Trafikantveckan

Signifikant illustration för trafikantveckan.

Varje år mellan den 16 och 22 september äger kampanjen Europeiska Trafikantveckan rum runt om i Europa.

För en bättre trafikmiljö

Kampanjens syfte är att förbättra trafikmiljön för alla och upplysa om och uppmuntra fler att upptäcka alternativ till bilen. Det leder till en trivsammare tätortsmiljö med renare luft, minskat buller, ökad tillgänglighet och säkrare trafikmiljö. Att cykla, gå och använda kollektivtrafik i så stor utsträckning som möjligt ger en bättre hälsa och sparar pengar för den enskilda..  

Årets tema

Temat för årets Trafikantvecka är "Multimodalitet". Budskapet är att välja eller kombinera de transportmedel som finns för att göra resan så hållbar som möjligt.

Årets slogan är: Välj Ändra Kombinera!

Program 2015

Trafikantveckan erbjuder en rad roliga och intressanta aktiviteter under veckan:

To 17 sep

 

 

Är genombrottet för elbilen här och nu?
Teknik, framtid och egna erfarenheter.
Naturskyddsföreningen bjuder in till föreläsning av Robert Stahl.
Tid: 18:30
Plats: Studiefrämjandet, Norra Köpmangatan 12 A, Gävle
Fre 18 sep Resenärernas dag – Stadsbussarna och Gävle kommun uppmuntrar resenärer med en frukostpåse. 

Fre 18 sep

 

Fingerad trafikolycka MHF genomför tillsammans med räddningstjänst, ambulans och polis, en fingerad trafikolycka. Alla steg i kedjan från att larma och ge första hjälpen till att räddningstjänsten är på plats och kan ta hand om skadade. 
Tid: 12.30
Plats: Stortorget

22-24/9 

Lever du hållbart?
Vuxenutbildningen i Gävle arrangerar temadagar för att inspirera elever och medarbetare till en Hållbar livsstil och hälsa
23/9 Bilfri dag

Permanenta åtgärder

Under Europeiska Trafikantveckan presenterar kommunen de permanenta åtgärder som genomförs under året för att bidra till en hållbar trafikutveckling. I högerspalt kan du se Gävle kommuns permanenta åtgärder under 2015.

Resvanor påverkar stadsbilden

På bilden till höger ser du Alderholmsbron i Gävle med 40 bilar, 40 cyklister och 40 passagerare i en buss. Den visar hur våra resvanor påverkar stadsbilden.

Gävles arbete uppmärksammat

Gävles arbete med Trafikantveckan har uppmärksammats internationellt flera gången. 2012 blev Gävle en av tre finalister när vinnaren av European Mobility Week Award skulle koras. Gävle slutade då på en delad andra plats tillsammans med Östersund och Zagreb vann.

2008, 2010 och 2011 nådde Gävle topp tio listan och 2009 vann Gävle hela European Mobility Week Award och tog därmed hem segern för bästa arbetet med Trafikantveckan det året.

Tipsa andra om den här sidan

Senast granskad 2015-09-14


Kontakta samhallsbyggnad@gavle.se om du vill använda bilderna i ditt arbete