Möt Martin Svedén, kultursamordnare för Bio 7:an

Martin Svedén vid neonskylten för Bio 7:an som ska monteras i Agnes Kulturhus.
– Jag hoppas att Bio 7:an blir en självklar mötesplats för alla filmintresserade, säger Martin. Bio 7:an flyttar in i Agnes Kulturhus och kommer att visa nya och gamla filmer för alla åldrar.

– Film har en given plats i en kulturstad som Gävle och i vårt nya kulturhus, säger Martin Svédén, kultursamordnare för Bio 7:an. Han kallar sig själv för en riktig filmnörd och har en livslång kärlek till film.

År 1994 startade Gävle kommun, i samarbete med SF Filmstaden, filmvisningar i filmstadens minsta biosalong. Salongen kallades salong nummer 7 och därav namnet Bio 7:an. Här visar vi ett brett utbud av nya och gamla filmer för vuxna och barn. Helt enkelt filmer från hela världen som inte skulle ha visats i Gävle och som skulle ha gått Gävleborna förbi.

– Jag hoppas att vi blir en självklar mötesplats i Gävle för alla filmintresserade. Vi vill öppna upp för samarbeten och göra mer av filmverksamheten, både för dem som skapar film och tillsammans med andra aktörer i Agnes.

Bio 7:an har tidigare legat på Gasklockorna. Nu flyttar biosalongen med 60 sittplatser in på nedre planet i Agnes Kulturhus. Filmprojektorn tas med och Bio 7:ans neonskylt från Gasklockorna ska upp på väggen utanför biosalongen.

– Nu blir det enklare att hitta till oss centralt i Gävle och där många människor rör sig. Film är mer än bara bio, menar Martin. Förutom ett filmutbud finns det nu möjlighet att göra olika filmaktiviteter på de gemensamma ytorna i Agnes.

– Film kan vara allt från en färgsprakande popcornunderhållning till att kliva in i en helt annan kultur på andra sidan jorden. Genom film förstår man världen på ett bättre sätt, konstaterar Martin.