Mål
Vi verkar för delaktighet och reellt inflytande
Människors delaktighet i – och förtroende för Gävle kommunkoncern ska öka. Kommunkoncern ska därför sträva mot ett ökat inflytande för invånarna i den egna organisationen och för att förtroendet för oss bland allmänheten ska öka. Kommunkoncernen ska både uppfattas som och vara en tillgänglig organisation som möjliggör ett reellt inflytande.
Vi är en tillgänglig kommun
Vi skapar förutsättningar för ett tillgängligt Gävle, där alla kan leva oberoende och självständigt samt delta fullt och jämlikt i samhället. Att samverka tillsammans med andra samhällsaktörer är en förutsättning för att ett framgångsrikt arbete.
Vi har ett strukturerat och gott samarbete med civilsamhället
Vi ska ha en välutvecklad samverkan med civilsamhället för att gemensamt möta utmaningar i samhället och bidra till ett stärkt civilsamhälle och en socialt hållbar utveckling. Civilsamhällets aktörer utgörs av de föreningar, stiftelser och övriga organisationer, nätverk och sammanslutningar av människor som agerar tillsammans i gemensamma intressen.
Gävle kommunkoncerns verksamheter har god kunskap om och stärker respekten för nationella minoriteters rättigheter
Gävle kommunkoncern ska genom strukturerat minoritetspolitiskt arbete i samråd med kommunens nationella minoriteter öka kunskapen om de nationella minoriteterna i den egna organisationen för att stärka respekten för dessa i samhället.
Samarbeten projekt och särskilda satsningar
Stadsdelslyftet är ett projekt i syfte att minska hälsoskillnader utifrån socioekonomiska faktorer och särskilt utsatta grupper i kommunen. I ett första skede pågår arbetet i Andersberg och ska skapa en modell som kan användas i andra stadsdelar i Gävle. Inom satsningen stadsdelslyftet Andersberg arbetar vi för fler trygga, attraktiva utemiljöer och mötesplatser för en ökad delaktighet och gemenskap.
Stadsdelslyftet aviserades i kommunplanen 2021 och innebär att vi tillsammans med föreningsliv, invånare och näringsliv i en utvald stadsdel intensifierar arbetet för förbättrade livsvillkor och motverka ojämlikhetens effekter hos Gävles invånare.
För att vi ska bli ännu mer attraktivt för äldre är vi en del av Världshälsoorganisationens nätverk för äldrevänliga städer. I bred dialog med Gävles seniorer har de fått tycka till om exempelvis bostäder, transport, stadsplanering men också om trygghet, hälso- och sjukvård, omsorg och delaktighet.
Unga väljare röstar i lägre utsträckning än väljare i övrigt. Efter dialoger med unga som visade på att ett hinder kan vara att det upplevs som svårt och krångligt att rösta började vi inför valet 2014 att rekrytera unga valambassadörer. Vid de tre senaste allmänna valen har unga ambassadörer genomfört aktiviteter där ungdomar finns på plats, både i syfte att motivera fler ungdomar att rösta och för att sprida kunskap om hur röstningen går till. Politisk neutralitet är viktigt för uppdraget och valambassadörerna informerar enbart om hur valet går till.
Erfarenhet från de tidigare valen är att valambassadörerna möter fler grupper av väljare än unga förstagångsväljare. Därför har målgruppen har breddats till att omfatta de målgrupper som valnämnden identifierar i kommunikationsplanen för valet 2022. Med utgångspunkt i tidigare val har valnämnden angett en målsättning att samtliga behöriga väljare ska ha information om att det är val samt hur man röstar. För att stärka underrepresenterade gruppers förutsättningar genomförs informationsinsatser för att öka valdeltagandet, med insatser riktade till förstagångsväljare och till invånargrupper där valdeltagandet är lågt.
I uppstartsfasen ges valambassadörerna en grundutbildning i uppdraget, hur valet går till samt gruppövningar för att bilda ett sammansvetsat team. Den valambassadörsmodell som utarbetats i kommunen inför valet 2014 innefattar en samtalsbaserad metodik utifrån vad som motiverar väljare att rösta och har vid genomförandet av valen 2018 och 2022 vidareutvecklats i samarbete med valambassadörerna själva.
Valambassadörernas arbete inriktar sig på att nå väljare i hela kommunen, men med ett särskilt fokus på de områden där valdeltagandet historiskt varit lägre än genomsnittet. Andra fokus har varit platser och sammanhang där unga befinner sig.
En framgångsfaktor i arbetet är att ha flerspråkighet i gruppen då valambassadörerna möter personer som talar annat språk än svenska och engelska. En annan framgångsfaktor är att väljare får information om hur de kunde förtidsrösta på plats här i Gävle och att de kan förtidsrösta här oberoende av hemkommun. Valambassadörerna möter olika attityder till röstande från människor de samtalar med. Under uppdragets genomförande av får valambassadörerna utarbeta gemensamma strategier för att hantera detta.
Funktionsrättsråden bevakar och tar upp tillgänglighetsfrågor för personer med funktionsnedsättning som rör hela den kommunala organisationen. Rådet träffas fyra gånger per år och vid behov bilder särskilda arbetsgrupper eller referensgrupper.
Vi är enligt minoritetslagen skyldig att säkerställa att kommunens nationella minoriteter får möjlighet till inflytande i frågor som berör dem. Vi har under de senaste åren arbetat med att föra dialog med de nationella minoriteterna bosatta i Gävle.
Flera minoriteter som från början har varit osynliga för kommunens organisation har blivit mer synliga och flera kommuninvånare som hör till nationella minoriteter har involverats i planering av verksamheten. Det har visat sig att alla fem minoritetsspråken – finska, samiska, romani chib, meänkieli och jiddisch – används av gävlebor. Hittills har vi anordnat öppna samrådsmöten för sverigefinnar, tornedalingar, romer och samer.
Ett sätt för en offentlig verksamhet att samarbeta med civilsamhället är via ett så kallat IOP. Det är ett samverkansavtal och står för idéburet offentligt partnerskap (IOP). Vi har i dagsläget tecknat IOP med tre aktörer, en krismottagning för män, en kvinnojour och ett härbärge/stödverksamhet för människor som lever i en utsatt livssituation. Under 2021 har två nya IOP-avtal tecknats med en krismottagning för män och en kvinnojour i Gävle.
Hbtqi är ett paraplybegrepp och en förkortning för homosexuella, bisexuella, transpersoner, queerpersoner och intersexpersoner. Hbtqi-rådet är ett samrådsorgan som ska tillvarata hbtqi-perspektivet i kommunens samtliga verksamheter. Rådet riktar sig till hbtqi-personer, personer som är engagerade i frågorna och hbtqi-organisationer som är verksamma kommunen.