Trygghet

Trygghet

Trygga levnadsförhållanden och låg kriminalitet är starka tillväxtfaktorer och en grundsten i ett socialt hållbart samhälle. Det gör oss till ett attraktivt alternativ för boende, studier, arbete och etableringar.

Mål inom området trygghet

Vi är en kommun fri från våld

Utifrån en noll-vision för våld ska vi arbeta för att minska förekomsten av våld i samhället, både det synliga och det våld som finns i det dolda. För att nå dit behöver kommunens sektorer och bolag arbeta långsiktigt förebyggande utifrån en helhetssyn på våld som inte enbart begränsas till ett fokus på relationen offer och förövare.

Alla ska ha trygga boendemiljöer

För att öka den upplevda tryggheten skapar vi goda förutsättningar för en trygg och tillgänglig boendemiljö med minskad boendesegregation. Utifrån att boendet är ett viktigt livsvillkor som har en tydlig inverkan på människors hälsa och välmående så ska trångboddhet, otrygga boendeförhållanden och utestängande från bostadsmarknaden motverkas.

Barn och Unga ska ha trygga uppväxtvillkor

För att skapa en bra start i livet med goda möjligheter att utvecklas ska alla barn och unga ha trygga och goda uppväxtvillkor. Barn och unga både berörs och kommer dagligen i kontakt med kommunal verksamhet, och för att säkerställa att vårt arbete sker i linje med andemeningen i FN:s konvention om barnets rättigheter anammar vi ett barnperspektiv som sätter barnets bästa i främsta rummet.

Så arbetar vi för att nå målet

Genom sociala hållbarhetsprogrammet görs trygghetsfrämjande åtgärder på flera olika plan. Genom dialoger med Gävleborna arbetar vi både förebyggande och genom åtgärder. Till exempel genomförs trygghetsvandringar och intervjuer med boende i olika stadsdelar för att se vilka miljöer som upplevs som trygga eller otrygga. Därefter genomförs åtgärder för att öka den upplevda tryggheten där det tidigare upplevts som otryggt.

En annan viktig del av trygghetsarbetet är att minska våld i samhället. Våld finns i många olika sammanhang och tar sig olika uttryck. Vi arbetar aktivt över hela kommunen för att förebygga och motverka våld och det strategiska programmet för social hållbarhet är ett stöd i det arbetet. Programmet jobbar även på en övergripande nivå med kartläggningar kring våld både för unga och för vuxna, Huskurage och trygghetsarbete i områden.

Rätten till trygghet gäller alla och Gävle är en Äldrevänlig kommun där de äldres vardag sätts i fokus. Vi arbetar även för att inkludera barn och unga och få in barnets perspektiv utifrån andemeningen i FN:s konvention om barnets rättigheter, bland annat utbildas medarbetare i Barnkonventionen.

Exempel på samarbeten, projekt och särskilda satsningar

Barnahus finns runt om i landet och hit kommer barn och unga 18 år som misstänkts blivit utsatta för misshandel eller sexuella övergrepp. Barnahus arbetar efter FN:s koncention om barns rättigheter.

Här hittar du mer information om Barnahus Gävleborg

För att skapa ett tryggare Gävle pågår ett aktivt trygghetsskapande arbete. Ett arbete som syftar till att skapa en trygghet hos de som bor och vistas i kommunen.

Staden arbetar med trygghetsplaner som fungerar som ett stöd och vägledning i arbetet med att skapa en trygg stad. Dessa trygghetsplaner sker i en nära dialog med de som bor, vistas eller arbetar i området.

I arbetet ingår bland annat trygghetsvandringar och åtgärder av lampor och buskage.

Här kan du läsa mer om trygghetsarbetet i Gävle kommun.

Våldsbejakande extremism är ett samlingsbegrepp för rörelser, ideologier eller miljöer som inte accepterar en demokratisk samhällsordning och som förespråkar våld för att uppnå ett ideologiskt mål.

Våldsbejakande extremistiska grupper utgör ett hot mot demokratin och kan ta sig uttryck på olika sätt. Det kan exempelvis handla om att trakassera, hota eller skada andra människor. Det kan också handla om att genom olika medel stödja, planera eller uppmana andra att utföra ideologiskt eller religiöst motiverade våldshandlingar.

Säkerhetspolisen bedömer att det finns tre våldsbejakande extremistiska miljöer i Sverige idag

  • Våldsbejakande islamistisk extremism
  • Våldsbejakande vit makt-miljö
  • Våldsbejakande autonom miljö

Vi arbetar för att förebygga och förhindra att våldsbejakande extremistiska grupper är verksamma i kommunen. För att lyckas med detta samarbetar vi med andra samhällsaktörer och myndigheter.

Här kan du läsa mer om hur Gävle kommun arbetar med våldsbejakande extremism.

Syftet är att stärka unga killar och tjejer i att våga se, höra och agera. I ett första skede utbildas killar till att bli positiva förebilder och ambassadörer för mänskliga rättigheter, barnkonventionen, jämställdhet och demokrati. På så sätt förebyggs hedersrelaterat våld och förtryck. Målet är att uppnå en attitydförändring bland unga män och kvinnor som lever i hederskulturer genom utbildning och förebildsarbete. Från hösten 2023 sätter arbetet med Shanazi hjältinnor igång.

Läs mer om Shanazi hjältar och andra våldförebyggande åtgärder här.

Projektet Prevention könsstympning var ett treårigt projekt 2019-2022 som drevs av Gävle kommun tillsammans med Länsstyrelsen Gävleborg, Region Gävleborg, Högskolan i Gävle och ideella aktörer. Projektet initierades av Familjecentralen i Sätra som lyfte frågan.

Här kan du läsa mer om förebyggande arbete mot könsstympning.