De kommunala grundskolornas satsningar ger fler behöriga till yrkesprogram

Bergby centralskolas entré.
Gävles kommunala grundskolor har ett samlat betygsresultat som överträffar rikets snitt när det gäller behörighet till gymnasieskolans nationella program. Ett resultat som årets sommarskola och ökat fokus på elevhälsa och studie- och yrkesvägledning har bidragit till.

Andelen elever i grundskolan som är behöriga till yrkesprogram har efter årets sommarskola ökat till 86,1 %, en förbättring från 83,2 %. Resultatet överträffar rikssnittet för kommunala grundskolor, som ligger på 82,1 %. Resultatet för den kommunala grundskolan är det bästa sedan 2011.

En del av framgången kan också kopplas till skolornas ökade fokus på elevhälsa och studie- och yrkesvägledning. Ett tydligt exempel på detta är Bergby centralskola, där ämnet Framtidsvalet introducerades 2019 och har visat sig vara ett effektivt verktyg för att stärka både elevernas välmående och deras skolprestationer. Framtidsvalet, som riktar sig till elever i årskurs 6–9, ger dem möjlighet att reflektera över sin framtid och utforska olika karriärmöjligheter, vilket har bidragit till att skapa en starkare gemenskap i klasserna och förbättrade studieresultat.

Det är glädjande att se att skolans systematiska arbete för ökad måluppfyllelse, elevhälsa och vår modell för sommarskola ger resultat. Det är också roligt att Bergbys satsning på Framtidsvalet uppmärksammas av Skolverket som ett gott exempel. Jag är stolt över alla insatser som görs, säger Ola Johansson, verksamhetschef för grundskolan.

Skolornas långsiktiga och systematiska arbete med både resultatfokus, ökad närvaro och elevhälsa inom grundskolan har bidragit till den positiva utvecklingen. Arbetet fortsätter med målsättning att nå ännu bättre prestationer framöver.

Gävles kommunala skolor har uppdraget att kraftigt förbättra resultaten. Det här är ett kvitto på att skolornas fokus och arbetssätt ger resultat. Det här visar på skolornas engagemang och fokus. Jag är verkligen glad och stolt över medarbetarnas engagemang och idoga arbete för att varje elev ska lyckas med sina studier, säger Daniel Olsson (S), utbildningsnämndens ordförande.

Läs mer om Bergby centralskola.

Läs mer om Skolverkets reportage om Framtidsvalet.