Rådet diskuterade bland annat på vilka sätt det finns möjlighet att arbeta med justeringar under löpande avtalsperioder och hur Gävle kommun kan involvera företag i den kommande upphandlingen av upphandlingssystem.
– Att hitta sätt att involvera oss företagare i inköpet av ett nytt upphandlingssystem känns bra och viktigt. Med en relevant referensgrupp av företagare kan kommunen få synpunkter kring exempelvis användarvänlighet. Det ska vara så enkelt som möjligt för de företag som vill göra affärer med och lämna anbud till Gävle kommun, säger Birgit Elonen, ordförande i Företagarna Gävle och ledamot i Gävles upphandlingsråd.
Om upphandlingsrådet
Upphandlingsrådet är ett samarbete mellan Gävle kommun och näringslivet. Det är ett mötesforum för strategiska inköps- och upphandlingsfrågor. Rådsmedlemmarna utgörs av representanter från Gävle kommunkoncern, företag och branschorganisationer. Näringslivets representanter utses av Företagarna i Gävles styrelse. Syftet med Gävles upphandlingsråd är att bidra till att utveckla den offentliga affären och därigenom bidra till ett förbättrat företagsklimat i Gävle.
Näringslivets representanter har fått vara remissinstans vid framtagandet av Gävle kommuns inköpspolicy. De har även lämnat synpunkter och förslag på kommunens webbsidor om inköpsfrågor. Ett konkret exempel på rådets påverkan, utöver inköpspolicy och webbplatsen, är förenkling av de upphandlingsmallar som används vid kommunens upphandlingar.
Deltagarna på mötet den 18 oktober
- Håkan Monfors, VD TST-gruppen.
- Niclas Jonsson, Hotelldirektör Scandic.
- Anders Hansson, Byggföretagen i Gävleborg, bransch- och arbetsgivarorganisation för bygg-, anläggnings- och specialföretag.
- Niclas Östlin, COO Nordlo.
- Mi Tegnér, upphandlare, Inköps- och upphandlingsenheten, Gävle kommun.
- Mattias Durnik, Näringslivsdirektör, Gävle kommun.
- Kristina Viik, Enhetschef, Inköps- och upphandlingsenheten, Gävle kommun.
- Birgit Elonen, ordförande i Företagarna Gävle
- Kent Mähler, Inköp- och upphandlingsansvarig på Gavlefastigheter.