Tänk på att
- en uteservering får monteras upp tidigast 1 april och ska monteras ner senast 30 september.
- ansöka i god tid då det kan vara många som ansöker om tillstånd samtidigt. Om du tänker sätta upp uteserveringen i april bör du ansöka minst två månader innan.
- innan du ansöker är det bra om du informerar dina eventuella grannar och få ett skriftligt godkännande från din fastighetsägare om dina planer.
- det företag som ansöker om tillstånd ska vara momsregistrerat eller ha F-skatt.
Ansök om tillstånd hos polisen
Innan du ska öppna en ny uteservering på offentlig plats måste du först ansöka och få tillstånd från polisen för platsupplåtelse. Du kan bara ansöka för ett år i taget.
Det här ska din ansökan innehålla
- Planritning som tydligt visar uteserveringens yttermått (skriv i meter) och placering. Om det finns en gångbana intill uteserveringen ska du ange hur mycket plats som finns för gående.
- Bilder eller skisser som visar utseendet på möbler, räcke/avgränsning och eventuell uppbyggnad.
- Fastighetsägarens godkännande.
Ansök om platsupplåtelse på polisens webbplats.
Gävle kommun uttalar sig
Om uteserveringen ska upprättas på offentlig plats lämnas ansökan över till Gävle kommun som får yttra sig i rollen som markägare. Vi bedömer om den tilltänkta uteserveringen är lämplig på den önskade platsen. Våra kriterier kan du läsa längre ner på sidan och i vår policy för upplåtelse av allmän plats.
Om vi godkänner ansökan
Om vi godkänner ansökan i vårt uttalande till polisen och ger platsupplåtelse för uteserveringen är det polisen som beviljar tillståndet. I tillståndet står tidsperioden för när uteserveringen får finnas på platsen.
Om vi inte godkänner ansökan
Om vi inte godkänner ansökan kan polisen inte ge tillstånd i sitt beslut.
För dig som ansöker varje år
Om du brukar upprätta en likadan uteservering varje år kan du skicka in foton, ritningar och beskrivningar till oss via vår e-tjänst nedan.
Det finns flera fördelar med att skicka in ditt underlag till oss:
- När vi har ditt underlag sparat hos oss kan vi uttala oss snabbare i ärendet.
- Du behöver inte skicka in samma bilder och ritningar till polisen varje år.
- Vi har dina kontaktuppgifter vilket gör det lättare för oss att ställa frågor till dig om din ansökan.
Skicka in dina uppgifter om uteservering via e-tjänst
Uteserveringar kan behöva bygglov
Om du vill upprätta en uteservering med exempelvis inglasning, tak, pergola eller fasta markiser kan du behöva bygglov. Om du är osäker om bygglov behövs kan du boka ett kostnadsfritt möte med en bygglovshandläggare.
Servering av alkohol på uteserveringar
Om du vill servera alkoholhaltiga drycker på uteserveringen måste du ha serveringstillstånd från oss. För att få tillstånd ska din uteservering
- vara väl avgränsad,
- ligga i anslutning till inomhusserveringen,
- vara överblickbar,
- vara möblerad.
Läs mer om serveringstillstånd.
Avgifter
När du ansöker om tillstånd för platsupplåtelse betalar du en ansökningsavgift hos polisen.
Om polisen beviljar din ansökan kommer vi att fakturera dig
- en engångskostnad på 800 kronor för vårt yttrande till polisen.
- varje månad för hyran av marken under perioden som uteserveringen står på offentlig plats. Fakturan gäller hela kalendermånaden och skickas ut efterskott.
Kriterier för mått, utformning och möblering
Alla uteserveringar har olika förutsättningar beroende på dess plats och vad som är lämpligt på den platsen. Det innebär att uteserveringens storlek och mått kan skilja sig från en uteservering till en annan.
Det är viktigt att uteserveringens storlek och form utformas så att gående, cyklister, bilister och andra trafikanter kan ta sig förbi utan problem.
Detta gäller:
- Det ska finnas minst 1,7 meter fri trottoar- och gångbana utanför uteserveringen.
- På en plats med många människor i rörelse, till exempel på en gågata ska det finnas minst 2,5 meter fri gåyta.
- I vissa fall där trottoaren är väldigt smal kan smalare passager godkännas.
- Uteserveringens mått kan variera om trafikflöden minskar under vissa tider på dygnet eller under delar av året. Denna bedömning görs från fall till fall.
- Fällbara markiser ska placeras med 2,5 meter fri höjd från trottoar.
- En uteservering är en del av platsens miljö och ska därför placeras direkt på marken. Men vid sluttande marknivåer kan en uppbyggnad godkännas.
- Om din uteservering behöver byggas upp på grund av sluttande mark ska du beskriva det i din ansökan till polisen tillsammans med en skiss eller ritning.
- Uteserveringen får inte skada markbeläggningen. Det är inte tillåtet att borra eller fästa någonting i marken.
Det ska vara lätt att ta sig både in på serveringen och förbi den. Det innebär att uteserveringen ska placeras i marknivå och inte ta upp mer utrymme än det som står i ditt beslut. En uteservering bör alltid lämna minst 70 centimeter fritt utrymme till ledstråk för synskadade.
En uppbyggd uteservering kan behöva en godkänd ramp inom upplåtelseytan, så att personer i rullstol kan komma till och från uteserveringen.
- Uteserveringens olika delar, till exempel möbler, räcken/avgränsning, solskydd och belysning ska bilda en helhet. Storlek, material, detaljutformning och färg ska vara i samklang med gatans eller torgets miljö, gärna enfärgade i en dämpad kulör.
- När du ansöker ska du bifoga uppgifter om möblernas utseende, till exempel modell, material och färg.
- Möbler, blommor och krukor inklusive avgränsningen får inte placeras utanför uteserveringen.
- Alla uteserveringar ska ha räcken eller andra avgränsningar för att markera uteserveringens yta. Dessa ska bestå av metall, trä eller glas och vara målade i grått, svart eller annan dämpad kulör.
- För att synskadade personer lättare ska veta vart uteserveringen är ska alla räcken eller avgränsningar ha en låg konstruktion/sarg längst ner, se bildexempel.
- Rep kan accepteras som avgränsning, men bara om den låga konstruktionen/sargen finns längs marken. Rektangulära blomsterurnor som står direkt på marken kan också godkännas som avgränsning.
- Möbler, blommor och krukor inklusive avgränsningen får inte placeras utanför serveringsytan.
Nedan visas olika exempel på avgränsningar:
- Härdat glas
Tecknad bild där härdat glas avgränsar en uteservering. - Täckmålat smide
Tecknad bild där täckmålat smide avgränsar en uteservering. - Blomlådor
Tecknad bild där blomlådor avgränsar en uteservering - Pollare med rep och låg sarg
Tecknad bild där pollare med rep och låg sarg avgränsar en uteservering
Företagsnamnet får användas på uteserveringens eventuella banderoller, utrustning eller på räcken/avgränsningar. Det är däremot inte tillåtet med reklam för olika varumärken, exempelvis alkohol.
- Uteserveringen är en del av gaturummet. Det innebär att den verksamhet som har tillstånd för uteserveringen också ansvarar för att ytan utanför uteserveringen ser välordnad och städat ut dygnet runt.
- Inom uteserveringen får inte stolar, soffor, bord eller andra möbler kläs in med presenning.
- Om eventuella skador på mark, vegetation eller utrustning uppstår är tillståndshavaren för uteserveringen skyldig att återställa skadorna.
Om regler inte följs
Det är viktigt att uteserveringen inte byggs större än vad som är godkänt, då den kan störa trafikanter, andra uteserveringar, torghandlare eller närboende. Därför kontrollerar vi uteserveringars storlek och att inte räcken eller blomlådor står utanför uteserveringens område. Om en uteservering är större eller om objekt står utanför godkänd yta får den ansvarige möjlighet att rätta till felaktigheterna.
Om din verksamhet inte betalar markhyror eller missköter uteserveringen trots dialog kan tillståndet dras in vilket innebär att uteserveringen måste tas bort. Det kan även innebära att din ansökan om uteservering nekas nästa gång du ansöker.
Kontakt
Om du har frågor om uteserveringar, kontakta vår kundtjänst.