Anmälan om bassängbad

Om du driver en badanläggning som används av allmänheten eller av många människor måste du anmäla det till oss. Här kan du läsa om hur det går till.

Anmäl ditt bassängbad

Det här räknas som bassängbad

Ett bassängbad är en badanläggning som är till för allmänheten eller som används av många människor, till exempel på en konferensanläggning eller i en lägerverksamhet. Badet kan finnas inomhus eller utomhus. Det kan till exempel vara:

  • simbassänger
  • vattenrutschbanor
  • bubbelpooler
  • plaskdammar
  • badtunnor
  • flyttankar i olika former och storlekar.

Bassängbad är anmälningspliktiga

Du som driver ett bassängbad ska anmäla det till oss senast sex veckor innan verksamheten startar. Om du startar eller bedriver verksamheten utan att ha anmält beslutar samhällsbyggnadsnämnden om en miljösanktionsavgift.

Om du bygger ut eller väsentligt ändrar verksamheten ska du skicka in en anmälan med information om den planerade ändringen. Om du är osäker på om ändringen ska anmälas, kontakta vår kundtjänst.

Egenkontroll

Många människor vistas i bassängbad för allmänheten, det gör att hygien är extra viktigt. För att motverka och förebygga hälsorisker behöver du som bedriver ett bassängbad ha goda kunskaper om vilka risker som finns i verksamheten.

För att minska riskerna för de badande måste all typ av badverksamhet kontrolleras rutinmässigt. Du som driver ett bassängbad ska därför fortlöpande planera och göra uppföljande kontroller av verksamheten, så kallad egenkontroll. Delar av egenkontrollen behöver du också dokumentera. I Folkhälsomyndighetens allmänna råd och information om bassängbad hittar du information om vad egenkontrollen bör innehålla.

Avvikelser i vattenkvaliteten

Om du upptäcker en avvikelse i vattenkvaliteten som kan innebära en risk för människors hälsa ska du så snart som möjligt informera oss. Du ska också uppge vilka åtgärder du kommer att vidta. Om problemet kvarstår måste en undersökning göras för att se vad som inte fungerar.

Om det finns risk för olägenhet av väsentlig betydelse för människors hälsa kan verksamheten behöva stänga omgående. En stängning kan också vara aktuell om mindre problem återkommer trots åtgärder.

Tillsyn

Vi utför återkommande tillsyn vid alla bassängbad. Vid tillsynen går vi igenom lokaler, provtagningsresultat och skriftliga rutiner för verksamheten.

Tillsynen debiteras genom en fast årlig tillsynsavgift alternativt timavgift. Kontakta oss för mer information om tillsyn och avgiften.

Smittskydd och personlig hygien

För att se till att alla som besöker en badanläggning får en trevlig upplevelse är det viktigt att både du om driver anläggningen och att alla badande tar ansvar för hygienen vid anläggningen.

Grunden för att förebygga hälsoproblem i ett bassängbad är att se till att ha en hög allmänhygienisk standard. Om besökare inte tvättar sig innan bad eller använder underkläder under badkläderna är det svårt att hålla rätt vattenkvalitet. De badande är också den största källan till föroreningar och mikroorganismer (bakterier, virus och svampar) i badvattnet. Det är därför nödvändigt att det finns bra möjligheter att tvätta sig före badet.

För dig som badar

Viktigt att tänka på hygien

• Duscha och tvätta hela kroppen noggrant utan badkläder, det gäller även små barn och blöjbarn.
• Avlägsna allt smink, klocka och smycken.
• Använda rena badkläder.
• Använd inte underkläder eller bomullskläder.
• Tvätta fötterna innan du går in i badanläggningen, även om du endast ska stå vid kanten.
• Vänta minst en vecka med att bada i bassäng om du har varit magsjuk.

Om du har synpunkter på ett bassängbad

Har du som privatperson synpunkter på exempelvis hygien, städning och luft- eller vattenkvaliteten i ett bassängbad ska du i första hand vända dig till den som ansvarar för anläggningen. Om det inte blir någon förändring är du välkommen att kontakta miljö- och hälsoskyddsavdelningen via kommunens kundtjänst.

Kontakta oss

Om du har frågor eller synpunkter som gäller bassängbad kan du kontakta vår kundtjänst.