Dessa ärenden har fått positiva planbesked/uppdrag av Samhällsbyggnadsnämnden. Det innebär att nämnden är beredd att pröva om det är lämpligt att ändra detaljplanen. Du som berörs av ett ärende kommer att få information från Livsmiljö Gävle när ett förslag till detaljplan tagits fram och har då möjligheter att lämna synpunkter på förslaget under det kommande samrådet.
Beskrivning
Samhällsbyggnadsnämnden beslutade den 26 mars 2025 att uppdra till Livsmiljö Gävle att upprätta detaljplan. Diarienummer 25SBN90.
Gavlegårdarna har inkommit med en förfrågan om att få uppföra ett LSS-boende (gruppboende) med 6 lägenheter i två plan i anslutning till sina flerfamiljshus invid Pukslagarvägen i Bomhus. Förfrågan har sitt ursprung i att det idag råder brist på gruppbostäder och i Gävle kommun ser man ett behov av ytterligare ca 10 nya gruppbostäder på tio års sikt. Marken där gruppboendet avses placeras ägs idag av Gävle kommun. Samhällsbyggnadsutskottet har 2025-02-20 beslutat att markanvisa aktuell del av Järvsta 16:5 till Gavlegårdarna och att ett markanvisningsavtal ska upprättas. För området gäller fördjupad översiktsplan Gävle stad 2025 och ligger inom område utpekat för bostadsutveckling (B.B.5). Detaljplan saknas för aktuellt område och för intilliggande flerfamiljshus.
Livsmiljö Gävle anser att aktuell ansökan om planbesked lämplig att pröva vidare i en detaljplan. Bedömningen grundar sig dels förfrågans karaktär, där en samhällsviktig funktion behöver tillskapas, dels att platsen bedöms lämplig för ändamålet. Den idé som ligger till grund för ansökan är väl utformad och ändamålsenlig. Det är positivt att det föreslagna gruppboendet samspelar med redan uppförda flerfamiljshus och samnyttjar vissa funktioner så som in- och utfart, parkeringar etc. Det vore sammantaget positivt om de idag uppförda flerfamiljshusen invid Pukslagarvägens östra sida inkluderas i ett kommande planarbete för att tillskapa en långsiktigt hållbar fungerande helhet för hela bebyggelsegruppen på östra sidan om Pukslagarvägen.
Under samrådstiden får myndigheter, berörda markägare, grannar och allmänheten lämna synpunkter på detaljplaneförslaget. Synpunkterna måste komma in skriftligt till Livsmiljö Gävle, till exempel via den e-tjänst som du hittar under respektive ärende.
Efter samrådet kan Livsmiljö Gävle komplettera och revidera planförslaget, bland annat utifrån de synpunkter som kommit in under samrådstiden. När det reviderade detaljplaneförslaget är klart skickas det ut för granskning till myndigheter, berörda markägare, grannar och andra som lämnade synpunkter under samrådet.
Under granskningstiden får myndigheter, berörda markägare, grannar och allmänheten lämna synpunkter igen på det reviderade detaljplaneförslaget. Synpunkterna måste komma in skriftligt till Livsmiljö Gävle, till exempel via den e-tjänst som du hittar under respektive ärende.
När granskningen är klar kan mindre ändringar i förslaget göras av Livsmiljö Gävle, bland annat utifrån synpunkter som kommit in under granskningen. Därefter lämnar Livsmiljö Gävle över detaljplanen till Samhällsbyggnadsnämnden, eller vid enstaka fall Kommunfullmäktige, för beslut om antagande. Du som lämnat synpunkter på detaljplaneförslaget under samråd eller granskning får information om när detaljplanen tas upp för beslut.
Samhällsbyggnadsnämnden, eller vid enskilda fall Kommunfullmäktige, har beslutat att anta detaljplanen. Detta är kommunens sista beslut i ärendet.
Samhällsbyggnadsnämndens, eller i enstaka fall Kommunfullmäktiges, beslut att anta detaljplanen har överklagats. Beslutet att anta detaljplanen har antingen tagits in för prövning av Länsstyrelsen eller överklagats till Mark- och Miljödomstolen av exempelvis berörda markägare, grannar eller allmänheten.
Detaljplanen har nu börjat gälla och det går till exempel att söka bygglov med den nya detaljplanen som stöd. Du kan se gällande detaljplaner i Planarkivet.