Det finns en stark koppling mellan alkohol, berusning och våld. Genom att minska berusningsgraden på krogar och förhindra att minderåriga serveras alkohol kan också det restaurangrelaterade våldet minska.
Den vetenskapliga metoden Ansvarsfull alkoholservering syftar till att minska det restaurangrelaterade våldet. Metoden består av tre delar:
- samverkan mellan myndigheter och bransch
- utbildning av restaurangpersonal
- ökad tillsyn.
Läs mer om Ansvarsfull alkholservering på Folkhälsomyndighetens webbplats.
Tio punkter för ansvarsfull alkoholservering
- Du har ett personligt ansvar och kan straffas med böter eller fängelse om du serverar person under 18 år eller om du serverar gäst som är märkbart påverkad av alkohol eller annat berusningsmedel.
- En berusad gäst ska avvisas. Det gäller även en gäst som är märkbart påverkad av andra droger än alkohol.
- Restaurangen måste erbjuda lagad eller tillredd mat under hela tiden alkohol serveras. Restaurangen ska också erbjuda ett tillfredsställande urval av lättdrycker.
- Om starköl serveras ska lättöl/alkoholfri öl finnas.
- Om alkoholhaltig cider serveras ska alkoholfri cider finnas
- o Om rött och vitt vin serveras ska det finnas likvärdig lättdryck till både rött och vitt vin. Alkoholfritt vin eller annan dryck som bedöms som en jämförbar måltidsdryck. (Läsk bedöms inte vara ett likvärdigt alternativ till vin som måltidsdryck).
- Det ska finnas serveringsansvarig personal på restaurangen under hela serveringstiden.
- Följ den serveringstid som står i ditt serveringstillstånd. 30 minuter efter avslutad tid ska gästerna ha lämnat serveringsstället.
- Håll uppsikt över hela serveringsstället.
- Registrera all försäljning i ett godkänt kassaregister och erbjud kunden ett kvitto från registret efter varje försäljning.
- Diskriminera inte gäster efter kön, sexuell läggning, religion, trosuppfattning, etnisk tillhörighet eller funktionshinder.
- Överskrid inte maxantalet gäster.
- Håll utrymningsvägar fria.