Arbetsmarknadskunskap som koncept finns redan i ett flertal regioner runt om i Sverige och ägs av Competence. Det är en metod som visat sig minska glappet mellan ungdomar och jobb samt skapa intresse för branscher och yrken där det finns stora anställningsbehov.
”Det känns otroligt roligt och viktigt att vi kan starta upp Arbetsmarknadskunskap i Gävleborg. Så gott som alla våra medlemsföretag, oavsett bransch och storlek, lyfter hur viktigt det är att vi får våra unga intresserade av de yrken som vi har behov av framåt. Vi behöver inspirera och öka kunskapen hos våra ungdomar så att de kan göra medvetna studie- och yrkesval på vägen till ett jobb”, säger Stina Snitt, VD Mellansvenska Handelskammaren.
Samverkan mellan flera aktörer
Arbetsmarknadskunskap sker i samverkan mellan näringsliv, studie- och yrkesvägledare, ambassadörer, lärare, föräldrar och ungdomar. Genom denna metod kan arbetsgivarna nå morgondagens talanger på ett helt nytt sätt med sina budskap. Hos ungdomarna väcks nya tankar och reflektioner som leder till mer genomtänkta val. Det gynnar på sikt både ungdomarna, arbetsgivarna och samhället i stort.
”Med arbetsmarknadskunskap bidrar vi till en hållbar kompetensförsörjning som möter arbetsgivarnas behov och ger eleverna ökade kunskaper inför valet av utbildning och framtida yrke. Glappet mellan företagens behov av kompetens och arbetslösheten i samhället är en av våra stora utmaningar”, säger Daniel Olsson (S), kommunalråd i Gävle kommun.
”Vi vill inspirera och motivera eleverna till att göra genomtänkta studie- och yrkesval. Det här skapar ytterligare förutsättningar för det och för en starkare kompetensförsörjning över tid”, säger Thomas Hartikainen, sektorchef Utbildning Gävle.
”För att fylla på med den mängd kompetens som arbetsgivare har behov av idag måste den komma från flera håll. Men allra mest måste vi jobba med att skapa större och mer konsekventa kompetensflöden från vårt reguljära utbildningssystem, för det är här den största kvantiteten av potentiell arbetskraft finns. Genom Arbetsmarknadskunskaps unika tillvägagångsätt så stärks ungdomarnas förutsättningar att etablera sig på arbetsmarknaden och ökar arbetsgivarnas möjlighet att hitta rätt kompetens i framtiden! Jag är så glad över att Gävleborgs unga och arbetsgivare nu får Arbetsmarknadskunskap som verktyg i kampen mot kompetensbristen”, säger Sophie Pollak, VD på Competence Sverige.
Fler samarbeten inom utbildning mellan kommunen och näringslivet
PRAO – praktisk arbetslivsorientering
Ger elever i årkurs 8 en inblick i arbetslivet och olika yrken inför kommande studie- och yrkesval.
Branschprao
Praktisk arbetslivsorientering för att ge elever en tydligare bild av hur gymnasieprogrammen förbereder för kommande arbetsliv. Målet är att elever ska välja gymnasieprogram utifrån en medvetenhet om arbetsmarknadens behov av kompetensförsörjning.
APL och Lärling
Alla yrkesprogram har arbetsplatsförlagt lärande (APL). Det ger elever möjlighet att använda kunskaper de fått i skolan och samtidigt få nya kunskaper från arbetsplatsen. Samverkan med branschorgan och företag är en förutsättning.
Programråd på yrkesprogram
Lokala programråd är ett forum för samverkan mellan skola och bransch om yrkesutbildning och arbetsplatsförlagt lärande.
College i samverkan med arbetslivet
- Vård- och omsorgsprogrammet och Yrkesintroduktion vårdbiträde är certifierade utbildningar inom Vårdcollege.
- Teknikprogrammet, Industriprogrammet och El- och energiprogrammets inriktning automation är sedan tidigare certifierade inom Teknikcollege.
Certifierade yrkesprogram av branschen
- BYN bransch rekommenderar Bygg och anläggningsprogrammet.
- Visita har certifierat Restaurangprogrammets inriktningar Kök och servering samt Bageri och Konditori samt Hotell och turismprogrammet.
- VVS yrkesnämnd har kvalitetssäkrat VVS och fastighetsprogrammet med inriktningarna VVS-montör och Industrimontör.
Ung företagsamhet
Elever inom gymnasieskolan erbjuds möjlighet att läsa kursen entreprenörskap, antingen som fördjupningskurs eller inom det individuella valet. Såväl grundskolan som gymnasieskolan använder sig av undervisningsmaterial från Ung företagsamhet.