Nyhetsarkiv

 • 171117

  Lilla Sätraskolan näst bästa Grön flagg-skolan i Sverige

  Lilla Sätra är den första grundskolan som certifierats till Grön Flagg i Gävle och har både utnämnts till nästbästa Årets Grön flagg-skola och tilldelats hederspris av Håll Sverige rent. Anledningen är bland annat för det uppmärksammade arbetet med medborgarförslaget om de dekorerade papperskorgarna i Sätra Centrum.

 • 171030

  Vem tar hem 2017 års miljöpriser i Gävle?

  Gör ditt företag det där lilla extra som bidrar till en ännu bättre miljö i Gävle? Eller tycker du att du blivit inspirerad av ett företag eller en person? Då ska du nominera dig eller dem till Gävle grönaste företag eller Gävles miljöhjälte. Anmälan är öppen 1 -30 november 2017.  Prisutdelningen sker på Gävle Miljögala, Gävle konserthus, 24 mars 2018. Nominera företag eller person här!

 • 171030

  Bostadsrättsförening investerar i solenergi

  Bostadsrätsföreningen Olof Knagge är den första bostadsrättsföreningen i Gävle som skaffat en solcellsanläggning och de har redan besparat sin energiförbrukning. Läs mer om solcellsinvesteringen

 • 171020

  Årets grönaste företag 2016

  Årets grönaste företag 2016: Gefleortens mejeri

 • 171020

  Gävles miljöhjältar 2016

  Gävles miljöhjälte och Gävles unga miljöhjälte: Lasse Dahlund och Lisa Walleräng

 • 170908

  Du som går i fyran, femman eller sexan i Gävle – Berätta vad du gör för en bättre miljö i Gävle!

  Gävle kommun jobbar aktivt för en miljövänlig livsstil. Här får du möjligheten att vara med och bidra till en bättre miljö - samtidigt som du kan vinna fina priser. Den här tävlingen gäller för dig som använder Natur & Miljöboken och går i fyran, femman eller sexan i Gävle.

 • 170907

  Gävle är Sveriges bästa elbilskommun

  Gävle vann Laddguldet! Laddguldet tilldelas den kommun i Sverige som har de bästa förutsättningarna för elbilar, bäst laddinfrastruktur och är det bästa föredömet för personer som vill köra elbil. Gävle kommun tog hem årets Laddguld med motiveringen: ”med en gedigen historik och en tydlig vision om en fossilfri kommun år 2020, och ett mål att ha flest laddstolpar i landet” . Med hjälp av pengar från projektet Klimatklivet håller Gävle Energi redan på att bygga 160 nya laddstolpar och siktar på totalt 200 till årsskiftet.

 • 170828

  Gävle Hamn AB ger miljörabatt

  Sedan årsskiftet har Gävle Hamn AB antagit en ny taxa för fartyg som anlöper hamnen. Taxan premierar fartyg med hög miljöprestanda och som drivs av bättre bränslen. Gävle Hamn AB ger miljörabatter till fartyg med hög miljöprestanda enligt två olika miljöindex, Environmental Ship Index och Clean Shipping Index. Fartyg som drivs med LNG (liquefied natural gas) istället för lågsvavlig marinolja ges ytterligare rabatt. LNG minskar utsläppen av svaveloxid med 99 %,  utsläpp av kväveoxid med nästan 97 %  samt utsläpp av partiklar med över 99 %. Läs mer här

 • 170629

  Gävle Sveriges näst bästa miljökommun!

  Gävle fortsätter att klättra i Aktuell hållbarhets mätning av Sveriges bästa miljökommun. I årets rankning klättrar Gävle upp till en andraplats, endast slagna av Helsingborg.

 • 170620

  Gävle kan utses till Sveriges bästa miljökommun

  För andra året i rad är Gävle med i toppstriden när tidningen Aktuell hållbarhet utser Sveriges bästa miljökommun. Förra året hamnade Gävle på sjätte plats av Sveriges 290 kommuner. Under vecka 25 släppte tidningen de tio kommuner som toppar listan i år, och Gävle är en av finalisterna. Den exakta placeringen offentliggörs onsdag 28 juni. Se film. Läs även mer här.