Föredrag: Människor och målningar
Lars Nylander från Hälsinglands museum berättar om måleri i 1700-talets hälsingegårdar. Föredraget fokuserar på väggfälten i utställningen "Människor och målningar" och kontexten kring dessa.
Under 1700-talet blomstrade måleriet i hälsingegårdarna. Väggar och tak fylldes av bibliska scener och fantastiska ornament, exotiska fåglar och blommor. Färg och dramatik blev bakgrunden till fest och kalas, sedelärande och kristliga berättelser fungerade som moraliska exempel ifall festen hotade att spåra ur.
På 1800-talet revs många av de äldre gårdarna och mycket av 1700-talets måleri försvann. Men en stor samling måleri har bevarats. Utställningen ”Människor och målningar” visar ett 30-tal större och mindre väggfält.
Lars Nylander disputerade nyligen på en avhandling om måleri i hälsingegårdar 1750–1800. Hans resultat ligger delvis till grund för utställningen ”Människor och målningar” som visas på Länsmuseet Gävleborg 22 mars till 18 maj. Föredraget fokuserar på utställningens väggfält och kontexten kring dessa.