-Jag är som besatt av gamla böcker. Jag känner nog igen varenda bok i vår samling, säger Nils Ahnland, bibliotekarien som ansvarar för de unika böckerna.
Här berättar han historien om böckerna som blev startskottet till vårt stadsbibliotek i Gävle.
Varför har Gävle många äldre böcker sparade?
-1907 öppnade det första biblioteket i Gävle. Det låg i stadshuset. Grosshandlare Sten Nordström och hans tre systrar skänkte en större boksamling på runt 7 000 böcker som blev basen i biblioteket. Flera personer har sedan dess skänkt flera tusen böcker till oss. Två stora donationssamlingar blev grunden till stadsbiblioteket i Gävle. Böckerna har varit nedpackade i lådor i gamla stadsbibliotekets källare.
Hur har ni bedömt böckerna i samlingen?
– Gävle bibliotek bjöd in experter från Kungliga biblioteket, Uppsala universitetsbibliotek och Sveriges depåbibliotek- och lånecentral för att göra en bedömning av samlingarna och vad som är kulturhistoriskt intressant att bevara. Kungliga biblioteket och Uppsala universitet tog över en del böcker. Vi som folkbibliotek har inte något formellt bevarandeuppdrag enligt lag. En del äldre böcker såldes på auktion eller gallrades. Vi har idag över 1 000 äldre böcker förvarade i vårt nya magasin i Agnes Kulturhus.
Hur har ni samlat in uppgifter om böckerna?
-De böcker som anses vara de mest speciella finns beskrivna i boken ”Gamla, vackra, märkvärdiga -92 böcker ur Gävle stadsbiblioteks donationer” av Weste Westeson som arbetade som bibliotekarie hos oss. Det är de titlarna vi nu visar upp i biblioteket, eftersom det finns intressanta berättelser kring dessa böcker.
Hur unik är boksamlingen?
– Den äldsta boken är från 1480. Den är skriven på latin och handlar om Bibeln. Boken är samtida med boktryckarkonsten och unik. Böckerna i allmänhet handlar mest om vetenskap, botanik, religion, resor och en och annan läsebok för barn. I samlingen hittar vi Kajsa Wargs första kokbok, Afrikaböcker av David Livingstone och en bok av den brittiska feministen Mary Wollstonecraft. Och många fler titlar.
Vilka böcker har du läst?
-Många böcker är mycket gamla, flera hundra år. En del är skrivna på gammal svenska, latin, tyska eller franska i besvärlig frakturstil (en slags skrivstil) som är svår att läsa. Det är enklare att läsa böcker som är skrivna från slutet av 1800-talet. En stor del i vår samling är reseskildringar från 1800-talet. Det är spännande att läsa om reseäventyr, men det finns skrämmande skildringar av kolonialtiden i Afrika.
I övrigt är jag fascinerad av att det fanns människor på 1600-talet som vigde hela sitt liv åt att systematisera myrornas liv. Vi har flera fina inbundna bokband från den perioden. Jag är nog mest imponerad av alla vackra handmålade bilder på växter, djur och konstverk som finns i böckerna.
Berätta om böckerna med Gävleanknytning
– Några böcker i samlingen har Gävleanknytning. Pehr Löfling föddes på Tolvfors 1729 och han var en av Linnés favoritlärjungar. Han fick uppdrag att resa runt i Sydamerika och katalogisera djur och växtliv men dog i Venezuela. Linné färdigställde hans bok utifrån Pehrs anteckningar 1758. Den boken har vi. Det finns också böcker om rådhuset, en spetsbergsexpedition, handbok i biskötsel och en avhandling om scharlakansepidemin av olika Gävleförfattare.
Hur kan Gävleborna se böckerna?
-Jag väljer ut några böcker och visar dem och en text intill som berättar en historia i våra låsta glasskåp i en bokhylla på våning 4 i Agnes Kulturhus. Jag byter ut böckerna med jämna mellanrum. En del av samlingen kommer att visas upp på Arkivens dag i vår. På sikt hoppas jag kunna ta emot intresserade grupper som vill se och höra mer om böckerna. Jag har också en idé om att vi ska kunna visa bilder på alla böcker på en Ipad intill bokskåpen.
Läs mer:
”Gamla, vackra, märkvärdiga – 92 böcker ur Gävle stadsbiblioteks donationer ”av Weste Westeson
Ursnygga bilder i boken Kräftdjur och andra insekter av August Johan Rösel, 1746-61.
Det känns lite speciellt med förstaupplagor av Linnés verk.
Fascinerande med samtida böcker om Henry och Livingstone, även om innehållet ibland är uppseendeväckande.