Så använder vi drönare
Gävle kommun använder drönare främst för att samla in geografisk information som underlag i arbetet kring hur Gävle planeras och byggs. Utifrån det inhämtade materialet från drönaren skapar vi högkvalitativa mät-, analys- och 3D-visualiseringsprodukter.
Vid krissituationer som exempelvis översvämningar är drönaren ett viktigt verktyg för att snabbt kunna ge en lägesbild av situationen.
Drönare är ett komplement till traditionell mätning med totalstation eller GNSS. Att använda en drönare är i vissa fall en mycket snabbare metod för insamling av geografisk information. Drönarteknik möjliggör också för en säkrare arbetsmiljö, särskilt vid riskutsatta inmätningar av vägar, förorenade områden eller där terrängen är otillgänglig.
Efter avslutad flygning ansöker vi om spridningstillstånd för allt insamlat material. I den processen prövas materialet för att utesluta att saker som inte får avbildas har kommit med. Läs mer om spridningstillstånd på Lantmäteriets webbplats.
Så vet du när vi flyger
Vid drönarflygning är våra piloter alltid iklädda varselkläder med Gävle kommuns logga. Vi har tyvärr inte möjlighet att informera allmänheten i förväg. Anledningen är att en flygning kan utföras eller ställas in med mycket kort varsel då drönarflygningar är beroende av vädret.
Om du har några frågor eller funderingar får du gärna ställa dessa innan eller efter genomförd flygning. Vid pågående flygning kräver piloterna full uppsikt över drönaren och bör därför inte bli störd.
Säkerhet vid flygning
Två piloter medverkar alltid under en flygning för att minimera risker och att alltid ha drönaren inom synhåll. Flygrutterna är planerade och automatiskt inprogrammerade innan flygningen, men piloterna kan själv ta kontroll av drönaren vid behov. Drönarflygningar genomförs aldrig när väderförhållandena är dåliga.
Tillstånd och regler
Gävle kommun har de nödvändiga tillstånd som krävs för att genomföra flygningar över hela kommunen.
Vi har:
- Registrering som operatör – Transportstyrelsen
- Drönarkort för alla piloter – Transportstyrelsen
- Spridningstillstånd – Lantmäteriet
- Ansvarsförsäkring
Vi följer Transportstyrelsens regler. All vår flygning görs inom den öppna kategorin där det inte krävs några särskilda tillstånd per flygtillfälle. Läs mer om regler för drönarflygning på Transportstyrelsens webbplats.
Frågor
För mer information eller om du har frågor kring drönarflygning, kontakta kartmat@gavle.se