Information och utbildning

För att blir en av de bästa miljökommunerna krävs det att vi ändrar vårt beteende. Det räcker inte bara med tekniska åtgärder och teknikutveckling. Beteendeförändringar behöver ske både på jobbet, skolan och hemma.

Bokhylla

Illustration: Johan Dahlin

Gävle kommun har som målsättning att alla som bor och verkar här ska få information och verktyg för att kunna agera hållbart. Det gäller både elever, Gävlebor och näringsliv. Gävle kommuns egna medarbetare och politiker ska också ha kunskap för att fatta beslut och agera medvetet i miljöfrågor. Alla kan göra något för att göra skillnad.

Här kan du som privatperson hitta tips för att leva mer hållbart

GoMore 

GoMore är en webbaserad tjänst som möjliggör både samåkning och privat biluthyrning.

Diléns Saluhall

Diléns Saluhall i Valbo marknadsför och säljer ekologisk och närproducerad mat från bönder och små producenter inom 25 mils radie.

Gävligt gott

Gävligt Gott är en smakbutik i centrala Gävle. Ägarna arbetar i slow food-anda utifrån värdeorden gott, rent och rättvist. Alla produkter är noggrant utvalda, vare sig de är närproducerad eller importerade.

Knaperboden – Ekologiskt kött i Norra Åbyggeby

Här kan du köpa ekologiskt och närproducerat nötkött från Norra Åbyggeby i Gävle.
Köttet kommer från djur som går lösa både inom- och utomhus och föds upp på gräs. Utomhus betar de och inomhus äter de ensilage. Producenten värnar om en god djuromsorg och korta transporter till slakteriet.

Klimatkontot

Ta reda på hur stor klimatpåverkan du som gävlebo har och få tips på hur du kan minska din miljöpåverkan!

Bondens egen marknad

En lokal marknad med ekologiska produkter och ett utbud som följer årstiderna. Arrangeras förutom i Gävle på en mängd andra orter i Sverige.  Lantbrukaren som deltar måste ha odlat eller fött upp det som säljs på marknaden. Samma sak gäller huvudingrediensen i förädlad mat, som sylt eller korv. Varorna måste även vara närproducerade och gårdarna får ligga max 250 km bort.

Berglunds bageri 

Berglunds bageri i Kungsgården serverar egenhändigt bakat bröd som är ekologiskt odlat. Mjölet kommer från den egna gårdskvarnen och ingredienserna är så långt det möjligt KRAV-märkta.

Medveten konsumtion

En hemsida med tips och råd om hur man blir en mer medveten konsument.    

En Lagom Dos Grönt

Här får du konkreta tips på hur du och din familj kan leva lite grönare. Varannan vecka skickar de dig gratis tips på utvalda produkter och tjänster som de testat och gör det på så vis enklare för dig att bli lite miljövänligare i din vardag. 

Minplanet.se

WWF:s hemsida som bevakar de senaste miljönyheterna inom mat, mode, prylar, upplevelser och resor. WWF vill sporra dig att göra så mycket du kan för en bättre värld.

Nea of Sweden

Nea of Sweden säljer egentillverkade ekologiska hudvårdsserier. För din, barnens, djurens och vår planets skull vill Nea Of Sweden uppmuntra användningen av naturliga produkter.

Håll Sverige Rent

Stiftelsen Håll Sverige Rent är en ideell organisation som verkar för minskad nedskräpning, ökad återvinning och för att främja individers och organisationers miljöansvar.

Det gör Gävle kommun

Kunskap om hållbar utveckling är viktigt för att minska vår miljöpåverkan. Gävle kommun arbetar därför med att inspirera, marknadsföra och utbilda om miljöfrågor.

Läs mer om Gävle kommun satsningar