Dessa ärenden har fått positiva planbesked/uppdrag av Samhällsbyggnadsnämnden. Det innebär att nämnden är beredd att pröva om det är lämpligt att ändra detaljplanen. Du som berörs av ett ärende kommer att få information från Livsmiljö Gävle när ett förslag till detaljplan tagits fram och har då möjligheter att lämna synpunkter på förslaget under det kommande samrådet.
Beskrivning
Samhällsbyggnadsnämnden beslutade den 20 november 2024 om planbesked. Diarienummer 22SBN40.
Fastighetsägaren Hantverksfastigheter i Gävle AB har ansökt om planbesked för att ersätta befintlig småindustri och bebygga fastigheten Brynäs 26:9 med i huvudsak bostäder, men även lokaler och förskola är föreslaget i inkommen ansökan. Förslaget omfattar ett kringbyggt kvarter med varierad höjd från 4-6 våningar. Parkering föreslås i markplan under upphöjd gård inne i kvarteret inom fastigheten. Enligt inkommet förslag ligger exploateringens omfattning på ca 14 000 kvadratmeter bruttoarea ovan mark för bostäder, förskola och lokaler. Förslaget omfattar ca 100 nya bostäder.
För området gäller den fördjupande översiktsplanen (FÖP) för Norra Brynäs som antogs i juni 2020. FÖP:en anger för aktuell fastighet en markanvändning med funktionsblandad bebyggelse och området pekas ut som lämplig placering av en ny förskola i stadsdelen. FÖP Norra Brynäs innehåller flera planeringsriktlinjer som är tänkt att styra omvandlingen av området från industriverksamheter till en centralt belägen stadsdel för boende, service och arbetsplatser. Riktlinjer i FÖP:en som har bäring på detta projekt är bl.a. markanvändning, utbyggnad/ombyggnad av allmän plats, exploateringsgrad och våningshöjder, gestaltning, hantering av översvämningsrisker, anpassning till befintlig kulturmiljö, närhet till och utveckling av stadsdelens grönstruktur och behovet av offentlig service i en växande stad.
Som en följd av att kunna hantera omvandlingen av stadsdelen Norra Brynäs, utbyggnad av allmän plats och fastställande av de ekonomiska riktlinjerna för ett genomförande av FÖP Norra Brynäs har en genomförandestrategi tagits fram för FÖP:ens område. Denna genomförandestrategi fastställer utbyggnadsordning av allmän plats och därmed även till stor del utbyggnadsmöjligheten av kvartersmarken inom stadsdelen. Den aktuella fastigheten Brynäs 26:9 ligger inom ett område där allmän plats planeras att byggas ut i den tredje etappen av genomförandet av FÖP:ens geografiska område. För att takta utbyggnaden av allmän plats och de funktionsblandade kvarteren bedöms det i dagsläget att detaljplanearbetet för denna fastighet kan påbörjas under 2033. Utifrån den aspekten görs därför bedömningen att det i detta läge endast är lämpligt att gå vidare med ett planbesked och avvakta ett uppdrag och uppstart av planarbetet till dess att kommunens planerade genomförande av FÖP:ens intentioner nått fram till planerad utbyggnadsetapp som aktuell fastighet omfattas av.
Sammantaget bedömer Livsmiljö Gävle att inkommen ansökan om planbesked följer intentionerna i den fördjupande översiktsplanen för Norra Brynäs och att föreslagen utveckling av fastigheten i stort är lämplig på platsen. Vid ett kommande planarbete behöver kvarterets innehåll, markanvändning, och volymer studeras vidare samtidigt som angivna underlagsutredningar behöver tas fram för att bedöma lämpligheten för bostäder m.m. inom fastigheten. Fortsatt arbete med projektet behöver även samordnas i tid med utbyggnad av allmän plats och förhålla sig till etapputbyggnad i enlighet med antagen genomförandestrategi. Det är därför lämpligt att endast ta beslut om planbesked i dagsläget och avvakta beslut om planuppdrag tills kommunens planerade utbyggnad av allmän plats aktualiseras för den tredje etappen i utbyggnadsordningen enligt genomförandestrategin för Norra Brynäs.
Under samrådstiden får myndigheter, berörda markägare, grannar och allmänheten lämna synpunkter på detaljplaneförslaget. Synpunkterna måste komma in skriftligt till Livsmiljö Gävle, till exempel via den e-tjänst som du hittar under respektive ärende.
Efter samrådet kan Livsmiljö Gävle komplettera och revidera planförslaget, bland annat utifrån de synpunkter som kommit in under samrådstiden. När det reviderade detaljplaneförslaget är klart skickas det ut för granskning till myndigheter, berörda markägare, grannar och andra som lämnade synpunkter under samrådet.
Under granskningstiden får myndigheter, berörda markägare, grannar och allmänheten lämna synpunkter igen på det reviderade detaljplaneförslaget. Synpunkterna måste komma in skriftligt till Livsmiljö Gävle, till exempel via den e-tjänst som du hittar under respektive ärende.
När granskningen är klar kan mindre ändringar i förslaget göras av Livsmiljö Gävle, bland annat utifrån synpunkter som kommit in under granskningen. Därefter lämnar Livsmiljö Gävle över detaljplanen till Samhällsbyggnadsnämnden, eller vid enstaka fall Kommunfullmäktige, för beslut om antagande. Du som lämnat synpunkter på detaljplaneförslaget under samråd eller granskning får information om när detaljplanen tas upp för beslut.
Samhällsbyggnadsnämnden, eller vid enskilda fall Kommunfullmäktige, har beslutat att anta detaljplanen. Detta är kommunens sista beslut i ärendet.
Samhällsbyggnadsnämndens, eller i enstaka fall Kommunfullmäktiges, beslut att anta detaljplanen har överklagats. Beslutet att anta detaljplanen har antingen tagits in för prövning av Länsstyrelsen eller överklagats till Mark- och Miljödomstolen av exempelvis berörda markägare, grannar eller allmänheten.
Detaljplanen har nu börjat gälla och det går till exempel att söka bygglov med den nya detaljplanen som stöd. Du kan se gällande detaljplaner i Planarkivet.