Jag tror årets sandupptagning är extra efterlängtat av många Gävlebor med tanke på den långa vintern, och så klart av hundar som inte gillar grus under tassarna. Från mitten av november fram till förra veckan hade vi lagt ut cirka 15 000 ton sand och grus, att jämföra med 8 – 10 000 ton vid ett normalår, säger Stefan Erixon, gatuingenjör på Gävle kommun.
Den sand som är ren används för att tillverka ny asfalt. Sand som innehåller för mycket skräp går inte att använda utan måste lämnas på deponi.
På kommunens webbplats www.gavle.se/sandupptagning finns en karta som visar vilka veckor som Gävles stadsdelar sopas. Sanden tas upp efter en bestämd turordning där centrala Gävle är först ut för att sen fortsätta i de stadsdelar där datumparkering gäller.
Innan arbetet påbörjas i en ny stadsdel är det viktigt att fastighetsägare sopar ner sand och grus från fastighetetens trottoar till gatan. Trädgårdsavfall och liknande ska inte sopas ner då det riskerar att förstöra maskinerna.
Tiden det tar att sopa 45 mil gator och 25 mil gång- och cykelvägar skiljer sig från år till år.
Förra året fick vi pausa sopningen någon vecka på grund av ett rejält snöfall. Men om vi slipper snö räknar vi med att arbetet tar mellan sex – åtta veckor. Om alla hjälps åt med att sopa ner sanden och följer datumparkeringen hoppas jag att det ska gå smidigt, säger Stefan Erixon.
Kontakt
Stefan Erixon, gatuingenjör, Gävle kommun
026-17 29 43