Dessa ärenden har fått positiva planbesked/uppdrag av Samhällsbyggnadsnämnden. Det innebär att nämnden är beredd att pröva om det är lämpligt att ändra detaljplanen. Du som berörs av ett ärende kommer att få information från Livsmiljö Gävle när ett förslag till detaljplan tagits fram och har då möjligheter att lämna synpunkter på förslaget under det kommande samrådet.
Beskrivning
Samhällsbyggnadsnämnden beslutade den 30 maj 2024 att uppdra till Livsmiljö Gävle att upprätta detaljplan. Diarienummer 24SBN122.
Fastighetsägaren till fastigheten Strömsbro 77:6 (Vävaren) har inkommit med en förfrågan om att justera gällande detaljplan för fastigheten för att möjliggöra centrumändamål, bostäder och ev. vård.
Fastighetsägaren önskar att fastigheten får en bredare användning än dagens användning, småindustri. Tanken är att fastigheten med en flexiblare användning bättre ska kunna möta framtida marknadsbehov och lokalerna i så hög utsträckning som möjligt fortsatt kan användas.
Fastighetsägaren har initialt genomfört en del underlagsutredningar för befintliga byggnader i syfte att bland annat utreda förutsättningarna att förändra användningssättet i byggnaderna.
– Arkitektur och tillgänglighet (Kontrollbolaget).
– Kulturmiljö (Hille Hus och hem).
– Luftmätning (Tyréns).
För området gäller fördjupad översiktsplan Gävle stad 2025 som redovisar området som en värdefull kulturmiljö och en del av riksintresse för kulturmiljövård. Området är beläget i Testeboån som är utpekat som riksintresse, naturvård och Natura 2000-område. Gällande detaljplan från 1981 anger småindustri med särskild miljöhänsyn.
Sammantaget är Livsmiljö Gävle generellt positiva till att pröva en omvandling av detaljplanen för Vävaren och förutsättningarna för en mer flexibel användning. Vävaren är ur kulturmiljösynpunkt en högintressant byggnad/plats med höga värden och ett starkt kulturmiljöskydd. Även fastighetens närhet till industristadsdelen Strömsbro och Testeboån och dess höga naturvärden behöver studeras ytterligare för att klargöra lämplig utveckling på fastigheten.
Ur ett kommunalekonomiskt perspektiv har aktuell plats gynnsamma förutsättningar att kunna dra nytta av redan etablerad infrastruktur och tekniska försörjning och området har god tillgänglighet till gång- och cykelvägnät och kollektivtrafik i ett centrumnära läge med hög servicegrad.
Med anledning av bland annat det platsspecifika utredningsbehovet för aktuell förfrågan så krävs ett vidare arbete innan en detaljplan kan startas. Med anledning av detta föreslår Livsmiljö Gävle att endast beslut om positivt planbesked och att beslut om planuppdrag avvaktar tills att ärendet ytterligare beretts i en programhandling där en tydlig hållbar utvecklingsidé redovisas och en konsekvensutredning finns av aktuell förfrågans påverkan på platsen och dess värden.
Under samrådstiden får myndigheter, berörda markägare, grannar och allmänheten lämna synpunkter på detaljplaneförslaget. Synpunkterna måste komma in skriftligt till Livsmiljö Gävle, till exempel via den e-tjänst som du hittar under respektive ärende.
Efter samrådet kan Livsmiljö Gävle komplettera och revidera planförslaget, bland annat utifrån de synpunkter som kommit in under samrådstiden. När det reviderade detaljplaneförslaget är klart skickas det ut för granskning till myndigheter, berörda markägare, grannar och andra som lämnade synpunkter under samrådet.
Under granskningstiden får myndigheter, berörda markägare, grannar och allmänheten lämna synpunkter igen på det reviderade detaljplaneförslaget. Synpunkterna måste komma in skriftligt till Livsmiljö Gävle, till exempel via den e-tjänst som du hittar under respektive ärende.
När granskningen är klar kan mindre ändringar i förslaget göras av Livsmiljö Gävle, bland annat utifrån synpunkter som kommit in under granskningen. Därefter lämnar Livsmiljö Gävle över detaljplanen till Samhällsbyggnadsnämnden, eller vid enstaka fall Kommunfullmäktige, för beslut om antagande. Du som lämnat synpunkter på detaljplaneförslaget under samråd eller granskning får information om när detaljplanen tas upp för beslut.
Samhällsbyggnadsnämnden, eller vid enskilda fall Kommunfullmäktige, har beslutat att anta detaljplanen. Detta är kommunens sista beslut i ärendet.
Samhällsbyggnadsnämndens, eller i enstaka fall Kommunfullmäktiges, beslut att anta detaljplanen har överklagats. Beslutet att anta detaljplanen har antingen tagits in för prövning av Länsstyrelsen eller överklagats till Mark- och Miljödomstolen av exempelvis berörda markägare, grannar eller allmänheten.
Detaljplanen har nu börjat gälla och det går till exempel att söka bygglov med den nya detaljplanen som stöd. Du kan se gällande detaljplaner i Planarkivet.