Nyhetsarkiv

 • 170908

  Du som går i fyran, femman eller sexan i Gävle – Berätta vad du gör för en bättre miljö i Gävle!

  Gävle kommun har under de senaste åren arbetat extra mycket för att Gävle ska vara en stad som på flera olika sätt bidrar till att minska miljöpåverkan. Det har lett till att Gävle nu är en av Sveriges bästa miljökommuner och för att vi ska fortsätta vara det behöver vi din hjälp!

 • 170907

  Gävle är Sveriges bästa elbilskommun

  Gävle vann Laddguldet! Laddguldet tilldelas den kommun i Sverige som har de bästa förutsättningarna för elbilar, bäst laddinfrastruktur och är det bästa föredömet för personer som vill köra elbil. Gävle kommun tog hem årets Laddguld med motiveringen: ”med en gedigen historik och en tydlig vision om en fossilfri kommun år 2020, och ett mål att ha flest laddstolpar i landet” . Med hjälp av pengar från projektet Klimatklivet håller Gävle Energi redan på att bygga 160 nya laddstolpar och siktar på totalt 200 till årsskiftet.

 • 170828

  Gävle Hamn AB ger miljörabatt

  Sedan årsskiftet har Gävle Hamn AB antagit en ny taxa för fartyg som anlöper hamnen. Taxan premierar fartyg med hög miljöprestanda och som drivs av bättre bränslen. Gävle Hamn AB ger miljörabatter till fartyg med hög miljöprestanda enligt två olika miljöindex, Environmental Ship Index och Clean Shipping Index. Fartyg som drivs med LNG (liquefied natural gas) istället för lågsvavlig marinolja ges ytterligare rabatt. LNG minskar utsläppen av svaveloxid med 99 %,  utsläpp av kväveoxid med nästan 97 %  samt utsläpp av partiklar med över 99 %. Läs mer här

 • 170629

  Gävle Sveriges näst bästa miljökommun!

  Gävle fortsätter att klättra i Aktuell hållbarhets mätning av Sveriges bästa miljökommun. I årets rankning klättrar Gävle upp till en andraplats, endast slagna av Helsingborg.

 • 170620

  Gävle kan utses till Sveriges bästa miljökommun

  För andra året i rad är Gävle med i toppstriden när tidningen Aktuell hållbarhet utser Sveriges bästa miljökommun. Förra året hamnade Gävle på sjätte plats av Sveriges 290 kommuner. Under vecka 25 släppte tidningen de tio kommuner som toppar listan i år, och Gävle är en av finalisterna. Den exakta placeringen offentliggörs onsdag 28 juni. Se film. Läs även mer här.

 • 170508

  Forsbacka skola vinnare Matsvinnsduell

  Forsbacka skola är en av många skolor i Sverige som under perioden 1 - 31 mars deltog i Sodexos initiativ att minska matsvinnet i Sveriges skolor. Målet är att minska matsvinnet med 10 % under 2017. Det målet överskred Forsbacka skola med råge, de minskade matsvinnet med hela 34,6 %. Som uppmuntran kommer de serveras en favoriträtt samt en dessert, Grattis Forsbacka! Här är resultatet från de skolor som vann. Läs mer om Matsvinnsduellen. 

 • 170502

  Helt ok att äta Gavleåns fisk

  Under augusti 2016 fångades gösar och abborrar i Gavleån för att ta reda på mer om vilka miljögifter som finns i fisk här. Resultaten visar att man kan äta de fiskar som fångas i Gavleån utan risk om man följer de kostråd som Livsmedelsverket gett ut. Undersökningen är samlade i en rapport:  Läs hela rapporten

 • 170502

  Kick-off Hållbart Näringsliv 4 maj

  Hållbart Näringsliv Gävle är ett nätverk som bidrar till ett lönsamt, attraktivt och hållbart företagande i Gävle. Välkommen att höra mer om nätverket och om Cykelvänlig arbetsplats, ett konkret sätt för en arbetsplats att arbeta med hållbarhet. Datum: torsdag 4 majTid: 7:50-9:30Plats: KS-salen, Stadshuset Drottninggatan 22 För mer information och anmälan till Kick-offen.

 • 170427

  Kom och prova framtidens miljöbilar 11 maj

  På plats finns de senaste el, biogas och vätgasbilarna som väntar på att få provköras, personer som till vardags redan kör miljöbilar samt experter på miljö och miljöbränslen. Plats: Stortorget, GävleTid: 10.00–13.00Vi bjuder på lokalproducerat fika! Mycket välkomna! Läs mer om dagen.

 • 170427

  Cykeldag på Stortorget 6 maj

  Gävle kommun är Sveriges sjätte bästa miljökommun och siktar på att bli ännu bättre. Kom och inspireras av dagens cykelaktiviteter! Tid: lördag den 6 maj 11-15Plats: Stortorget i Gävle Välkomna! För mer information om vad som händer