-Det är spännande att få vara med och hitta gamla fynd i centrala Gävle. Vi har hittat rester från husgrunder, djurben, keramik och ett silvermynt. Vi kände till att det finns rester av Rettigska huset på platsen men det här är nya fynd som ligger en halv meter ner i marken och som nu tagits hand om av Länsmuseet, säger Kai Olsson, projektledare Tekniska, Gävle kommun.
Den 12 september 2022 startade Gävle kommun markförberedelserna inför kajrenoveringen. I marken går en spillvattenledning som behöver flyttas tio meter på grund av att den ligger där den nya kajkonstruktionen ska byggas. Det var i samband med schaktningen som de arkeologiska fynden upptäcktes och Länsstyrelsen stoppade markarbetena och kontaktade kommunen.
Länsstyrelsen Gävleborg har nu tagit beslut om att en arkeologisk förundersökning ska genomföras på platsen. Arkeologerna är en del av myndigheten Statens historiska museer i Stockholm och påbörjar utgrävningarna i månadsskiftet april/maj 2023. Arbetet tar tre veckor. Arkeologerna hade ett liknande uppdrag när parkeringsplatsen bakom stadsbiblioteket i Gävle skulle rivas inför bygget av Agnes Kulturhus.
Gävle kommun skjuter nu på arbetet med att flytta spillvattenledningen till efter sommaren 2023 och därefter börjar upphandlingen av entreprenörer för kajrenoveringen.
-Vi planerar att renoveringen av kajen pågår ett år och att kajen är klar 2025, säger Kai Olsson.
Det är den södra sidan som renoveras likt den norra sidan som gjordes för ett par år sedan. Kajen ska förstärkas 40 meter och få en stödmur av stål, så kallad spont. I samband med kajrenoveringen byggs också Roddartrappan till en mer inbjudande och trygg plats.
Trafiken ska inte påverkas av kajrenoveringen i och med att stora delar av vägen redan är avstängd på grund av uppbyggnaden av kulturhuset. Det kan däremot bli ett kortare avbrott på Södra Kungsgatan när ledningen ska flyttas efter sommaren 2023.
Foto på Kai Olsson vid utgrävningsplatsen.