Du är här: 

Vanliga frågor och svar om gymnasieansökan

Under sommaren får vi många frågor om gymnasieansökan. Här hittar du information och svar på vanliga frågor om ansökan till gymnasieskolan.

Mellan 13-26 juli har gymnasieantagningen stängt. Under den tiden händer inget med din ansökan. 

Om du är reserv eller ansökt om programinriktat individuellt val (IMPRO)

Du behöver inte höra av dig till oss och fråga om lediga platser. Så fort vi har lediga platser så hör vi av oss till dig. Därför är det viktigt att du har aktuella kontaktuppgifter i din ansökan. Behöver du ändra dina kontaktuppgifter kan du göra det på gymnasieantagningens webbplats eller genom att mejla antagningskansli@gavle.se.

Jag har glömt mitt lösenord - vad gör jag?

Ditt lösenord står på antagningsbeskedet som du får hemskickat i början av juli. Behöver du hjälp att få ut ditt lösenord kan du mejla gymnasieantagningen på antagningskansli@gavle.se eller kontakta Gävle kommuns kundtjänst på 026-17 80 00 eller utbildning@gavle.se.

Observera att gymnasieantagningen är stängt 13-26 juli. Kundtjänst har däremot öppet som vanligt hela sommaren. Din studie- och yrkesvägledare kan också hjälpa dig med lösenordet.

Jag har inte kommit in på något - vad ska jag göra?

Du kan vänta till reservantagningen i augusti – du har möjlighet att komma in då. Du kan också göra ett omval och söka till ett program där det finns lediga platser eller ställa dig i kö till flera program. Blankett för omval

Jag vill ändra min ansökan eller ställa mig i kö till ett program

Fyll i en omvalsblankett och lämna den till antagningen. Blankett för omval 

Vill du byta program efter 1 september behöver du kontakta skolan.

Måste jag svara på antagningsbeskedet?

Ja, det är viktigt att du svarar på antagningsbeskedet. Det gör du enklast via gymnasieantagningens webb. Du ska svara på beskedet senast den 16 juli.

Om du har sökt till annan kommun är det viktigt att du även svarar på det beskedet.

Mitt svar blev fel, jag vill ändra mig!

Du kan inte ändra svaret på beskedet på gymnasieantagningens webb. Mejla istället antagningskansli@gavle.se så ändrar vi ditt svar manuellt. Ange ditt namn, telefonnummer och sex första siffrorna i ditt personnummer i mejlet.

Det är fel i mitt betyg!

Det är dina 16 bästa betyg som sammanlagt blir ditt meritvärde (de 17 bästa om du har betyg i modernt språk). Om betyget i något ämne är fel, kontakta din skola och be dem skicka in det rätta betyget till oss på gymnasieantagningen.

Jag är reserv, när kan jag komma in?

Vi gör reservantagningen innan skolstart. Innan dess händer inget med din ansökan. Du får ett nytt besked om du kommer in på något du är reserv till.

Din plats i kön kan försämras i sällsynta fall. Om det kommer in en betygsändring till gymnasieantagningen efter slutantagningen kan det göra att den eleven hamnar före dig i kön. Samma sak kan hända om en elev flyttar in till Gävle under sommaren och har ett högre meritvärde.

Jag har kommit in på mitt förstahandsval, men vill ha ett lägre val

Du kan inte få tillbaka ditt lägre val. Däremot kan du göra ett omval och söka till lediga platser. Blankett för omval

Om jag kommer in som reserv, kan jag få tillbaka min förra plats?

Nej, platsen har gått till någon annan. Men du kan söka till lediga platser om det finns och på så vis få tillbaka din plats. Blankett för omval

Jag har sökt programinriktat individuellt val, när får jag veta om jag kommit in?

I första hand så tar man in elever som är behöriga till programmen. Därefter om det finns platser lediga och det finns möjlighet så tar man in elever som sökt programinriktat individuellt val (IMPRO). Antagningen till IMPRO sker från mitten av augusti och framåt.  

Tipsa andra om den här sidan

Senast granskad 2017-06-30