Tillstånd för verksamhet – fastighet och byggnation

Här hittar du information och länkar till de tillstånd och lov som kan behövas kring din verksamhets fastighet.

Även om du inte behöver söka bygglov kan du behöva anmäla en förändring.

Här hittar du vilka tillstånd, lov eller anmälningar som krävs för att få genomföra några vanliga åtgärder.

En brandskyddsdokumentation ska redovisa byggnadens och dess komponenters brandtekniska klasser.

Det är exempelvis brandcellsindelning, utrymningsstrategi och luftbehandlingsinstallationens funktion vid brand. En plan för kontroll och underhåll ska även ingå.

Om du ska göra en åtgärd på din fastighet kan du behöva bygglov.

På våra bygglovssidor hittar du guider, får veta mer om vad ett bygglov är, om du behöver det och hur du gör för att ansöka.

Tillfälliga anslutningar under byggperioden

Under tiden du renoverar lokalen eller bygger nytt kan du vid behov hyra byggström och byggvärme.
Mer information om vilka anslutningar som finns hittar du på Gävle Energis webbplats.

Tänk på elnätsavtalet vid flytt

När ditt företag ska flytta till nya lokaler behöver du tänka på att säga upp ditt elnätsavtal och teckna ett nytt för din nya lokal. Du måste anmäla din flytt till ditt elnätsbolag även om du flyttar inom samma elnätsområde.

Ansök hos Gävle Energi om att säga upp eller anmäla flytt av ditt elnätsavtal.

Energideklarationen beskriver en byggnads energianvändning. Syftet är att göra våra byggnader mer energieffektiva och på så sätt skapa ett hållbarare samhälle med minskat beroende av importerad energi.

Från den 1 juli 2012 gäller ändrade bestämmelser för energideklarationer. Förändringarna i lagen innebär bland annat att energideklarationen ska kunna visas upp och även överlämnas vid försäljning och uthyrning.

På boverkets webbplats finns mer information om energideklarationer.

Publika lokaler och allmänna platser ska göras mer tillgängliga och användbara för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. Det är ett krav som ställs i bestämmelserna om enkelt avhjälpta hinder.

Läs mer om enkelt avhjälpta hinder på Boverkets webbplats.

Det är fastighetsägarens skyldighet att besikta hissar och andra motordrivna anordningar. Gävle kommun har tillsynsansvar för hissar, maskindrivna portar, rulltrappor och andra motordrivna anordningar.

Mer information om hissar och andra motordrivna anordningar finns på Boverkets webbplats.

Besiktningsbevis

Ett besiktningsbevis ska finnas väl synligt i eller i direkt anslutning till en hiss eller annan automatisk anordning. Besiktningsbeviset är oftast ett klistermärke som visar sista tillåtna användningsdag innan nästa besiktning. Om besiktningsbeviset saknas eller har utgånget datum, finns risk att anordningen inte är kontrollerad och besiktigad. Detta bör så snart som möjligt anmälas till Gävle kommun.

Fastighetsägarens ansvar

Det är fastighetsägarens skyldighet att besikta hissar och andra motordrivna anordningar. Besiktningen ska göras av ackrediterade kontrollorgan. Tar inte fastighetsägaren sitt ansvar kan det bli aktuellt med ett föreläggande om rättelse, vilket kan förenas med (hot om) vite.

Olyckor och tillbud

Om det vid användning inträffar ett olycksfall eller tillbud, får anordningen inte användas innan nödvändiga skyddsåtgärder gjorts. Anläggningens ägare ska rapportera om olycksfallet till Gävle kommun.

Du kan göra ändringar i fastighetsindelningen genom att ansöka om så kallad lantmäteriförrättning. Vill du få rättighet att nyttja en annan fastighet eller tomt, exempelvis för utfart, tillgång till brunn eller liknande, ska du istället ansöka om servitut.

Läs mer om Lantmäteriförättningar och när det behövs här.

Om du ska schakta eller fylla upp mark kan du behöva söka marklov.

Följ vår guide eller läs mer om marklov här.

Väl fungerande ventilation är en förutsättning för bra inomhusklimat. Genom ventilationskontroll testas funktion och kvalitet på ventilationssystemen. Bra inomhusklimat ger friskare människor samt god drift- och energiekonomi.

Så här fungerar OVK

  • Byggnadens ägare: Oavsett vem som nyttjar byggnaden är det ägaren som ska leva upp till lagstiftningen.
  • Besiktningsman: Endast den som har riksbehörighet får utföra funktionskontrollen.
  • OVK-protokoll: Vid varje besiktning ska funktionskontrollanten föra protokoll och redovisa resultat av kontrollen. Ett exemplar av protokollet ska funktionskontrollanten lämna till byggnadens ägare och ett exemplar ska han/hon skicka till kommunens byggnads- och miljönämnd.
  • Intyg: Ett särskilt intyg ska utfärdas av funktionskontrollanten om genomförd kontroll och datum för kontrollen. Byggnadens ägare ska sätta upp intyget på väl synlig plats i byggnaden, till exempel i trapphus eller entré.
  • Samhällsbyggnadsnämnd: Kommunens Samhällsbyggnadsnämnd är tillsynsmyndighet och övervakar att regler om OVK följs och att besiktningsmän utför sitt arbete på rätt sätt. Om byggnadens ägare inte följer reglerna om OVK eller inte åtgärdar påtalade brister, kan kommunen med stöd av plan- och bygglagen (PBL) förelägga ägaren att vidta åtgärder.

Läs mer om OVK på Boverkets webbplats.

Om du ska riva eller flytta en byggnad kan det kräva en anmälan om rivning alternativt rivningslov.

Här hittar du mer information om rivningslov och guide för ansökan.

Rengöring och brandskyddskontroll är obligatoriskt för alla eldstäder. Gävle kommun har övergripande ansvar för sotningen, men det praktiska arbetet utförs av Sotningsväsendet i Gävle AB.

Du som fastighetsägare har rätt att själv sköta rengöringen av din eldstad – under vissa förutsättningar – men brandskyddskontrollen måste göras av sotaren.

Vill du sköta rengöringsdelen av sotningen själv ansöker du om detta hos Gästrike Räddningstjänst. Blanketten kan du även hämta hos Kundtjänst i Stadshuset. Där kan du också få en broschyr om sotning.

Läs mer om sotning.

Enligt lag ska uppgifter om alla Sveriges bostäder samlas i ett lägenhetsregister. Kommunerna är ansvariga för att komplettera och ändra registret. I blanketten och informationsbladet nedan får du veta vilka uppgifter du som fastighetsägare ska lämna till kommunen och hur du gör för att lämna dem.