"Det är roligt att kunna ge folk jobb"

Joel Svensson, Partykungen

Årets unga företagare 2014 bor och verkar i Gävle. Joel Svenssons företag partykungen.se har dubblerat omsättningen varje år sedan 2010 och har idag tre delägare och tio anställda.

Men när Joel Svensson startade företaget 2009 var det som en 50-årspresent till sin mamma Eva Svensson.
–Hon hade varit arbetslös en längre tid och mådde dåligt för det. Jag ville ge henne ett jobb, säger Joel Svensson.

Att det skulle bli ett e-handelsföretag kändes självklart då Joel har en bakgrund inom it. På den tiden gick han på många fester och märkte att det fanns ett behov av partyartiklar så det blev en naturlig nisch. När företaget startade skötte Joel hemsidan och mamman packade kundernas paket. Idag säljer de allt från ballonger och andra utsmyckningar till maskeraddräkter och peruker.

Varför har ni valt att stationera partykungen.se just i Gävle?
För oss är det viktigt att ha centrala lokaler i en hyfsat stor stad så att kunderna enkelt kan komma förbi och hämta sina paket på plats. Lokalkostnaderna är också väldigt bra här jämfört med många andra städer.

Gävle har ett bra geografiskt läge nära både Stockholm, Norrland och grannländerna. Härifrån har vi en dags leverans på våra paket till nästan hela Sverige och det är lätt att hitta både arbetskraft och lediga lokaler.

Det finns många företagare i stan och en bred kompetens. Dessutom har vi e-handlare ett eget nätverk som är väldigt bra.

Varför vill du vara ambassadör för Gävle?
Det är en väldigt trivsam stad med korta avstånd, man tar sig nästan överallt genom att gå eller cykla. Utbudet är stort både när det gäller krogar, restauranger och annat man vill göra och ändå är det nära till naturen. Det finns många möjligheter här.

Vad är det bästa med Gävle?
Att det doftar kaffe när man går till jobbet på morgonen!

Har du något särskilt smultronställe?
Hemlingby friluftsområde är en riktig träningsoas. Jag tar med mig alla besökare dit. Själv bor jag mitt i stan så det är skönt att komma ut i naturen och friska luften.

Hur kändes det att få utmärkelsen Årets unga företagare 2014?
Eftersom jag inte har någon chef som säger åt mig att jag är duktig är det förstås kul att andra gör det, men jag tar det med ro. Det som varit bra med utmärkelsen är nätverket omkring den och alla nya kontakter jag haft möjlighet att knyta på grund av priset. Företaget har fått mycket uppmärksamhet. Nu får jag ansökningar varje dag från folk som vill jobba här. Många tycker att det verkar vara ett roligt företag.

Vad tror du att det beror på?
Vi har väldigt roligt på jobbet och jobbar mot ett gemensamt, tydligt mål samtidigt som vi växer väldigt mycket. Det tror jag lockar.

Som partykung, vilket är ditt bästa partytrick?
Bjud på dig själv och lägg dig på samma nivå som de andra. Vi säljer mycket maskeradkläder och när man klär ut sig kan man gå in i en roll man inte är i annars. Det kan vara väldigt roligt.

Vad är nyckeln till framgången?
–Jag har alltid vetat vad jag vill. Att vara målmedveten och fokusera på en sak i taget tror jag är viktigt.

Vad blir nästa steg för partykungen.se?
Vi har mättat den svenska marknaden. Nästa steg blir en etablering i övriga Norden. Just nu jobbar jag med en lansering i Norge under namnet Party king. Efter det ska vi titta på de andra grannländerna. Vi ska också utöka våra lagerlokaler från 1500 kvm till 5000, säger Joel Svensson.

Juryns motivering när Joel Svensson utsågs till Årets unga företagare 2014:

Årets vinnare gör livet festligare för sina kunder. Företaget har dubblerat sin omsättning årligen sedan 2010 med bibehållen lönsamhet. Idag har företaget tio anställda och säljer gorillafötter, clowndräkter och ballonger från sitt kontor i Gävle.

 

Tipsa andra om den här sidan

Senast granskad 2015-07-21