Transport

Resor och transporter leder till stora utsläpp som påverkar både klimat och hälsa negativt. Trafiken orsakar också trängsel och buller. 

Illustration som visar olika transportsätts inverkan på miljön

3 sätt att transportera fyrtio personer och deras inverkan på miljön.
Illustration: Johan Dahlin 

Det här kan du göra som privatperson:

Gå eller cykla

Hälften av alla bilresor i Gävle är kortare än fem kilometer. Om du väljer att gå eller cykla istället minskar du utsläppen radikalt och får bättre hälsa på köpet.

Åk kollektivt

Att åka buss är enkelt och bekvämt. Du behöver inte skrapa isiga rutor eller tanka, slipper oroa dig för parkeringsplats, behöver inte koncentrera dig på trafiken och kan njuta av din resa i lugn och ro. Att cykla är bra både för din plånbok och för miljön. 

Fundera över möjligheten att åka tåg på din nästa långresa. Om du bokar i god tid kan du och hela familjen resa säkert, billigt och avkopplande.

Välj rätt fordon

Står du inför bilbyte? Att köpa en miljöbil som drivs på förnybara drivmedel, som el, biogas eller andra fossilfria drivmedel, är den enskilt viktigaste insatsen du kan göra för att minska din miljöpåverkan.

Dela bil

Att samåka eller vara med i en bilpool är ett bra alternativ till egen bil eller en ”andrabil”. I poolen delar flera personer eller organisationer på en eller flera bilar. Ofta sparar deltagarna mycket pengar, samtidigt som de minskar sitt bilåkande.

Sparsam körning

Genom att planera körningen, ha framförhållning, släppa på gasen, motorbromsa och använda växelspak och gaspedal på ett medvetet sätt kan du minska bränsleförbrukningen med upp till 15 procent.

Det här gör Gävle kommun:

  • Öka cyklingen i Gävle
  • Öka resande med buss och tåg
  • Öka produktion av förnybara drivmedel
  • Laddstolpar för elbilar

Gävle kommun arbetar för att minska sina egna resor och transporter och för att göra det så enkelt som möjligt för dig som gävlebo att resa miljövänligt. Målet är att minska antalet resor och transporter och att resande med kollektivtrafik och cykel ska fördubblas till 2025. För att nå målet med ett fossilfritt Gävle år 2030 måste vi alla hjälpas åt och som privatperson kan du bidra med mycket.

Läs mer om vad Gävle kommun gör för att resa smartare