Idrottens dag inspirerade barn i anpassad skola att vilja och våga röra på sig

Tre tjejer som spelar innebandy.
Under idrottens dag fick cirka 60 högstadieelever från Stora Sätra och Vallbacks anpassade grundskolor prova på en mängd olika aktiviteter i Gavlehovshallen. Syftet med dagen var att inspirera fler barn med funktionsnedsättning att vilja och våga röra på sig – hela livet.

Flera lokala idrottsföreningar och förbund var på plats under förmiddagen och visade goda exempel på hur man kan anpassa aktiviteter efter olika funktionsförmågor och på så vis ta bort hinder för deltagande.

Eleven Tindra var en av de som var med och provade allt från handboll och innebandy till laserskytte. Hon har tidigare spelat innebandy på sin fritid men tyckte inte det var så roligt. Nu såg hon fram emot att testa karate, för det är en sport hon kanske skulle vilja börja på.

Samtidigt har skolkamraten Robin nyligen slutat på karate och fick under prova-på stunden på brottningsmattan mersmak.

Jag gick på brottning förut men började på karate i stället och körde ett tag. Kanske börjar jag med brottning igen, säger han.

Prova-på förmiddagen är en del av Rörelsesatsning i skolan, ett samarbete mellan kommunen och RF-SISU.

Att skapa förutsättningar och möjligheter för barn att få röra på sig och prova olika typer av idrott är oerhört viktigt för att skapa vanor som förhoppningsvis håller genom hela livet. Därför är detta viktigt och betydelsefullt för barnen både idag och för framtiden, säger Jörgen Edsvik (S) kommunalråd och ordförande i sociala hållbarhetsutskottet som var på plats.

Ann-Gerd Bergdahl, distriktsidrottschef, RF-SISU Gävleborg håller med. Genom aktiviteter och rörelser skapar man förutsättningar för ett bättre mående, både fysiskt och psykiskt.

Regionens jämlikhetsutredning visar att bland befolkningen i Gävleborg har personer med funktionsnedsättning särskilt stora utmaningar kopplat till hälsa. Pandemin drabbade den här målgruppen hårt, men idrotten kan göra skillnad på så många sätt – genom att bidra till fysisk och psykisk hälsa, gemenskap och livskvalitet, säger hon.

Om rörelsesatsning i skolan

Rörelsesatsningen är ett samarbete mellan Gävle kommun och RF-SISU Gävleborg. Målet är att fler barn ska kunna, vilja och våga röra sig hela livet. Satsningen riktar sig till barn i förskoleklass till årskurs 9, men framför allt de som inte rör på sig tillräckligt idag. Projektet ska ge barn och unga de bästa förutsättningarna för en hälsofrämjande, tryggare och mer inkluderande skola och fritid.

Bilder från idrottens dag