Förstudie av testverksamhet i trafikmiljön på Södra Kungsgatan

Vi utreder om det är möjligt att testa en ny fördelning av trafikslag i gaturummet.

Om Södra Kungsgatan

På Södra Kungsgatan i Gävle centrum är det trångt mellan gående, cyklister och uteserveringar. Miljön är dessutom bullrig och har dålig luftkvalitet.

I medborgarenkäten under arbetet med Gatuutvecklingsplanen 2023 framkom att många invånare tycker att Södra Kungsgatan är det område i Gävle som bör prioriteras för utveckling. Två förslag som återkom i enkäten var att separera gång- och cykeltrafikanter och göra gaturummet mer trivsamt och besöksvänligt.

Syftet med utredningen

Södra Kungsgatan har potential för bättre framkomlighet, trivsammare folkliv och hälsosammare miljö. Gävle kommun utreder därför om det under en tidsperiod går att testa en omdisponering av gatuutrymmet och förändrade trafikflöden på Södra Kungsgatan, längs en 200 meter lång sträcka från Hamiltongatan till Brunnsgatan.

Testet skulle innebära att ytan omfördelas med hjälp av enklare åtgärder för att se hur gaturummet kan optimeras inför en eventuell permanent omvandling längre fram i tiden. Det finns inga färdiga förslag av hur trafikmiljön kan utformas under testperioden ännu.

Tidplan

Arbetet befinner sig för närvarande i en fas av utredning inför ett eventuellt beslut om att genomföra ett test. Om utredningen kommer fram till att det är möjligt att genom enklare åtgärder testa en ny fördelning av trafikslag i gaturummet så planeras det pågå under tre år, 2025-2028.

Treårsperioden ger tid för trafikanter att förändra sina rörelsemönster och för näringsidkare att hinna utveckla och utvärdera sina verksamheter utifrån en förändrad gatubild. Det ger också tid för Gävle kommun att utvärdera och justera detaljer under testets gång.

Frågor och kontakt

Om du har frågor är du välkommen att oss

Rasmus Klingstedt
rasmus.sandahl_klingstedt@gavle.se

Adam Asplund
adam.asplund@gavle.se

Detta är en utredning
En utredning syftar till att ta fram underlag inför framtida planerings- och projekteringsarbeten. Här identifieras eventuella brister i nuläget, vad som är möjligt att genomföra och i vilken omfattning, tidplan och kostnad för genomförande och underhållsarbete. I utredningen beskrivs även mål och vilka effekter som kan förväntas.

Efter att utredningen är färdig tas beslut om arbetet går vidare till ett genomförande projekt eller avslutas utan vidare åtgärd.