Trafikantveckan

Signifikant illustration för trafikantveckan.

Varje år mellan den 16 och 22 september äger kampanjen Europeiska Trafikantveckan rum runt om i Europa.

För en bättre trafikmiljö

Trafikantveckan är ett europeiskt initiativ, European Mobility Week, vars syfte är att lyfta fram åtgärder som underlättar och uppmuntrar till hållbara resor och transporter. Det kan exempelvis handla om aktiviteter inom kollektivtrafik, gång och cykel, men även om resfria möten, samåkning, bilpooler, sparsam körning och trafikplanering för attraktiva tätorter.

Trafikantveckan pågår 16-22 september. År 2016 deltog 51 europeiska länder, däribland Sverige med 90 aktiva kommuner. Gävle deltar för fjortonde året. 

Årets tema

Temat för årets Trafikantvecka är "Res hållbart och smart tillsammans". 

Årets slogan är: Tänk framåt - res tillsammans"

Program 2017

Trafikantveckan erbjuder en rad roliga och intressanta aktiviteter under veckan:

17/9

Invigning av Gavlehovshallen
100 meter framtid - kom till hållbarhetstorget och ta del av vad som händer inom resor och transporter! 

20/9 Stadsbussarna och Gävle kommun bjuder kollektivtrafikens resenärer på frukostpåsar (ca 7.30)
22/9

Prova-på-elcykel vid Stadshuset 12.30-13.30
Energi- och klimatrådgivning  

 

Gävles arbete uppmärksammat

Gävles arbete med Trafikantveckan har uppmärksammats internationellt flera gången. 2012 blev Gävle en av tre finalister när vinnaren av European Mobility Week Award skulle koras. Gävle slutade då på en delad andra plats tillsammans med Östersund och Zagreb vann.

2008, 2010 och 2011 nådde Gävle topp tio listan och 2009 vann Gävle hela European Mobility Week Award och tog därmed hem segern för bästa arbetet med Trafikantveckan det året.

Något för din arbetsplats?

Bli en Cykelvänlig arbetsplats - ger arbetsplatsen stärkt image samt friskare och sundare medarbetare, gör det lätt för anställda att välja cykeln både till och från arbetet och i tjänste. Mer info: Cykelvänlig arbetsplats

Res bekvämt, miljömedvetet och sänk dina resekostnader med X-Trafiks Företagskort

Företagskortet kombinerar bekvämlighet och prisvärdhet. Kortet är förmånligt och hjälper er att samla kostnaderna för de resor som anställda gör i tjänsten med X-Trafiks bussar och X-tåg.

 

Tipsa andra om den här sidan

Senast granskad 2017-09-15


Bilden visar Alderholmsbron i Gävle med 40 bilar, 40 cyklister och 40 passagerare i en buss. Den visar hur våra resvanor påverkar stadsbilden.