Onsdag den 19e mars fylldes Festsalen i Rådhuset med nyfikna aktörer för en eftermiddag fullpackad med spännande innehåll
Så tipsade våra egna medlemmar om hållbarhetskrav
Först fick deltagarna höra arbetsgruppen Hållbarhet i tidiga skeden presentera resultatet av den enkät som skickats ut till byggaktörer i klimatavtalet. Resultatet visade på att erfarenheterna av klimatkrav i tidiga skeden är blandade, men att våra aktörer har tydliga do’s and don’ts för hur man når framgång i kravställningen. Resultatet av enkäten går att hitta HÄR.
Materialoptimering – Två lyckade projekt
Sedan fick deltagarna höra Hasse Hemlin och Dijar Ismail från Byggkonstruktören berätta om sin smarta materialoptimering, där de bland annat kunde ge exempel på optimering som skulle ge stora besparingar i både material, CO2 och kostnader från två olika projekt.
Det ena exemplet handlade om att försöka få 100% optimerad stålstomme. Genom att arbeta med olika pelartyper på olika våningsplan och med målet om 100% nyttjandegrad lyckades de påvisa ett minskat stålbehov med 58% (motsvarade i detta projekt 10 ton stål) och en klimatbesparing på drygt 25 ton CO2. Det medförde 7% mer armering ’a 28,8 ton CO2, men CO2 besparingarna blev trots det betydande.
Som medskick till deltagarna tryckte Hasse och Dijar särskilt på vikten av samverkan i entreprenaden, att få in den samlade kompetensen tidigt och att ge projekten tid för projektering och i byggnationen (exempelvis längre torkningstid för betong) är avgörande för framgång.
Beräkning och gränsvärden gav stora klimatvinster i Uppsala
Efter en mingel- och fika paus var det dags för Carlolina Johansson från Sh bygg och John Söderquist från Uppsalahem att berätta om hur de använt klimatberäkning och gränsvärden enligt den metodik som tagits fram av medlemmarna i Uppsala klimatprotokoll för att få ned klimatavtrycket i bygget av tre nya LSS-boenden samt bostadsprojektet Takryttaren.
I projektet Takryttaren med 174 nya bostäder var det fokus på samverkan och projektet genomfördes med takpris på entreprenad med incitament för både ekonomi och klimat. Klimatkraven gjordes enligt Uppsala klimatprotokolls gränsvärdestrappa för byggstart 2024 vilket innebar ett krav om maximalt 225 kgCO2e / m3 BTA. John berättade att projektet är just nu i produktion och inflytt sker 2027 där fokus legat på optimerad stomme, minimera mängder och ha rätt material på rätt plats. Det har varit löpande avstämningar med både ekonomiska och klimatkalkyler parallellt, en viktig framgångsfaktor för projektet som nu projekteras till ett slutvärde på 190 kgCO2e/BTA, alltså lägre än kravet.
Carolina berättade om de fyra LSS-boenden som Sh bygg har byggt med samma klimatkrav som ovan och samverkansentreprenad som entreprenadform. Även här ser projektet ut att landa med lägre klimatavtryck än första beräkningen, 212 kgCO2e/BTA. Både Carolina och John lyfte vikten av samverkan med rätt personer som vågar utmana och driva mot gemensamma mål.
Båda lyfte också vikten av att våga utmana rådande normer och byggprocesser, bara för att man gjorde något förra projektet behöver det inte vara rätt, utan att våga och ställ krav och se till att målet hela tiden är i fokus.
Vägen framåt i Gävle klimatavtal?
Till sist berättade arbetsgruppsledare Erik Apel om arbetsgruppen Hållbarhet i tidiga skedens kommande förslag på beräkningsmetodik och utmaning som avses läggas fram till medlemmarna i Gävle klimatavtal. Förslaget bygger på Uppsala klimatprotokolls metodik och tillsammans har deltagarna tagit fram förslag på en Gävletrappa för nybyggnation. Om medlemmarna antar förslaget är tanken att de medlemmar som är byggherrar och entreprenader ska rapportera in sina byggprojekt klimatpåverkan enligt metodiken med start 2026.
De medlemmar som vill anta utmaningen att bygga utefter gränsvärdestrappan kan lägga till den i sin handlingsplan. Gruppen tittar också på hur ROT-projekt och anläggning kan arbetas in i utmaningen. En fördjupande workshop om metodiken och utmaningen kommer att ordnas den 9e april, information kommer att skickas ut! Det går också bra att kontakta erik.apel@gavle.se.
Stort tack till alla som deltog och alla talare för en inspirerande och informativ dag!