Nämndernas sammanträden
Arbetsmarknads- och funktionsrättsnämnden, Omvårdnadsnämnden och Socialnämnden har Gevaliasalen i Välfärd Gävles lokaler på Magasinsgatan 19 som huvudlokal för sina sammanträden. Salen är utrustad med ljud- och högtalaranläggning samt hörslinga. Som nämndpolitiker får du en egen tagg för att kunna ta dig in i lokalerna.
Som nämndpolitiker tar du del av kallelser och tillhörande handlingar inför sammanträden digitalt via Meetings Plus. För att möjliggöra detta får du som politiker tillgång till en egen Ipad.
Öppna eller stängda möten
Arbetsmarknads- och funktionsrättsnämnden sammanträden är öppna för allmänheten, förutom i de fall då nämnden behandlar sekretessärenden.
Omvårdnadsnämnden sammanträden är öppna för allmänheten, förutom i de fall då nämnden behandlar sekretessärenden.
Socialnämndens sammanträden är inte öppna för allmänheten och medborgare har därför inte rätt att närvara vid nämndens sammanträden.
Före mötet
Som ledamot eller ersättare i en nämnd får du kallelse inklusive föredragningslista och tillhörande handlingar senast fem dagar före sammanträdesdagen. Det är nämndens ordförande som beslutar i vilken utsträckning handlingar till ärenden bifogas i kallelsen.
Vid eventuella förhinder att delta vid ett möte ska du anmäla detta till nämndsamordnaren innan mötet äger rum.
Det förekommer att nämnden tar del av förinspelade presentationer tillhörande ett specifikt ärende som ska behandlas. Tanken är att genom att låta ledamöter och ersättare ta del av presentation innan sammanträdet skapa ett effektivare möte med mer utrymme för dialog och eventuella frågor kopplade till ärendet.
Skicka gärna in eventuella frågor du har kring aktuella ärenden till nämndsamordnaren innan mötet. Nämndsamordnaren kommer förmedla vidare dina frågor till ansvarig/berörd tjänsteperson. Tanken är att skapa effektivare möten där berörd/ansvarig tjänsteperson är förberedd att besvara eventuella frågor genom att samla in frågorna på förhand.
Under mötet
Tänk på
- Se till att sekreteraren uppmärksammar om du avviker från mötet eller ansluter sent.
- Lämna gärna in eventuella ersättningsanspråk och intyg eller kvitton under mötet.
- Det är ordförande som fördelar ordet under mötets gång.
Stående punkter
Nämndens ordförande öppnar varje möte med ett klubbslag. Därefter inleds mötet med ett antal stående punkter.
Nämndsamordnaren genomför ett upprop för att fastställa vilka ledamöter och ersättare som är närvarande samt vilka som är beslutande under sammanträdet.
Om en ledamot är frånvarande går en ersättare in som tjänstgörande ersättare. I första hand en ersättare från samma parti, därefter utifrån fastställd partiordning.
Ordförande fastställer föredragningslistan och redovisar eventuella förändringar från utsänd kallelse. Det är bra om eventuella initiativärenden väcks i samband med fastställandet av föredragningslistan.
Ordförande redovisar att och när beredning har ägt rum samt vilka som deltog.
Olika ärendetyper
Information om olika ärendetyper som behandlas vid nämndsmöten.
Möjliga mötesaktiviteter
- Väcka initiativärende
- Yrkanden
- Reservationer
- Protokollsanteckning
- Beslutsgång/propositionsordning
- Omröstning/votering
- Avstår från att delta i beslut/omröstning
- Anmälan av jäv
- Växeltjänstgöring
Läs mer om de olika begreppen och aktiviteterna.
Efter mötet
Skriva protokoll
Protokollet är en sorts skriftlig redovisning av vad som hänt under ett sammanträde. Det ska innehålla uppgifter om tid och plats för mötet samt vilka som var närvarande. Protokollet skrivs av nämndsamordnaren.
Justering av protokoll
Protokoll ska justeras av ordförande och en ledamot eller tjänstgörande ersättare som nämnden har utsett. Justeringen ska ske senast 14 dagar efter nämndens sammanträde. Paragrafer kan justeras omedelbart vid mötestillfället.
Eventuella skriftliga reservationer behöver vara inlämnade till nämndsamordnaren senast vid den tidpunkt då protokollet justeras.
Expediering av protokoll
Expediering ska ske skyndsamt efter att protokollet justeras. Expediering innebär att berörda får ta del av protokollsutdrag och tillhörande handlingar.
Protokollet anslås
Protokollets justering ska tillkännages på kommunens digitala anslagstavla senast två dagar efter justeringsdagen. Vid en omedelbar justering ska protokollet anslås samma dag. Läs mer om anslag.
Efter ett sammanträde hanterar nämndsamordnaren arvoden till dig som är ledamot eller tjänstgörande ersättare och deltog vid sammanträdet. Vad ditt arvode blir är kopplat till närvarotiden vid det aktuella sammanträdet och baseras på de arvodesbestämmelser som är fastställda av kommunfullmäktige.
Utöver sammanträdesarvodet kan du även ha rätt till andra ersättningar såsom exempelvis ersättning för förlorad arbetsinkomst, utlägg för parkeringsavgift och kilometerersättning.
Huvudregeln är att yrkanden om ersättningar ska begäras så snart som kostnaden/förlusten har uppstått, dock senast sex månader efter uppkommen kostnad eller förlust. Efter sex månader preskriberas kraven och du har inte möjlighet att få ersättning.
Du gör dina ersättningsanspråk via en särskild blankett. Mer information om arvoden för förtroendevalda och hur du ansöker om ersättning.