Det här är ett förhandsbesked
Ett förhandsbesked innebär att kommunen ger dig ett svar på om en planerad åtgärd är möjligt på just den plats som du tänkt dig. I förhandsbeskedet prövas inga detaljfrågor om till exempel byggnaders utformning eller exakta placering. Det prövas senare när du ansöker om bygglov. Det innebär att du inte behöver lägga ner tid och pengar på att ta fram detaljerade bygglovsritningar.
I de här fallen kan det vara lämpligt att söka förhandsbesked:
- om du vill bygga på en obebyggd tomt utanför detaljplanerat område eller utan områdesbestämmelser.
- om du vill stycka av mark till en ny fastighet för bostads- eller verksamhetändamål.
Giltighetstid för förhandsbesked
- Ett positivt förhandsbesked är giltigt och bindande i två år efter att beslutet vunnit laga kraft.
- Om giltigheten för förhandsbeskedet går ut, måste du lämna in en ny ansökan. Det går inte att förlänga ett förhandsbesked.
- Om du inte söker bygglov inom två år, går förhandsbeskedet förlorat och du måste ansöka om ett nytt förhandsbesked.
Sök bygglov om du bor inom detaljplan
Om din fastighet omfattas av detaljplan eller områdesbestämmelser behöver du oftast inte förhandsbesked utan kan i stället ansöka om bygglov. Gävle kommuns detaljplaner och områdesbestämmelser hittar du i planarkivet.
Prövningen av förhandsbesked
Prövningen av förhandsbesked fokuserar på att bedöma om platsen är lämplig för den planerade åtgärden enligt plan- och bygglagen. Även grannar och berörda sakägare får möjlighet att yttra sig i samband med ansökan.
- Byggnadens/byggnadernas lämplighet utifrån landskapsbild och befintlig bebyggelse.
- Avstånd mellan byggnaden/byggnader och exempelvis naturområden, fornminnen, vägar, ledningar i marken och luften.
- Närliggande anläggningar som skjutbanor, idrottsanläggningar och lantbruk.
- Möjligheten att anlägga en väg fram till byggnaden/byggnaderna.
- Förutsättningar för vatten och avlopp.
Ansök om förhandsbesked
Lämna in följande handlingar
- En situationsplan som visar byggnaders ungefärliga placering, in- och utfart med tillhörande parkeringsplats samt eventuell ny utformning av fastigheten. En karta från en valfri webbtjänst kan vara tillräcklig. Flygfoton kan inte användas.
- Hämta/skriva ut ett kartunderlag från Lantmäteriets webbplats ”Min karta” (kostnadsfritt). Välj topografisk karta och lägg till fastighetsgränser i menyn. Ställ in lämplig skala (1:500) och avmarkera ”sökta platser” innan du skriver ut.
- Beställa kartunderlag via e-tjänst (ej kostnadsfritt, se våra taxor och avgifter för byggande)
- Ritning, skiss eller beskrivning av byggnadens/byggnadernas utformning och storlek.
När du fyller i din ansökan ska du lämna in följande uppgifter
- Om den fastighet som förhandsbeskedet gäller ska förändras genom delning, sammanslagning eller ändring av fastighetsgräns.
- Hur kommande byggnad/byggnader ska anslutas till vatten, avlopp och dagvatten.
- Om det ska bedrivas någon verksamhet på platsen och i så fall vilken.
- Hur avfallshantering ska lösas.
Övriga handlingar som kan behövas
Övriga handlingar som kan behövas i en ansökan är till exempel översiktlig utredning för vatten och/eller avlopp, beslut om strandskyddsdispens, redovisning av dagvattenhantering, bullerutredning, verksamhetsbeskrivning, arkeologisk undersökning.
Ansök här
Vi rekommenderar att du ansöker om förhandsbesked via e-tjänst för en smidigare hantering av ditt ärende. Då kan du följa ditt ärende genom att logga in på Mina sidor, hålla koll på statusen för din ansökan och ställa frågor till din handläggare.
Så mycket kostar det
För ett förhandsbesked tas en avgift ut enligt gällande taxa.
Bra att veta
Strandskyddat område
Om din fastighet ligger inom strandskyddat område rekommenderar vi att du ansöker om strandskyddsdipsens innan du ansöker om förhandsbesked eftersom en beviljad dispens också är en förutsättning för att få bygga på platsen. Läs mer om strandskyddsdispens.
Brukningsvärd jordbruksmark
Vid prövning av ansökan bedömer vi alltid hur den planerade åtgärden lämpar sig och påverkar andra samhällsintressen. Till exempel får brukningsvärd jordbruksmark endast bebyggas om det är särskilt viktigt för samhället, exempelvis infrastruktur, energiförsörjning och hälso- och sjukvård. Ett förhandsbesked för bostadshus kan alltså nekas om det ska byggas på jordbruksmark.
Detaljplanekrav
Markens lämplighet kan inte alltid avgöras i en prövning om förhandsbesked. I vissa fall ställs det krav på att lämpligheten prövas genom att upprätta en ny detaljplan. Detta kallas detaljplanekravet. Behovet av detaljplan påverkas av platsens förutsättningar, vilka sorts åtgärder som planeras och hur omfattande de är. Även åtgärdernas påverkan på omgivningen och behovet av att samordna infrastruktur så som vägar, vatten- och avlopp och elektronisk kommunikation.
Mer information om förhandsbesked
Mer information om förhandsbesked kan du läsa på Boverkets webbplats.
Om du har ytterligare frågor kan du boka rådgivning med en handläggare. Läs mer och boka ett möte här.