Dessa ärenden har fått positiva planbesked/uppdrag av Samhällsbyggnadsnämnden. Det innebär att nämnden är beredd att pröva om det är lämpligt att ändra detaljplanen. Du som berörs av ett ärende kommer att få information från Livsmiljö Gävle när ett förslag till detaljplan tagits fram och har då möjligheter att lämna synpunkter på förslaget under det kommande samrådet.
Beskrivning
Fastighetsägaren till Norrlandet 4:1 har inkommit med en ansökan om planbesked rörande justering av nu gällande detaljplan för att på platsen möjliggöra en delning av fastigheten i två delar. Idag är fastigheten 3270 kvadratmeter stor varav ca 2700 kvadratmeter av fastigheten består av land.
För området gäller fördjupad översiktsplan för Norrlandet som inte anger något särskilt om aktuell fastighet, men den ligger inom utvecklingsområde för turism och i anslutning till ett mindre varv. Gällande detaljplan är från 2000 och anger för aktuell fastighet bostäder i två våningar. Strandskyddet är upphävt i gällande plan. Fastigheten ligger inom riksintresse för kulturmiljövård och intill riksintresse för yrkesfiske.
Gällande detaljplan tillåter en minsta tomtstorlek på 1500 kvadratmeter varav en sjättedel får bebyggas. Livsmiljö Gävles tolkning är att tomtstorlek syftar till den yta som avser land och inkluderar ej vattenområdet, vilket ger att förutsättningarna att dela fastigheten enlig ansökan på ett planenligt sätt idag inte finns.
I ansökan till planbesked redovisas två alternativ till möjlig framtida delning.
Sammantaget är Livsmiljö Gävle positiva till aktuell ansökan om planbesked och ser att det finns förutsättningar att dela aktuell fastighet i enlighet med de föreslagna beskrivningar som redovisas i ansökan. Vilket alternativ som fungerar bäst utifrån platsens förutsättningar och utifrån kundens önskemål behöver studeras vidare i ett kommande planarbete. Livsmiljö Gävle föreslår initialt att ett kommande planarbete sker genom en ändring av detaljplan med fokus på att justera befintlig detaljplans bestämmelse runt minsta tillåtna fastighetsstorlek och byggrätt. Befintlig detaljplans övriga bestämmelser bedöms fungera väl på platsen.
Under samrådstiden får myndigheter, berörda markägare, grannar och allmänheten lämna synpunkter på detaljplaneförslaget. Synpunkterna måste komma in skriftligt till Livsmiljö Gävle, till exempel via den e-tjänst som du hittar under respektive ärende.
Efter samrådet kan Livsmiljö Gävle komplettera och revidera planförslaget, bland annat utifrån de synpunkter som kommit in under samrådstiden. När det reviderade detaljplaneförslaget är klart skickas det ut för granskning till myndigheter, berörda markägare, grannar och andra som lämnade synpunkter under samrådet.
Under granskningstiden får myndigheter, berörda markägare, grannar och allmänheten lämna synpunkter igen på det reviderade detaljplaneförslaget. Synpunkterna måste komma in skriftligt till Livsmiljö Gävle, till exempel via den e-tjänst som du hittar under respektive ärende.
När granskningen är klar kan mindre ändringar i förslaget göras av Livsmiljö Gävle, bland annat utifrån synpunkter som kommit in under granskningen. Därefter lämnar Livsmiljö Gävle över detaljplanen till Samhällsbyggnadsnämnden, eller vid enstaka fall Kommunfullmäktige, för beslut om antagande. Du som lämnat synpunkter på detaljplaneförslaget under samråd eller granskning får information om när detaljplanen tas upp för beslut.
Samhällsbyggnadsnämnden, eller vid enskilda fall Kommunfullmäktige, har beslutat att anta detaljplanen. Detta är kommunens sista beslut i ärendet.
Samhällsbyggnadsnämndens, eller i enstaka fall Kommunfullmäktiges, beslut att anta detaljplanen har överklagats. Beslutet att anta detaljplanen har antingen tagits in för prövning av Länsstyrelsen eller överklagats till Mark- och Miljödomstolen av exempelvis berörda markägare, grannar eller allmänheten.
Detaljplanen har nu börjat gälla och det går till exempel att söka bygglov med den nya detaljplanen som stöd. Du kan se gällande detaljplaner i Planarkivet.