Social hållbarhet
Ett socialt hållbart samhälle har förmåga att hantera förändringar och fortsätta utvecklas – ett samhälle där människor har ett gott liv med god hälsa, utan orättfärdiga skillnader. Det handlar även om ett fungerande socialt liv där det finns service, mötesplatser och möjligheter för alla, där samhället är integrerat, tryggt, tillgängligt och jämställt och där det erbjuds delaktighet och inflytande.
Gävle kommun antog 2018 ett socialt hållbarhetsprogram för arbetet med social hållbarhet. Läs mer om programmet och vårt arbete för social hållbarhet.
Ekologisk hållbarhet
Ekologisk hållbarhet, det vill säga den miljömässiga hållbarheten, innebär att utveckling sker inom gränserna för vad planeten klarar av. Det handlar om jordens ekosystem och att långsiktigt behålla dess önskade funktioner: naturresurser till produktion av mat och energi, tillhandahållande av rent vatten, klimatreglering och en plats för återhämtning av krafter.
Gävle kommun har sedan 2013 ett miljöstrategiskt program för att styra och samordna kommunorganisationens miljöarbete och underlätta för invånare och näringsliv att vara miljömässigt hållbara. Läs mer om programmet och vårt arbete för ekologisk hållbarhet.
Ekonomisk hållbarhet
Ekonomisk hållbarhet handlar om att hushålla med mänskliga och materiella resurser på lång sikt. Till exempel att det finns en fungerande bostadsmarknad med ett attraktivt utbud, en väl fungerande arbetsmarknad med tillgång till kompetent arbetskraft och goda möjligheter till sysselsättning och en långsiktigt fungerande lokal ekonomi.
Kommunplanen anger hur kommunens ekonomi ska utvecklas för att på ett hållbart skapa så stor nytta som möjligt för kommuninnevånarna. Gävle kommun har även ett näringslivsprogram som ska förbättra företagsklimatet i regionen och att stärka det lokala näringslivet.