Du är här: 

Trygghetsbostad och seniorbostad

Trygghetsbostäder och seniorbostäder är lägenheter avsedda för äldre personer. Du hyr eller köper trygghetsboende eller seniorboende på eget initiativ. Du behöver inget biståndsbeslut från kommunen.

Trygghetsbostad, 70 +

Trygghetsbostad är för dig som är 70 år eller äldre. Lägenheterna har ofta extra hög tillgänglighet med till exempel anpassade trösklar och dörröppningar.

Vid trygghetsbostäder finns gemensamma utrymmen för aktiviteter och gemenskap. Det finns också personal, trivselvärdar, vissa tider på dygnet som stöd för trygghet och för att samordna aktiviteter.

Seniorbostad, 50 +

Seniorbostad är för dig som är i medelåldern, vanligtvis 50 år eller äldre. Seniorbostäder är vanliga lägenheter som ofta har gemensamma gårdar eller utrymmen för aktiviteter och gemenskap.

Om du vill veta mer

Vid Gävles kommunala bostadsbolag Gavlegårdarna motsvaras trygghetsbostäder av termen Tryggbo plus, och seniorbostäder av termen Tryggbo.

Andra bostadsbolag kan också ha speciellt anpassade bostäder för dig som är äldre. Se kontaktuppgifter till hyresvärdar och mäklare.

Att tänka på - bostadskö

Det kan vara bra att ställa sig i bostadskö hos olika bostadsbolag. Bostadsbolag har ofta ett kösystem som baseras på poäng. Ju längre du är har varit registrerad i bostadskön, ju fler poäng får du.

Läs mer om bostadskö och poängsystem på respektive bostadsbolags webbplats.

Tipsa andra om den här sidan

Senast granskad 2017-03-07