Frågor och svar om vinterväghållning

Vi har samlat svar på de vanligaste frågorna om vinterväghållning. Hit hör både snöröjning och halkbekämpning.

Förbered dig inför vinterväder

Det här kan du göra

  • Läs information om snöröjning och halkbekämpning.
  • Hämta sand i kommunens sandfickor så att du är redo att sanda vid din fastighet när halkan slår till.
  • Sätt ned plogpinnar på lämpligt ställe så att chaufförerna tydligt ser gränsen till din fastighet.
  • Respektera fordon som plogar och sandar.
  • Ha koll på väderprognosen, planera din resa och ta god tid på dig.
  • Använd vinterdäck.
  • Anpassa hastigheten till rådande väglag oavsett hur du tar dig fram.
  • Ha koll på trafikläget via P4 Gävleborg.

Snöröjning

Riktlinjerna för vinterväghållningen beslutas av samhällsbyggnadsnämnden.

Huvudansvarig för snöröjning på kommunala gator och vägar inom Gävle kommun är enheten Drift och förvaltning. Huvudentreprenör för själva arbetet är Svevia.

På vägar som inte är kommunala kan det vara en vägsamfällighet (vägförening) eller Trafikverket som ansvarar för snöröjningen.

Gator och vägar plogas enligt en prioriteringsordning eftersom det inte är möjligt att ploga överallt samtidigt. Miljövänliga färdmedel som buss och cykel prioriteras. Därför plogas större trafikleder samt gång- och cykelvägar och innan bostadsgator.

Karta och priolista för snöröjning.

Snöröjning är ett omfattande arbete som tar tid. Från utringning tills det är klart tar 7–12 timmar. Om snöfallet väntas vara begränsat till både mängd och kortare tid åker fordonen ut när det har snöat färdigt.

Om du bor vid en kommunal väg gäller en prioriteringsordning där gång- och cykelbanor och större trafikleder snöröjs först.

Om du bor vid en enskild väg är det väghållaren i ditt område som har ansvaret. I exempelvis Norrsundet och Hedesunda sköts snöröjningen av vägföreningar.

Trafikverket har ansvar för det större vägnätet.

Vi och entreprenören har kontakt med meteorologer för att ha koll på nuvarande och kommande väderprognoser. När det snöar bedömer vi även hur mycket och vilken slags snö som väntas, innan vi bestämmer vad som ska göras. Även hur länge det väntas snöa.

Chaufförerna har en inställelsetid på en timme. Det innebär att det tar högst en timme från att chauffören blivit uppringd tills hen sitter i fordonet.

Snövallar är en ovälkommen men naturlig konsekvens av snöröjning. Chaufförerna försöker i allra möjligaste mån att undvika snövallar som täpper till in- och utfarter, men ibland går det tyvärr inte att undvika.

När det bildas en snövall vid in- och utfarten är det fastighetsägarens ansvar att ta bort den. Det skulle bli för kostsamt för kommunen (för det allmänna) att ta bort varje snövall.

Plogning utförs främst på natten för att minimera risken för trafikstörningar och för att underlätta morgontrafiken. Det kan medföra störande ljussken och buller.

Parkeringsplatser längs med gatorna snöröjs när gatan blir plogad. Den sida som inte går att snöröja på grund av datumparkeringen blir plogad nästa natt.
Större parkeringsytor plogas vid behov. När en parkeringsyta ska plogas blir den stängd under en halv dag. Då sitter det skyltar på platsen.

Nej, oftast räcker det att skrapa av en del av isskorpan för att resten ska luckras upp och smälta.

Isskrapning kräver en annan utrustning än vanlig snöröjning. Isskrapningsutrustningen är anpassad för att inte förstöra asfalten eller skada uppstickande föremål som exempelvis brunnslock.

Fastighetsägaren ansvarar för att bevaka och bedöma när taken behöver bli skottade och när farliga istappar ska bli borttagna.

Snön lägger du på egen fastighet. Det är inte tillåtet att lägga snö från ditt hus eller fastighet på kommunal mark. Snö och is som du skottar ner från tak ut på gatan eller gångbanan måste du ta bort omgående.

Äldre invånare (75+) kan få hjälp av fixarteamet inom Välfärd Gävle. Ring kundtjänst på 026-17 80 00.

Halkbekämpning

Huvudansvarig för halkbekämpning på kommunala gator och vägar är enheten Drift och förvaltning. Huvudentreprenör för själva arbetet är Svevia.

På vägar som inte är kommunala kan det vara en vägsamfällighet (vägförening) eller Trafikverket som ansvarar för halkbekämpningen.

I första hand sandar vi gång- och cykelvägar, busshållplatser, trafikljus, rondeller, trappor samt backar och kurvor där risken för halkolyckor är stor.

Bostadsgator sandar vi bara vid extrem halka och då endast i vägens mitt.

Halkbekämpning är ett omfattande arbete som tar tid. Bostadsgator blir bara sandade vid extrem halka.

De vägar som är trafikerade av kollektivtrafik saltas. Salt är en effektiv metod för att skapa god trafiksäkerhet. Saltet påverkar miljön vilket gör att vi inte saltar mer än nödvändigt.

Kommunen tillhandahåller gratis sand för privat bruk. I kartan över sandfickor kan du se var du kan hämta sand. Ta med egen spade och hink.

För dig som äger en fastighet

Du som är fastighetsägare har ansvar för att skotta taket vid behov och ta ned farliga istappar. Snö och is som du skottar ner från tak och ut på gatan eller gångbanan måste du ta bort omgående.

Du är också skyldig att halkbekämpa trottoarerna utanför din tomt. Om det ligger snövallar på trottoaren ska du sanda runt vallarna med en meters bredd, så att gående och cyklister kan ta sig fram på ett säkert sätt.

Snön lägger du på egen fastighet. Du kan även ansöka om att få tippa snö på kommunens snötipp via vår e-tjänst Snödeponering.

Det är förbjudet att lägga snö från ditt hus eller fastighet på kommunal mark.

Kommunen tillhandahåller gratis sand för privat bruk. I vår Karta med sandfickor kan du se var du kan hämta sand. Ta med egen spade och hink.

Läs mer om ansvar för dig som fastighetsägare.

Synpunkter på snöröjning eller halkbekämpning

Upptäcker du brister eller faror som gäller kommunala förskolor, skolor, idrottsanläggningar, kulturbyggnader eller kontorsfastigheter ska du kontakta Gavlefastigheter.

Gör en felanmälan på Gavlefastigheters webbplats.

Om bristerna eller faran gäller Gavlegårdarnas bostäder ska du kontakta Gavlegårdarna.

Kontakta den som äger fastigheten där bristerna eller faran finns.

Om du som privatperson eller fastighetsägare får en skada på din egendom eller fastighet som kan vara orsakad av kommunens vinterväghållning vill vi att du kontaktar oss skyndsamt, gärna via e-post till gavle.kommun@gavle.se

Ange följande uppgifter:

  • Tid och plats för skadan.
  • Hur skadan uppkom (om du vet).
  • Bilder på skadan/skadorna.

Egendom som är placerad utanför tomtgräns ersätts inte.