Miljöfarlig verksamhet och miljöbalken

Bedriver du miljöfarlig verksamhet behöver du ha koll på miljö- och hälsoskyddet. Här hittar du mer information och länkar till blanketter för anmälan.

Anmäl miljöfarlig verksamhet

Ny eller förändrad verksamhet

Bensinstationer, verkstäder, jordbruk och avloppsanläggningar är exempel på verksamheter som räknas som miljöfarliga, enligt miljöbalken.

Beroende på storlek, utsläppsmängder och liknande delas de miljöfarliga verksamheterna in i olika klasser. Klasserna avgör om verksamheten är tillstånds- eller anmälningspliktig. Det är viktigt att du som verksamhetsutövare håller dig informerad om vad som gäller för just din verksamhet. Klassningarna finns i miljöprövningsförordningen.

En anmälan ska göras minst 6 veckor före verksamheten påbörjas. Anmälan gör du via blankett.

Handläggningen för ansökan är normalt 5-6 veckor från att ansökningshandlingarna är kompletta. Avgift för handläggning av anmälan tas ut enligt den taxa som är fastställd och antagen av Kommunfullmäktige.

Kontakta gärna oss för att få veta mer

Andra tillstånds- eller anmälningspliktiga åtgärder

Att återanvända avfall är i grunden positivt för miljön eftersom vi då använder naturresurserna effektivare. En förutsättning för att få återanvända avfall är dock att det sker på ett sådant sätt att omgivningen inte riskerar att förorenas. Exempel på anläggningsändamål för avfall är bullervallar, parkeringsytor och anläggningsarbeten för vägar och järnvägar. Det ska finnas ett tydligt syfte med den planerade anläggningen och inte bara vara ett sätt att göra sig av med avfall. Åtgärden ska också vara begränsad i tid.

När krävs anmälan eller tillstånd?

Användning av schaktmassor eller annat avfall på ett sätt som kan förorena mark, vattenområde eller grundvatten, är enligt miljöbalken att betrakta som en miljöfarlig verksamhet. Det är du som verksamhetsutövare som ska bedöma hur stor risken för förorening är. Om du anser att den är mindre än ringa behöver du inte kontakta oss innan du använder massorna. Om föroreningsrisken är ringa krävs en anmälan. Anmälan gör du i god tid innan den planerade åtgärden. Om föroreningsrisken är mer än ringa krävs tillstånd från Länsstyrelsen för att få återanvända massorna i anläggningsändamål.

Vem har ansvaret?

Det är den som vill använda schaktmassorna som har ansvaret för bedömningen kring föroreningsrisk och som ska visa hur massorna ska hanteras, vilka risker det kan innebära och hur syftet med anläggningen uppnås.

Naturvårdsverkets riktlinjer

Naturvårdsverket ger ut en handbok som innehåller riktlinjer kring vilka föroreningsnivåer som är anmälnings- eller tillståndspliktiga.

Bekämpningsmedel ska spridas på ett sådant sätt att människors hälsa inte skadas och så att miljöpåverkan blir så liten som möjligt. Tillstånd eller anmälan kan krävas vid yrkesmässig spridning. Inom vattenskyddsområde kan det vara förbjudet att sprida bekämpningsmedel. Innan kemiska preparat väljs för bekämpning måste du överväga om andra metoder är möjliga. För bekämpning av ogräs kan du också beskära träd och buskar, välja motståndskraftiga plantor eller använda odlingsväv.

Spridning av bekämpningsmedel kan kräva tillstånd

Du måste söka tillstånd innan du sprider kemiska bekämpningsmedel på följande platser:

  • På tomtmark för flerfamiljshus
  • På gårdar till förskolor och skolor
  • På lekplatser som allmänheten har tillträde till
  • I parker och trädgårdar dit allmänheten har tillträde
  • Inom idrotts- och fritidsanläggningar
  • På vägområden samt på grusytor eller andra mycket genomsläppliga ytor
  • På ytor av asfalt, betong eller andra hårdgjorda ytor
  • Vid planerings- och anläggningsarbeten
  • Inom vattenskyddsområden

Tillstånd ska sökas av den som ska utföra spridningen i god tid innan spridningen ska ske.

Anmälningspliktig spridning av bekämpningsmedel

Du ska skicka in en anmälan i god tid innan du sprider kemiska bekämpningsmedel på följande platser:

  • Banvallar
  • Områden större än 1000 kvadratmeter där allmänheten fritt får färdas med undantag för åkermark
  • På vägområden, för att förhindra spridning av invasiva främmande arter eller andra arter som omfattas av föreskrifter om bekämpning som Jordbruksverket har meddelat.

Många cisterner är gamla och kan ha börjat rosta inifrån. Det enda sättet att upptäcka sådana skador är genom att besiktiga cisternen regelbundet. Krav finns på anmälan om nyinstallation eller kassering av cistern. För att minska risken för oavsiktliga utsläpp av diesel och eldningsolja finns därför kravet att alla cisterner som är större än 1 m3 ska besiktigas med regelbundna intervall. Det är du som använder cisternen, exempelvis villaoljetanken eller farmartanken, som är ansvarig för att hantering och lagring av oljan sker på rätt sätt. Besiktningen ska dock genomföras av en ackrediterad kontrollant.

Anmälan krävs vid nyinstallation och kassering

Innan du installerar en ny cistern ska detta anmälas. Om du bedriver yrkesmässig verksamhet och ska installera ny cistern krävs dessutom tillstånd för hantering av brandfarliga varor. Kontakta Gästrike räddningstjänst för mer information om tillstånd för hantering av brandfarliga varor.

Kom också ihåg att anmäla om din cistern tas ur bruk. Då ska åtgärder vidtas så att cisternen inte kan återfyllas.

Med förorenade områden avses mark- och vattenområden samt byggnader och anläggningar som är så förorenade att det kan medföra skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön.

Regler om bland annat ansvar för förorenade områden och byggnader finns i miljöbalkens tionde kapitel. Grundregeln är att den som har eller har haft en verksamhet eller utfört en åtgärd som bidragit till föroreningen också är den som är ansvarig för efterbehandlingen.

Underrätta tillsynsmyndigheten

Om föroreningar påträffas eller om något ska göras som påverkar risker, spridning och liknande, i ett förorenat område eller byggnad ska tillsynsmyndigheten alltid underrättas. Detta gäller vid såväl pågående projekt, vid spill, läckage och utsläpp samt på annat sätt påträffade föroreningar. Du underrättar tillsynsmyndigheten via blanketten nedan.

Anmälningsplikt

Att göra en åtgärd i ett område där föroreningar finns är anmälningspliktigt. Anmälningsplikten omfattar tex sanering av mark, schaktning i förorenad mark, sanering av PCB i byggnader mm. Om du ska göra ett mindre gräv- eller saneringsarbete i förorenad jord kan du använda vår blankett för anmälan.

Tillsyn

Samhällsbyggnadsnämnden har tillsyn över de flesta förorenade områdena inom Gävle kommun. Tillsynen omfattar bland annat handläggning av anmälningar om efterbehandling, utredning av ansvar, riskbedömningar, granskning av markundersökningar och analysresultat samt inspektioner.

Företag och verksamheter i Sverige hanterar stora mängder kemikalier. Vissa produkter innehåller ämnen som kan vara skadliga för människors hälsa eller miljön. Här får du information om vad du som företagare bör känna till när du hanterar kemikalier.

Reach reglerar kemikaliehanteringen

Reach är en kemikalielagstiftning som gäller inom hela EU. Förordningen trädde i kraft 2007 och ersätter stora delar av de kemikalieregler som tidigare gällde i Sverige. Läs mer om Reach på Kemikalieinspektionens webbplats.

Vissa kemikalier får inte användas

Som företagare ska du ha kunskap om vilken roll företaget har enligt Reach och vilka skyldigheter det innebär. Det är exempelvis viktigt att kontrollera att de kemiska ämnen som används i verksamheten inte omfattas av någon form av begränsning. Tänk på att alltid välja den produkt som är minst miljö- och hälsofarlig.

Gör en kemikalieförteckning

En viktig del av företagets kemikaliearbete är att upprätta en kemikalieförteckning. Om företaget omfattas av anmälnings- eller tillståndsplikt är kemikalieförteckningen ett lagkrav. Förteckningen ska innehålla uppgifter om produktens namn, klassificering med avseende på miljö- och hälsorisker, användningsområde och förbrukad mängd.

Säljer ni särskilt farliga kemiska produkter?

Om företaget säljer så kallade särskilt farliga kemiska produkter, krävs tillstånd från länsstyrelsen. Regler kring särskilt farliga kemiska produkter finns på Kemikalieinspektions webbplats.

Hantera kemikalierna med försiktighet

Kemikalier ska alltid förvaras så att det inte finns risk för läckage till mark, vatten och avlopp. Se till att flytande kemikalier och farligt avfall inte förvaras i anslutning till öppna golvbrunnar eller så att de riskerar att köras på av truckar eller liknande. För att minska risken för olyckor ska behållare med kemikalier alltid vara märkta. Om du vill förvara en större mängd kemikalier inom vattenskyddsområde krävs tillstånd för detta. Läs mer om vattenskyddsområden.

Kosmetiska och hygieniska produkter

Kosmetiska och hygieniska produkter regleras i särskild lagstiftning som också ställer krav på bland annat märkningens utformning. Läs mer om kosmetiska produkter på Läkemedelsverkets webbplats.

Kyltorn är en anläggning som används för att kyla stora mängder vatten i ett kylsystem, de används bland annat till luftkonditionering.

Du som använder kyltorn i din verksamhet ska anmäla det till kommunen.

Mer information om kyltorn och hur du anmäler.

För dig som bedriver yrkesmässig verksamhet och som äger eller använder köldmedieaggregat som innehåller köldmedium med mer än 5 ton koldioxidekvivalenter gäller speciella regler som anges i köldmedielagstiftningen. Nyinstallation, service och kontroller av anläggningar med köldmedium, till exempel kyl- eller frysanläggningar, klimatanläggningar, eller värmepumpanläggningar, får endast utföras av ackrediterat kylserviceföretag eller kyltekniker.

Innan installation av anläggning med köldmedia som innehåller 14 ton koldioxidekvivalenter eller mer ska skriftlig anmälan göras till Gävle kommun. Utrustning ska kontrolleras vid installation. Det är du som ägare eller användare av anläggningen som ska beställa denna kontroll. Köldmedierna CFC och HCFC är förbjudna. Utfasning av köldmedier med högt GWP-värde pågår.

Årlig kontroll ska redovisas

Anläggningar eller utrustning som innehåller köldmedia med 5 ton koldioxidekvivalenter eller mer ska kontrolleras. Kontroller av anläggningar som innehåller köldmedia med 14 ton koldioxidekvivalenter ska rapporteras till Gävle kommun senast den 31 mars året därpå. Om den årliga kontrollrapporten inte inlämnas eller inlämnas för sent till tillsynsmyndigheten kan kommunen besluta om miljösanktionsavgift.

Tillsyn av köldmedia

Gävle kommuns tillsyn omfattar bland annat granskning och handläggning av anmälningar, årsrapporter, egenkontroll samt inspektioner av köldmedieanläggningar. Även kylserviceföretagens behörighet samt deras hantering och lagring av köldmedium kontrolleras. Mer information om köldmedielagstiftningen och olika typer av köldmedia finns på naturvårdsverket.se och alltomfgas.se.

Anmäl köldmedier

Här kan du hämta blankett för anmälan av köldmedier. Information om vart den ska skickas hittar du högst upp på första sidan i blanketten.

Rapportera farligt avfall

Alla verksamheter, stora som små, som producerar, transporterar, samlar, behandlar samt mäklar eller handlar med farligt avfall ska rapportera in sin avfallshantering till Naturvårdsverkets avfallsregister via myndighetens hemsida. Ny rapport ska göras för varje enstaka tillfälle som farligt avfall hanteras och ska rapporteras inom två dagar efter hantering.

Så rapporterar du avfall till Naturvårdsverket

Du hittar mer information om regeln och hur rapporteringen går till på Naturvårdsverkets webbplats. Där hittar du också Naturvårdsverkets e-tjänster för rapportering av farligt avfall.

Har du övriga frågor om hur farligt avfall ska rapporteras, kontakta Naturvårdsverket eller det företag som hämtar ditt farliga avfall. Har du frågor om den tillsyn kommunen utför kan du kontakta vår kundtjänst.

Det här räknas som farligt avfall

Produkter som är giftiga för människa eller miljö, explosiva, brandfarliga, frätande eller smittförande räknas som farligt avfall den dagen du vill göra dig av med dem. Se fler exempel på farligt avfall på Gästrike återvinnares webbplats. I avfallsförordningens bilaga 3 finns alla avfallstyper där farligt avfall är märkta med en asterisk. Läs mer om avfallsförordningen på Sveriges riksdags hemsida.

Medelstora förbränningsanläggningar

Verksamheter som driver eller tänker driva en medelstor förbränningsanläggning ska informera tillsynsmyndigheten om anläggningen. Du gör detta via e-tjänsten nedan. Anläggningen kommer sedan att registreras av tillsynsmyndigheten.

Gävle kommuns e-tjänst för underrättelse om medelstora förbränningsanläggningar

Vad är en medelstor förbränningsanläggning?

En förbränningsanläggning är medelstor om den sammanlagda installerade tillförda effekten är 1 megawatt eller högre, men högst 50 megawatt. Nya medelstora förbränningsanläggningar kan i vissa fall överstiga 50 megawatt.

När behöver anläggningen registreras?

Nya förbränningsanläggningar ska registreras innan de tas i drift. Med ny anläggning menas en anläggning som tas i drift efter den 20 december 2018.

Övriga anläggningar, så kallade 2018-anläggningar, ska registreras enligt övergångsreglerna i förordningen om medelstora förbränningsanläggningar (2018:471) vilket innebär följande:

  • Senast 1 januari 2024 om anläggningens effekt är högre än 5 MW.
  • Senast 1 januari 2029 om anläggningens effekt är högst 5 MW.

Om länsstyrelsen är din tillsynsmyndighet informerar du din anläggning via e-tjänsten på deras webbsida.

Mer information

Här hittar du mer information om vilka regler som gäller för medelstora förbränningsanläggningar.

Naturvårdsverkets information om medelstora förbränningsanläggningar.
Naturvårdsverket om registrering av medelstora förbränningsanläggningar.

Lagstöd:

Förordning (2018:471) om medelstora förbränningsanläggningar.

Registrerade anläggningar

För medelstora förbränningsanläggningar finns en särskild förordning (FMF). Nedan offentliggörs uppgifter om de medelstora förbränningsanläggningar som är registrerade inom Gävle kommun enligt FMF.

Verksamhetsutövare

Microsoft Sweden 1172 AB – Ersbo

När anläggningen togs eller avses att tas i drift

September och oktober 2022

Anläggningstyp

27 Dieselmotorer

Anläggningseffekt i megawatt

2 aggregat x 1 MW. 25 aggregat x 8 MW

Reningsutrustning

Ingen

Typ av bränsle

Diesel

 

Verksamhetsutövare

Pyrocell AB

När anläggningen togs eller avses att tas i drift

Augusti 2021

Anläggningstyp

Rökgaspanna

Anläggningseffekt i megawatt

10MW

Reningsutrustning

Textilfilter

Typ av bränsle

Biomassa och andra flytande bränslen

 

Verksamhetsutövare

Microsoft Sweden 1172 AB – Stackbo

När anläggningen togs eller avses att tas i drift

Maj 2021 och januari 2023

Anläggningstyp

Nio dieselmotorer

Anläggningseffekt i megawatt

1 aggregat x 1 MW. 8 aggregat x 8 MW.

Reningsutrustning

Ingen

Typ av bränsle

Diesel

Egenkontroll

Du som bedriver en verksamhet som kan påverka miljön och människors hälsa är skyldig att bedriva egenkontroll.

Egenkontrollen är ett förebyggande arbete där verksamhetsutövare ska planera och ha kontroll över sin verksamhets miljö- och hälsopåverkan. En väl fungerande egenkontroll innebär att fel på utrustning och felaktig hantering av exempelvis kemikalier upptäcks innan olyckan är framme.

Vad ska egenkontrollen innehålla?

Egenkontrollen ska omfatta alla delar av verksamheten som kan påverka miljön och hälsan. Om verksamheten är stor, komplex och kan innebära stora risker så behöver egenkontrollen vara mer omfattande än om verksamheten är liten, enkel att överblicka och innebär små risker.

Taxor inom miljöbalken

Taxorna baseras på en timavgift som för år 2024 är 1 311 kronor.

Här hittar du våra taxor och styrande dokument.

Avveckla miljöfarlig verksamhet

Om du ska lägga ner eller flytta en miljöfarlig verksamhet ska du anmäla det till oss i god tid innan verksamheten upphör. För vissa verksamheter behöver du lämna in en sanerings- eller avvecklingsplan som ska godkännas av oss innan avvecklingen. Du hittar anmälningsblanketten här nedanför.