Peter Ågren, ägare Gävligt gott

Peter Ågren, ägare Gävligt gott

Friska, rena smaker med inslag av vilt kännetecknar den lokala maten i Gävle. – Den här regionen är en guldgruva, vårt naturskafferi har verkligen allt, säger Peter Ågren som driver smakbutiken Gävligt gott.

Peter Ågren brinner för vällagad och närproducerad mat. De senaste sju åren har han jobbat med lokal mat i egna företaget Gävleborgssmak där han och medarbetarna förfinar råvaror från duktiga närproducenter med olika smakkompisar från Gästrikland.

–Vi tar vara på de som smaker som finns här och gör dem ännu bättre, hittar rätt användningsområden för dem, säger Peter.

Konceptet är framgångsrikt. Kunderna uppskattar produkterna och många tycker att smakbutikens namn Gävligt gott är lite roligt. I butiken råder en familjär stämning.
Peter pratar gärna med besökarna och berättar om producenterna och varornas bakgrund. Det blir naturligt eftersom han känner de bönder, fiskare och jägare han samarbetar med.

–Det ger stolthet och skapar intresse. Jag brukar säga att vi har en smakturistbyrå. För mig är det enkelt och naturligt att vara ambassadör för Gävle, det är en del av min livsstil, säger han.

Intresset för lokalproducerad mat kommer från hans farmors fäbodkök. Där lärde sig Peter tillaga rätter av det som finns tillgängligt i naturen och att anpassa rätterna efter säsong. Han är också väldigt intresserad av andra kulturer och hämtar mycket inspiration till sin matlagning därifrån.
–I dag är 13 procent av gävleborna utlandsfödda och smaker från övriga världen är en integrerad del i gävlematen, säger Peter.

Eftersom han vill servera obesprutad mat utan kemiska tillsatser var satsningen på ekologiskt självklar. För Peter är det viktigt att maten är god både för smaklökarna, miljön och hälsan.

Han har svårt att peka ut något enskilt smultronställe när jag ber honom om det.
–Det finns så många fina picknickställen på nära håll som fungerar fint året om. Jag vill umgås med min familj när jag är ledig och vi gör många mikroutflykter i närområdet. Jag gillar till exempel Bönakusten på sommaren och Storsjön på vintern.

Vad är det bästa med Gävle?

–Det rena och friska, lugnet och närheten till allt. Det finns stadspuls och ändå kan man lätt ta sig med cykel till någon grön oas och njuta av naturen. Vi har allt vi behöver här– sjöarna, havet, vildmarken, bergen, skogarna och ängarna.

Hur är det att vara företagare i Gävle?

–Det är en fantastisk stad att verka i. Vi är med i en handfull nätverk och har även varit med om att starta olika festivaler och organisationer.

Varför vill du vara ambassadör för Gävle?

–Vi har så mycket att vara stolta över och det finns många fantastiska människor här. Gävleborna är trygga, pålitliga och hjälpsamma. Gävle är en fantastisk stad att utvecklas i, som vill något.

Tipsa andra om den här sidan

Senast granskad 2015-02-05