Dessa ärenden har fått positiva planbesked/uppdrag av Samhällsbyggnadsnämnden. Det innebär att nämnden är beredd att pröva om det är lämpligt att ändra detaljplanen. Du som berörs av ett ärende kommer att få information från Livsmiljö Gävle när ett förslag till detaljplan tagits fram och har då möjligheter att lämna synpunkter på förslaget under det kommande samrådet.
Beskrivning
Samhällsbyggnadsnämnden beslutade den 20 november 2024 att uppdra till Livsmiljö Gävle att upprätta detaljplan. Diarienummer 24SBN438.
Gävle Kraftvärme AB önskar förvärva markområde som de idag arrenderar av Gävle kommun. Ytan ska användas för bränslelagring (flis) vid Johannes kraftvärmeverk. Innan försäljning av mark kan genomföras behöver området detaljplaneläggas. Ett intentionsavtal gällande försäljning av mark finns mellan parterna.
Orsaken till ett större ytbehov för bränslehantering invid kraftvärmeverket grundar sig i skärpta krav gällande brandskyddsåtgärder, samt att rådande världsmarknadsläge kan leda till bränslebrist och därigenom ett utökat behov av ytor att lagra bränsle under längre tid.
Aktuellt område saknar idag detaljplan. Den för området tidigare gällande fördjupad översiktsplan (FÖP Ersbo- Skogmur) är upphävd i och med beslut om planeringsstrategi 2024. I översiktsplan för Gävle kommun är området utpekat som strategiskt område för bebyggelseutveckling och utredningsområde för verksamheter. Föreslagen verksamhet bedöms ha stöd i nu gällande översiktsplan. Ytan är idag ianspråktagen av Gävle kraftvärme som bränslelagring/upplag och har även tidigare fungerat som upplag för massor etc. i privat regi.
Med anledning av bland annat genomförd anmälan om utökad bränsleyta enligt miljöbalken så har ett flertal underlagsutredningar för utökad bränslehantering inom området upprättats. Bland annat finns PM rörande geoteknik (innehåller också en översyn av markföroreningar) och dagvattenutredning (innehåller också tankar runt brandvatten). I anmälan finns också en översyn av påverkan från buller, masshantering, påverkan från damm och riskbedömning rörande brand.
Sammantaget är Livsmiljö Gävle positiva till föreslagen planläggning. I kommande planarbete finns dock frågeställningar att hantera vidare. De utredningar som idag tagits fram för bland annat tidigare förstudie och tillståndsprövning enligt miljöbalken är bra att ha som stöd i fortsatt arbete men behöver viss justering och omarbetning för att fungera som underlag för fortsatt prövning.
Under samrådstiden får myndigheter, berörda markägare, grannar och allmänheten lämna synpunkter på detaljplaneförslaget. Synpunkterna måste komma in skriftligt till Livsmiljö Gävle, till exempel via den e-tjänst som du hittar under respektive ärende.
Efter samrådet kan Livsmiljö Gävle komplettera och revidera planförslaget, bland annat utifrån de synpunkter som kommit in under samrådstiden. När det reviderade detaljplaneförslaget är klart skickas det ut för granskning till myndigheter, berörda markägare, grannar och andra som lämnade synpunkter under samrådet.
Under granskningstiden får myndigheter, berörda markägare, grannar och allmänheten lämna synpunkter igen på det reviderade detaljplaneförslaget. Synpunkterna måste komma in skriftligt till Livsmiljö Gävle, till exempel via den e-tjänst som du hittar under respektive ärende.
När granskningen är klar kan mindre ändringar i förslaget göras av Livsmiljö Gävle, bland annat utifrån synpunkter som kommit in under granskningen. Därefter lämnar Livsmiljö Gävle över detaljplanen till Samhällsbyggnadsnämnden, eller vid enstaka fall Kommunfullmäktige, för beslut om antagande. Du som lämnat synpunkter på detaljplaneförslaget under samråd eller granskning får information om när detaljplanen tas upp för beslut.
Samhällsbyggnadsnämnden, eller vid enskilda fall Kommunfullmäktige, har beslutat att anta detaljplanen. Detta är kommunens sista beslut i ärendet.
Samhällsbyggnadsnämndens, eller i enstaka fall Kommunfullmäktiges, beslut att anta detaljplanen har överklagats. Beslutet att anta detaljplanen har antingen tagits in för prövning av Länsstyrelsen eller överklagats till Mark- och Miljödomstolen av exempelvis berörda markägare, grannar eller allmänheten.
Detaljplanen har nu börjat gälla och det går till exempel att söka bygglov med den nya detaljplanen som stöd. Du kan se gällande detaljplaner i Planarkivet.