Det här är ett stöd för dig som behöver göra i ordning handlingar till en ansökan. Observera att det kan krävas fler eller färre handlingar än vad som specificeras i den här beskrivningen. Det beror på vad som ska underhållas på din byggnad.
Om du vill ha hjälp med din ansökan eller anmälan kan du boka tid för rådgivning.
- 1 Fyll i blankett för anmälan eller bygglov
-
2
Ta fram ritningar som redovisar önskad förändring
Alla ritningar ska redovisas på
- vitt papper (ej rutat)
- vara skalenliga
- fackmannamässigt utförda.
Se nedan vilka ritningar som vanligtvis krävs. Observera att fasadritning, planritning och sektionsritning måste stämma med varandra.
Fasadritning – framifrån
Fasadritningen visar de fasader din ansökan gäller, sedda rakt framifrån. Redovisa den förändring du vill göra.
Ritningen ska vara i skala 1:100. 1 cm på ritningen är 100 cm (1 meter) i verkligheten.
I ritningen ska det stå vilka material och färger du valt. Det går också bra med en separat material- och kulörbeskrivning,
Vid mycket enkla ändringar på fasaden kan du skicka in ett fotomontage i stället för en fasadritning.
Planritning – uppifrån
Planritningen visar byggnaden uppifrån. Varje våningsplan ska visas separat. All fast inredning och alla möbler behöver vara inritade så att vi kan bedöma tillgänglighet och användbarhet för varje våningsplan.
Planritningen behöver vara måttsatt med längd och bredd så att det går att räkna ut byggnadens sammanlagda area.
Den ska vara i skala 1:100. Skala 1:100 betyder att 1 cm på ritningen är 100 cm (1 meter) i verkligheten.
Planritningen ska visa:
- entré inklusive eventuella trappor eller hiss (från ytterentré till eventuell innerentré)
- rumsindelning och rummens dörrar och fönster
- trappor
- eventuell eldstad med rökgång och skorsten
- eventuella balkonger eller altaner.
Sektionsritning – i genomskärning
En sektionsritning är en genomskärning (snitt) av byggnaden som visar golv, bjälklag, tak, skorsten med mera.
Sektionsritningen behöver vara i skala 1:100. Skala 1:100 betyder att 1 cm på ritningen är 100 cm (1 meter) i verkligheten.
Ritningen ska innehålla mått och visa:
- byggnadshöjder
- rumshöjder
- takvinkel
- bjälklagens placering
- färdiga golvnivåer
- marknivå vid entréer samt byggandens anslutning till marken.
Detaljritning eller detaljredovisning
Detaljritning och/eller detaljredovisning visar eller beskriver byggnadsdetaljer som är viktiga för utformningen. Det kan till exempel vara räcken, fönster, portar, takkupa eller balkonger.
Detaljritningen kan utföras i skala 1:10, 1:20 eller 1:50.
Skala 1:10 betyder att 1 cm på ritningen är 10 cm i verkligheten.
Skala 1:20 betyder att 1 cm på ritningen är 20 cm i verkligheten.
Skala 1:50 betyder att 1 cm på ritningen är 50 cm i verkligheten.
Beskrivning som redovisar en önskad förändring
Ibland behövs en text som komplement till ritningen. Beskriv gärna vad som ska åtgärdas och hur du planerar att genomföra åtgärden.
Situationsplan – hela fastigheten
Situationsplanen visar tydligt hela fastigheten med byggnaden där åtgärden ska utföras. En karta från en valfri webbtjänst kan vara tillräcklig. Flygfoton är inte tillräckliga.
- Du kan hämta eller skriva ut ett kartunderlag från Lantmäteriets webbplats (kostnadsfritt). Välj topografisk karta och lägg till fastighetsgränser i menyn. Ställ in lämplig skala (1:500) och avmarkera ”sökta platser” innan du skriver ut.
- Du kan också beställa kartunderlag via Gävle kommuns e-tjänst. Gå till Beställ nybyggnadskarta eller kartutdrag. Tjänsten är belagd med en avgift, se Avgifter och handläggningstider.
Förslag till kontrollplan
Du behöver ta fram ett förslag till en kontrollplan för åtgärder. Kommunen har tagit fram en mall för kontrollplaner som är utformad för att passa flera olika projekt. Det är därför viktigt att du kryssar i de kontrollpunkter som är relevanta för just de åtgärder du planerar att genomföra innan du skickar in den.
-
3
Övriga handlingar beroende på åtgärderna och deras omfattning
Antikvarisk förundersökning
Det kan behövas en antikvarisk förundersökning som tydliggör vilka kulturvärden, kvaliteter och karaktärsegenskaper som gör byggnaden kulturhistoriskt värdefull. Du kan anlita konsultföretag på marknaden.
Till förundersökningen bör du bifoga en beskrivning av hur du kommer att tillgodose kraven på varsamhet, och hur du har gjort dina avvägningar mot grundläggande samhällskrav, som till exempel tekniska egenskaper. Då kan samhällsbyggnadsnämnden bedöma om dina avvägningar tillgodoser lagens krav.
Fotografier
När du bifogar fotografier ska de visa den befintliga miljön och det objekt som du vill ändra eller ta bort. Om du ska ändra en fasad eller ett tak ska fotografier vara tagna så att den eller de sidor som påverkas av förändringen syns tydligt.
Material- och kulörbeskrivning
I material- och kulörbeskrivningen beskriver du vilka utvändiga material och kulörer du ska använda. Kulörer behöver vara beskrivna utifrån NCS-systemet. NCS, Natural Colour System, är ett internationellt system för kulörer, i syfte att specificera, kommunicera och kontrollera färg inom exempelvis arkitektur.
Certifierad sakkunniga kulturvärden (KUL) och/eller kontrollansvarig
Om åtgärden är mer tekniskt avancerad och till exempel omfattar bärande konstruktioner kan det behövas en kontrollansvarig med teknisk sakkunskap. Det är vanligt att den kontrollansvariga är särskilt kunnig inom kulturhistoriska byggnader – en Certifierad sakkunnig för kulturvärden. Den kontrollansvariga som du har anlitat ska fylla i sina uppgifter och signera ansökningsblanketten.
Kontrollansvariga ska ha relevant och giltig behörighet för projektet. Kontrollansvarig ska också ha en självständig ställning i förhållande till den entreprenör som utför arbetet.
Du hittar certifierade kontrollansvariga via certifieringsorganen KIWA eller RISE.
Brandskyddsbeskrivning
Om underhållet påverkar konstruktionen och brandskyddet kan det behövas en brandskyddsbeskrivning. Handlingen ska vara fackmannamässigt utförd för att du ska kunna få ett startbesked.
En brandskyddsbeskrivning är en projekteringshandling som beskriver hur byggnadens brandskydd ska uppfyllas. Brand- och utrymningsritningar ingår ofta i beskrivningen. Den anger bland annat:
- vilken typ av verksamhet som ska använda byggnaden
- byggnadstyp
- antal våningar
- vilken brandteknisk byggnadsklass som ska gälla
- eventuella brandtekniska installationer som ska installeras, exempelvis automatiska släcksystem, brandgasventilation, brandlarm och utrymningslarm.