Det visar flera olika undersökningar och mätningar kopplade till näringslivsprogrammet.
Det sammanfattande omdömet av företagsklimatet i kommunen har ökat stadigt under 2020-talet, enligt Svenskt Näringslivs undersökning om företagsklimat. I Gävle finns flera olika nätverk och aktiviteter för företagare, och kommunen har det senaste året genomfört fler företagsbesök och dialoger än någonsin tidigare. Något som har gett resultat.
Vi är flera aktörer som i samverkan och dialog arbetar för Gävles bästa. Att vi som kommun krokar arm med näringslivet för att tillsammans utveckla företagsplatsen Gävle är en förutsättning för den framgång som vi nu ser att vi är på god väg att nå. Vi är glada över den positiva utveckling vi ser, men självklart slår vi oss inte till ro här. Vi vill fortsätta att utveckla företagsklimatet i kommunen tillsammans med näringslivet, Julia Brozin, kommunalråd (C).
Gävleborna trivs i Gävle
Men det är inte bara företagarna som verkar trivas i Gävle, även Gävleborna generellt trivs allt bättre i staden. Enligt tidningen Fokus årliga mätning ”Årets kommun – här är det bäst att leva” har Gävle gått från plats 189 år 2021 till plats 38 i år.
Att vara en bra plats att bo på är en viktig förutsättning för en mer konkurrenskraftig företagsplats och ett stärkt lokalt företagsklimat. Det är en förutsättning för att företagen ska ha möjlighet att attrahera och behålla arbetskraft, och därför är det en viktig parameter att följa när det gäller utvecklingen av företagsklimatet, säger Mattias Durnik, näringslivsdirektör i Gävle kommun.
Nöjda med kommunens bemötande
Nöjd kundindex (NKI) är ett index som Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) använder för att mäta hur nöjda invånare och företagare är med kontakten med sin kommun. Kommunen har som mål att ha ett sammanslaget index på minst 70. Ett mål som den senaste mätningen visar att vi lever upp till, men där ambitionen är att vi ska förbättra flera delområden ytterligare.
På motsvarande sätt mäter SKR hur nöjda de företag som varit i kontakt med kommunen i samband med en upphandling är med kommunens bemötande. Även detta index visar på en positiv trend med en uppgång från den första mätningen. Samtidigt ser vi i Svenskt Näringslivs undersökning att företagen upplever att kommunens upphandlingar har blivit allt bättre under 2020-talet.
Effektiv process inom bygglov och detaljplaner
Nationellt ledtidsindex premierar kommuner som arbetar effektivt med sina detaljplane- och bygglovsprocesser. Indexet finns inte med som en indikator i näringslivsprogrammet, men är ändå betydelsefullt eftersom en effektiv process när det gäller detaljplaner och bygglov är viktigt för många företag. 2023 knep Gävle en topplacering, och trenden fortsätter även i år, då vi hamnar på andra plats i kategorin stora kommuner. Tittar man bara på just ledtiderna kommer Gävle till och med på en delad första plats. Bakom mätningen står Bygg i Tid, Byggföretagen och Fastighetsägarna.
Om näringslivsprogrammet
Näringslivsprogram är ett långsiktigt dokument som syftar till att stärka det lokala näringslivet. Programmet fokuserar på befintliga företag, nya företag och etableringar, och har tagits fram i samarbete med näringslivet, myndigheter och kommunen. Målet är att Gävle ska vara en plats där företag kan växa och utvecklas. Näringslivsprogrammet är beslutat av kommunfullmäktige.