan, som går djupare än den som kommer från elementet, säger Christina Eriksson.

Hon vill bidra till att utveckla Gävle, som hon redan ser som sin hemstad.

–Gävle är en bra plats att leva på. Här finns allt man behöver för att må bra– kultur, skolor, affärer och sjukhus. Människor tar sig tid och är lite vänligare här än i storstäderna. När jag är ute och handlar händer det ofta att folk börjar prata med mig och tipsar om saker. Det är fascinerande och ger ett enormt mervärde. Jämfört med storstäderna är det också väldigt prisvärt att bo här.

Varför vill du vara ambassadör för Gävle?

–Jag ser så stora möjligheter här. Titta bara på de strukturellt goda förutsättningarna med hamn, tåg och närheten till flyget. Staden har jättestor potential att utvecklas och jag vill uttrycka min tacksamhet för allt den har gett mig.

Har du något smultronställe här i Gävle?

–Gammelbron är jättefin. Jag går över den varje dag till och från jobbet och både börjar och slutar min arbetsdag på träbron. Där andas jag och tittar mig omkring och det är otroligt vackert vid Gavleån.

Vad skulle du vilja att Gävle blir känt för i framtiden?

–Vi kan inte bli störst men jag skulle vilja bidra till att Gävle blir känt som den goda stad den är. Det är gott att leva och verka här.

Senast granskad 2015-02-05