Xpress 2016

Xpress 2016

Gävle firar tryckfrihet 250 år med festival Xpress. Gasklockorna 1-3 december 2016.

Under festivalen medverkar bland annat dessa

Frida Scar, rappare och sångerska, foto Andreas Jacobsson Theodor Kallifatides, författare, foto Per dahl

Silvana Imam, Rappare Kompani Giraff - Tusen år hos gud. Foto: Abed Naji

Martin Schibbye, frilansjournalist. Foto: Magnus Bergström Serieutställningen: Yttrandefrihet och tecknade serier idag – sju internationella röster Tecknare:  Bonil (Ecuador)

”The Election” fotografier av Ulf Berglund 1993-94. Mandelas väg från apartheid till president. Foto: Ulf Berglund Carolina Falkholt, konstnär, graffitimålare och musiker. Foto: Claudia Fried

Sandra Rönnsved och Desirée Widell, Ung Media. Foto: Emma Uddesson Gellert Tamas - författare

 

Gävle firar tryckfrihet 250 år med festival Xpress 

Hela Sverige firar att tryckfrihetsförordningen och offentlighetsprincipen fyller 250 år i år. I Gävle tycker vi frågorna är så viktiga att vi prioriterar att skapa en hel kulturfestival på temat med ett brett program som kan locka många Gävlebor. Vi vill stärka yttrandefriheten och tryckfrihet som kan leda till nya relationer, samarbeten, erfarenheter och tankar. Genom musik, konst, texter, utställningar, samtal, teater och andra sätt hoppas vi att besökarna får med sig kunskap, tar vara på rättigheterna, blir påverkade och inser att de inte är att ta för givet och har trevligt.

Festivalen är på Gasklockorna 1-3 december 2016 och festivalen har en blandning av föreläsningar, utställningar, workshops, konserter, teater, samtal etc. Det är Gävle kommun som satsar på Tryckfrihetsåret 2016 och festivalen är gratis.

På torsdag den 1 december invigs festivalen Xpress i Gasklockorna i Gävle med tal av Landshövding Per Bill och Martina Kyngäs, ordförande i Kultur- och fritidsnämnden. Gävles levande julkalender öppnar och därefter kommer författaren Theodor Kallifatides att föreläsa om vad tryckfrihet innebär.

Dagen blir också startskottet för fem föreställningar av ”Tusen år hos gud” av Stig Dagerman, regi Viktoria Dalborg och dramatisering av Stina Oscarson. Föreställningen är i lilla Gasklockan, skolelever och personal kommer att bjudas in och självklart kommer också föreställningen att vara öppen för allmänheten. Kompani Giraff är ett Stockholmsbaserat cirkuskompani som drivs av passionen till konstformerna cirkus och magi. Gävle kommun i samarbete med Högskolan i Gävle och Stig Dagermansällskapet står bakom föreställningen.

Fredag den 2 december kl. 20 är det konsert med rapparen Silvana Imam i stora Gasklockan. Rapparen Fria Scar håller under dagen workshops och fortsätter med en klubbspelning efter Silvanas uppträdande. Under fredagen föreläser Carolina Falkholt, konstnär, graffitimålare och musiker, om sin konst och de kontroverser och den censur som hon varit utsatt för i sitt konstnärskap samt medverkar med två videoverk.

Under de tre dagarna pågår två utställningar på området. En är serieutställningen: Yttrandefrihet och tecknade serier idag – sju internationella röster. ”The Election” som är fotografier av Ulf Berglund tagna 1993-94  beskriver Mandelas väg från apartheid till president.

Lördag 3 december kl. 15.00 berättar Martin Schibbye, frilansjournalist, och som nyligen kommit hem från en reportageresa i Eritrea om egna erfarenheter och om journalistikens roll för demokratin. Men också om vad det fria ordet betyder för den som är fängslad. 

Unga är underrepresenterade i nyhetsmedier och får sällan uttala sig i frågor som rör dem. Ung Media Sverige är en ungdomsorganisation och arbetar med ungas organisering samt yttrande- och tryckfrihet. Förbundsordförande Sandra Rönnsved och Vice Förbundsordförande Desirée Widell berättar mer om yttrande- och tryckfrihet för unga i Gävle.

Länsmuseet Gävleborg och Arkiv Gävleborg talar om museets nya utställning som handlar om fackliga konflikter i Gävle som förts via media. 

Under dagarna kommer Café Censur att hålla öppet. Här kommer samtal att föras efter och mellan de olika framträdandena. Café Censur startar redan under hösten på Stadsbiblioteket.

Fler programpunkter kommer att fyllas på eftersom.

Kontakt:
Lena Hernandez Modin, projektledare Xpress
Kultur & fritid Gävle kommun, 026-17 94 84

Tipsa andra om den här sidan

Senast granskad 2016-12-01

Videohälsningar

Här kan du se videohälsningar från några av deltagarna Klicka här för att se hälsningarna!

Poesitävling på Instagram

Nu kan du som är 13-20 år vinna en iPad mini genom att skriva poesi och publicera den på Instagram. Läs mer här!

Politik, erotik och obekväm stämning

Högläsning av förbjudna texter varje dag under november med anledning av Tryckfrihetsförordningen 250 år. Läs mer här.