Reglemente
Kommunfullmäktige fastställer nämndernas verksamhetsområden, uppgifter, arbetsformer och förhållande till varandra i reglementen. Det gemensamma reglementet är gemensamt för kommunstyrelsen och samtliga nämnder och behandlar bland annat regler för sammanträden, e-petitioner samt samverkan mellan nämnderna. Utöver ett gemensamt reglemente finns även nämndspecifika reglementen.
Kommunfullmäktige beslutar också om arbetsordning och reglemente för kommunens revisorer och hur viss annan verksamhet ska fungera i kommunen. Det kan bland annat gälla arkivregler eller attestreglemente. Dessutom har några av kommunens rådgivande organ reglementen.
Besluts- och delegationsförteckning
Välfärd Gävle har en gemensam besluts- och delegationsförteckning eftersom tjänstemän inom sektorn arbetar gentemot tre nämnder. Den gemensamma besluts- och delegationsförteckningen gör det möjligt att arbeta utifrån ett och samma dokument trots att arbetet kan ske gentemot flera nämnder.
Dokumentet är indelat i en gemensam del som är fastställd av de tre nämnderna samt en specifik del för varje nämnd. Socialnämnden och arbetsmarknads- och funktionsrättsnämnden har även antagit en del som rör beslutanderätt för socialjouren.
Besluts- och delegationsförteckningen är ett dokument som behöver hållas aktuellt för att vara funktionellt. Det innebär att nämnderna behandlar och reviderar dokumentet vid behov. Revideringar kan exempelvis handla om nya eller uppdaterade lagar och prejudicerande beslut och domar. Dessutom genomför nämnderna årligen en ordentlig genomgång av dokumentet.
Verksamhetsplan
Verksamhetsplanen är upprättad efter de anvisningar som utgetts i mitten av november. Med de kommunövergripande målen och riktade målnedbrytningar som utgångspunkt, beslutar Arbetsmarknads- och funktionsrättsnämnden om mål där nämnden kan stödja den samlade måluppfyllelsen. Till delår 1 kommer kompletteringar gällande målvärden för ett antal indikatorer där värden saknas för helåret 2024 i den stund denna handling upprättas i början av december. Ytterligare kompletteringar gällande mål, målbeskrivningar och eventuella nya indikatorer kan även tillkomma tills delår 1 2025. Avsnitten för Budget och finansiell analys samt Investeringar fylls i efter separat beslut rörande denna del.
Ansvarig handläggare i ärendet
Martin Wagner, strateg för kvalitets- och verksamhetsutveckling.
Boendeplan för särskilt boende för personer med funktionsnedsättning
Välfärd Gävles boendeplan är sektorns förslag på hur beståndet av särskilda boenden för personer med funktionsnedsättning ska anpassas till behovet under aktuell planeringsperiod. Dokumentet utgör också en del i kommunens övergripande budgetarbete samt planering för mark- och planberedskap.
Dokumentet omfattar planering utifrån nuvarande och uppskattat behov av särskilda boenden för personer med funktionsnedsättning 2024–2028 med utblick mot 2035.
Ansvarig handläggare i ärendet
Anna Åkerbris, boendeplanerare.
Internbudget
I Arbetsmarknads- och funktionsrättsnämndens egen nämndsverksamhet för 2025 tilldelas 1 398 tusen kronor.
Det finns utmaningar mellan ekonomiska ramar och beslutade målsättningar och ambitioner. Långsiktiga effektiviseringsåtgärder är igångsatta, som till delar gett effekt under 2024 men förväntas ge ökad effekt över tid. Samtidigt finns det externa faktorer som kan fortsätta påverka förutsättningarna negativt. Det handlar t ex om konjunkturen. För att nämnden ska kunna bedriva sin verksamhet inom tilldelade ramar krävs ytterligare åtgärder.
Utifrån det uppdrag som nämnden gav i samband med ekonomisk månadsrapport i oktober 2024 kommer nämnden att fatta beslut om anpassningar eller motsvarande då förslag finns att hantera för nämnden.
Ansvarig handläggare i ärendet
Emma Edorsson, ekonomichef.
Plan för intern styrning och kontroll
Enligt riktlinjerna för intern styrning och kontroll för nämnder och bolag som beslutats av kommunfullmäktige ska Arbetsmarknads- och funktionsrättsnämnden anta en beskrivning och plan för internkontroll. Planen innehåller en beskrivning av nämndens styrning, kontrollmiljö, riskvärdering och kontrollaktiviteter. Planen utgår från COSO-modellen som är ett ramverk för arbete med intern styrning och kontroll. Läs mer om COSO-modellen på organisationen COSOs webbplats.
Ansvarig handläggare i ärendet
Martin Wagner, strateg för kvalitets- och verksamhetsutveckling.