Om tillsyn på ditt serveringsställe
Du som har serveringstillstånd kan få besök av Gävle kommun. Handläggare och restauranginspektörer kontrollerar att den som har tillstånd följer alkohollagen. Du som säljer mycket alkohol och har sena serveringstider får tillsynsbesök oftare.
Att tillståndshavare eller serveringsansvarig finns på plats
Det ska alltid finnas en person på plats som ansvarar för alkoholserveringen. Om tillståndshavaren själv inte är på plats ska det finnas en person som är anmäld som serveringsansvarig. Det är tillståndshavaren som utser och anmäler serveringsansvariga till kommunen. De ska vara medvetna om sitt ansvar och kunna ha kontakt med kommunens inspektörer eller polisen vid besök.
Att det är god ordning på serveringsstället
Skräp, tomflaskor, tomglas och eventuellt glaskross får inte bli liggande i lokalerna. Det ska också vara god ordning utanför serveringsstället, till exempel i en kö. Personal ska säga till eller avvisa gäster som stör.
Att det inte serveras alkoholdrycker till underåriga eller märkbart påverkade personer
Det är viktigt att ha en ansvarsfull servering av alkohol. Varje serveringsställe ska ha ålderskontroll och se till att märkbart påverkade gäster inte serveras alkohol. Det gäller också för gäster som är påverkade av narkotika eller annat berusningsmedel.
Att märkbart påverkade personer avvisas
Om en gäst blir märkbart påverkad får den inte vara kvar. Det är tillståndshavarens och personalens ansvar att se till att avvisa gästen.
Att gäster inte lämnar serveringsområdet med alkoholdryck
Alkohol får bara serveras inom den serveringsyta som anges på ritningen i serveringstillståndet. Det ska vara tydligt för både gäster och personal var man får dricka alkohol. Gäster får inte lämna ytan med alkohol och alkohol får aldrig tas med på toaletten. Gäster får inte heller dricka medhavd alkohol på serveringsstället.
Att marknadsföringen är måttfull
Marknadsföring av alkohol får inte vara påträngande, uppsökande eller uppmana till att dricka alkohol. Erbjudanden som ”köp två, betala för en” eller mängdrabatt är inte tillåtna. Det är inte heller tillåtet att lyfta fram vissa varumärken, på stora affischer till exempel.
Att serveringsstället säljer lagad eller tillredd mat
När du serverar alkohol ska det finnas ett utbud av mat på serveringsstället. Fram till klockan 23 ska det vara ett brett utbud av olika maträtter och det ska finnas förrätter, huvudrätter och efterrätter. Efter klockan 23 räcker det med ett fåtal enklare rätter, till exempel kalla maträtter eller rätter som värms i mikrovågsugn.
Att det finns alkoholfria alternativ
Det ska alltid finnas alkoholfria alternativ i tillfredsställande urval och omfattning. Du ska kunna erbjuda alkoholfria alternativ till rött vin, vitt vin, cider och öl. Det är viktigt att alkoholfria alternativ också får utrymme på till exempel bartavlor och dryckesmenyer.
Ansvariga personer och hur de kontrolleras
Ett serveringstillstånd kan ges till bland annat aktiebolag, handelsbolag, enskilda firmor och olika föreningar. Personer som är särskilt ansvariga för verksamheten, till exempel en ägare, verkställande direktör eller liknande, ska vara lämplig för att få ett tillstånd. Om personen begått brott eller inte skött betalning av skatt kan det innebära att man inte får ett serveringstillstånd.
Du som har serveringstillstånd kontrolleras med jämna mellanrum. Om du inte betalar skatter och avgifter i tid kan du riskera att förlora serveringstillståndet. Detsamma gäller om bokföringen inte sköts eller kassaregistret inte används korrekt. Om du är osäker på vilka personer som är särskilt ansvariga för ditt tillstånd kan du kontakta vår kundtjänst.
Det här kan du behöva ansöka om eller anmäla
Här nedan hittar du en lista på vad du behöver ansöka eller anmäla.
Du ska anmäla större förändringar i ditt bolag eller din förening till oss. Det är ett krav enligt lagen och det är viktigt för att vi ska kunna ha aktuella uppgifter om alla tillståndshavare i kommunen
Kontakta oss för att komma i kontakt men en alkoholhandläggare om du ska göra ändringar eller är osäker på om du behöver anmäla dem till oss.
Här kommer några exempel på förändringar som du ska anmäla:
- En delägare eller ledamot lämnar eller går in i bolaget/föreningen.
- Någon får, eller blir av med, sin firmateckningsrätt.
- De som har utsetts till serveringsansvariga byts ut.
- Längre avbrott i verksamheten, till exempel vid renovering.
- Ändrade öppettider
- Ändrade kontaktuppgifter till bolaget eller verksamheten.
Din lista över serveringsansvariga ska alltid vara uppdaterad hos oss. Det är viktigt eftersom alkoholinspektörerna och polisen frågar efter en anmäld serveringsansvarig vid tillsynsbesök. Serveringsansvariga ska ha fyllt 20 år och vara lämpliga för uppgiften att ha ansvaret för alkoholserveringen. Den som är serveringsansvarig ska också vara medveten om sitt uppdrag och vad det innebär.
Kontakta oss om du på något sätt förändrar serveringsytan eller storleken på ytan. Förändringarna kan ha betydelse för ditt tillstånd och för vår tillsyn.
Om du vill servera alkohol vid ett särskilt evenemang utöver det som anges på serveringstillståndet, med till exempel utökade serveringstider eller utökad serveringsyta, måste du ansöka om det. Tänk på att vara ute i god tid.
Om du vill servera alkohol på din uteservering måste du ha tillstånd. Se på ditt tillståndsbevis och den tillhörande ritningen var du får servera alkohol. Hör av dig till oss om du är osäker.
Om du arrenderar ut din restaurang kommer ditt serveringstillstånd att återkallas. Den som arrenderar restaurangen behöver ansöka om ett nytt serveringstillstånd. Det innebär också att du kommer att behöva söka ett nytt serveringstillstånd om arrendet upphör. Att arrendera ut utan att meddela oss kan medföra att tillståndet återkallas och att det kan bli svårare att få ett nytt.
Om du vill krydda din egen spritdryck för att servera som snaps måste du anmäla det till kommunen. Kryddningen av egen snaps är ett undantag från förbudet mot att blanda alkoholdryck i förväg på ett serveringsställe. Snaps ska främst ses som ett tillbehör baserat på brännvin vid julbord eller liknande arrangemang.
Ansvarsfull servering av alkohol
Att inte servera alkohol till en märkbart påverkad person
Du får inte servera mer alkohol till en person som är märkbart påverkad av alkohol (eller narkotika). Om du serverar alkohol till en person som är märkbart påverkad kan du dömas till böter eller fängelse. Personer som är märkbart påverkade ska avvisas.
Så får du marknadsföra alkoholdrycker
All marknadsföring av alkohol ska vara måttfull. Det innebär att marknadsföringen inte får vara påträngande, uppsökande eller uppmana till bruk av alkohol.
På ett serveringsställe får marknadsföring av alkoholdrycker inte väcka särskild uppmärksamhet. Det innebär till exempel att du inte får ha stora affischer med alkoholreklam eller tydlig reklam som täcker stora delar av baren.
- Det är inte tillåtet att uppmana en gäst att köpa mer eller starkare alkohol. Men det är självklart tillåtet att informera om det utbud som finns.
- Det är inte tillåtet med erbjudanden där en gäst får rabatt om den köper flera alkoholdrycker.
- Det är tillåtet att erbjuda mat och alkoholdryck i paketpris. Det bör dock alltid vara tydligt att det även finns ett alkoholfritt alternativ, som också rabatteras.
- Det är tillåtet att ha en tillfällig rabatt. Men det får inte vara någon mängdrabatt av typen ”2 till priset av 1”. Om du tillfälligt har sänkt priset på alkoholdrycker ska du också sänka priset på mat och alkoholfria drycker.
- Det är tillåtet att ha anslag med till exempel ”Veckans öl” eller liknande, men marknadsföringen ska vara måttfull.
- Om du skyltar ett särskilt erbjudande med billigt pris på en alkoholdryck, bör det också skyltas med ett alkoholfritt alternativ. Marknadsföringen ska alltid vara måttfull.
Redovisa försäljning i restaurangrapporten
Varje år ska du rapportera dina inköp och din försäljning av alkohol. Du får därför en restaurangrapport skickad till dig kring årsskiftet. Rapporten ska fyllas i och skickas in senast 1 mars. Om du inte skickar in rapporten eller skickar in den för sent kan det medföra en avgift och påföljd enligt alkohollagen.
Uppgifterna i rapporten används för att beräkna din tillsynsavgift och för att samla statistik för alkoholförsäljningen i hela Sverige.
I ditt kassaregister ska du bland annat kunna få fram uppgifter om försäljning av alkoholdrycker.
Det finns fem olika typer av alkoholdrycker:
- spritdrycker
- andra jästa alkoholdrycker
- starköl
- vin
- alkoholdrycksliknande preparat.
Dessa typer av alkoholdrycker ska kunna redovisas var för sig. De flesta vet vad starköl, vin och sprit är, men här kommer några exempel som det ofta kommer frågor kring.
Spritdrycker
Färdigblandade drycker som innehåller sprit, till exempel Smirnoff Ice eller Bacardi Breezer.
Andra jästa alkoholdrycker
En ”annan jäst alkoholdryck” är en alkoholdryck som framställts genom jäsning av frukt, bär eller växter och som inte är öl eller vin. Vanliga exempel är cider, saké och olika fruktviner.
Alkoholdrycksliknande preparat
Ett ”alkoholdrycksliknande preparat” är ett alkoholhaltigt preparat som kan jämställas med alkoholdrycker, eller kan användas som berusningsmedel. Alkoholhalten ska överstiga 2,25 volymprocent. Exempel är alkoholhaltig glass, frusna drinkar och jello-shots.
Om du inte följer alkohollagen
Om du inte följer alkohollagens regler brukar kommunen meddela vad som varit fel, så att du kan rätta till det. Vid allvarliga fel kan kommunen meddela en påföljd. Detsamma gäller om du inte rättar till det som varit fel.
Det finns tre påföljder som kommunen kan använda sig av:
Erinran – den lindrigaste påföljden
En tillståndshavare får oftast en erinran (tillsägelse om åtgärder) vid engångshändelser och mindre allvarliga regelbrott.
Varning – vid allvarliga regelbrott
Kommunen kan ge en varning vid upprepade förseelser, eller om tillståndshavaren fått en tillsägelse tidigare utan att bristerna rättats till.
Återkallelse – vid mycket allvarliga regelbrott
Kommunen kan återkalla tillståndet om tillståndshavaren själv har begått allvarliga brott, eller om hen känt till att det förekommit brottslig verksamhet på serveringsstället utan att ha rättat till det. Det kan också vara allvarlig ekonomisk misskötsamhet. En återkallelse kan också meddelas om tillståndshavaren fått en eller flera varningar tidigare utan att bristerna rättats till.
Kontakta oss
Du är välkommen att kontakta kundtjänst om du vill komma i kontakt men en alkoholhandläggare.